Hackerii ruşi aduc noi documente: o româncă medaliată la JO apare pe lista sportivilor dopaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au aruncat pe piaţă nume grele, precum Serena Williams sau Simone Biles, grupul de hackeri din Rusia Fancy Bear vine cu noi cazuri de dopaj "legalizat".

Hackerii ruşi de la Fancy Bear au provocat o mică revoluţie după ce au scos la iveală faptul că surorile Williams şi Simone Biles au folosit substanţe interzise la Jocurile Olimpice, sub motivul uzului terapeutic.

În episodul al doilea al dezvăluirilor, Fancy Bear dezvăluie alte nume de sportivi care au fost dopaţi în trecut, dar li s-a permis să ia substanţe interzise, pentru că au avut motivare medicală. Este vorba, printre alţii, de cicliştii britanici Chris Froome şi Bradley Wiggins, de tenismena cehă Petra Kvitova, dar şi de canotoarea română Roxana Cogianu (foto jos), medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio cu echipajul de 8+1.

image

Canotoarea Roxana Cogianu (29 de ani) a primit, în ianuarie 2011, excepţie de uz terapeutic pentru folosirea unei substanţe interzise - dexametazonă (16 miligrame, aplicată intravenos). Dexametazona este un corticosteroid, care se aplică intravenos în caz de şoc toxic, traumatic sau hemoragic, dar care are şi rol de inflamator. 

Alţi 10 sportivi americani mai apar pe listă, printre care tenismena Bethanie Mattek Sands sau baschetbalista Brittney Griener. 

Poziţia Federaţiei Române de Canotaj în cazul de Roxanei Cogianu

Federaţia Română de Canotaj a precizat, joi, într-un comunicat remis Agerpres, că sportiva Roxana Cogianu a urmat un tratament medicamentos după o operaţie suferită în 2014.

''Urmare a informaţiilor apărute în media privind menţionarea sportivei Cogianu Roxana pe lista sportivilor care au folosit substanţe interzise, dorim să facem următoarele precizări: Informaţiile publicate se referă la faptul că în anul 2014, sportiva Cogianu Roxana a suferit o intervenţie chirurgicală care a necesitat un tratament medicamentos. Conform regulilor WADA, FR Canotaj şi sportiva menţionată au transmis documentele medicale necesare şi au informat Federaţia Internaţională de Canotaj şi WADA. Aceasta şi nimic mai mult este singura legătura a sportivei Cogianu Roxana cu situaţia prezentată în diverse medii de informare'', se arată în comunicatul semnat de secretarul general al federaţiei, Sandu Pop.

Primul episod

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a postat, marţi la prânz, date medicale obţinute de la WADA, prin care se dovedeşte că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, folosesc substanţe interzise pe baza unor certificate medicale.

În cazul lui Biles, ar fi vorba de amfetamine (metilfenidat), la Serena Williams de oxicodonă, hidromorfonă, prednison şi alte substanţe, iar Delle Donne ar fi utilizat amfetamine şi hidrocortizon.

Explicaţiile lui Chris Froome

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite