FRF a schimbat complet sistemul competiţional din Liga 2 la fotbal. Cum se va promova în eşalonul de elită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fotbal

Comitetul Executiv al FRF a validat în şedinţa de marţi, noul format competiţional al Ligii 2.şi mărirea numărului de participante în Liga a 3-a.

Federaţia Românî de Fotbal a anunţat că în sezonul 2020/2021, care va debuta la 29 august, a adoptat şi pentru eşalonul secund un sistem cu play-off şi play-oul. Astfel, echipele participante vor juca fiecare cu fiecare o singură dată în sezonul regular, urmând ca apoi să fie repartizate, pe baza clasamentului, în cea de-a doua fază a competiţiei, play-off sau play-out. 

Sistemul din play-off

La fel ca în ediţia recent încheiată, primele 6 clasate îşi vor disputa locurile de promovare într-un play-off. De această dată, partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formaţie.

La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 şi 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 şi 7 din play-out-ul Ligii 1.

Sistemul din play-out

Echipele din play-out-ul ediţiei 2020-2021 a Ligii 2 vor fi împărţite în două grupe.

În cadrul şedinţei Comitetului Executiv au fost validate două scenarii, cu 20, respectiv 21 de echipe la start în sezonul 2020-2021 al Ligii 2. Certificarea CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu şi dreptul de participare vor fi stabilite ca urmare a unei decizii a Comisiei de Apel.

Pentru scenariul cu 20 de echipe:

Grupele A şi B din play-out vor avea câte 7 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.

Din ambele grupe vor retrograda locurile 6 şi 7.

Cele două formaţii de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menţinerea în Liga 2.

Pentru scenariul cu 21 de echipe:

Grupa A din play-out va avea 7 echipe, în timp ce grupa B va avea 8 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.

Din grupa A vor retrograda în Liga 3 locurile 6 şi 7, din grupa B vor retrograda locurile 6, 7 şi 8.

Cele două formaţii de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menţinerea în Liga 2.

Dacă se retrag echipe în timpul sezonului regular, numărul de retrogradate se va micşora corespunzător, însă împărţirea în cele două grupe se va face în acelaşi mod, luând în considerare locurile echipelor retrase ca fiind ultimele.

În ceea ce priveşte Liga a 3-a, Comitetul Executiv FRF a aprobat în şedinţa de marţi, un nou sistem. În noua ediţie de campionat programată să debuteze la 12 septembrie 2020, numărul echipelor participante va fi extins. Vor fi 100 de echipe împărţite în zece serii.

 “Acesta este scenariul agreat. În ceea ce priveşte promovarea echipelor din Liga a 2-a, dacă niciuna din primele patru echipe nu va deţine licenţa de Liga I, locul echipei respective va fi luat de echipa care se clasează pe următorul loc. Dacă nu avem niciuna din play-off vom merge în play-out. La Liga a III-a am luat decizia de creşte numărul de echipe de la 90 la 100. Zece serii a câte zece echipe”, a explicat preşedintele federaţiei, Răzvan Burleanu.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite