Euro 2020 începe de mâine: COVID-ul are deja 4-0! Spania, măsură disperată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergio Busquets, căpitanul Spaniei, în carantină, după ce a avut un test pozitiv pentru COVID-19
Sergio Busquets, căpitanul Spaniei, în carantină, după ce a avut un test pozitiv pentru COVID-19

Euro 2020 s-a amânat cu un an, însă şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic, UEFA anunţând că acest turneu va fi „luminiţa de la capătul tuneului“. Din păcate, e clar că pandemia va afecta această competiţie şi în 2021.

De fapt, primele efecte se vor vedea în tribune. Exceptând „Puskas Arena“ (Budapesta), nicăieri meciurile nu se vor juca în faţa unor tribune arhipline. Capacitatea permisă va oscila între 25% şi 50% din cea maximă. Şi nu doar atmosfera va avea de suferit. Deja au apărut primele echipe care „tremură“, din cauza înmulţirii cazurilor de COVID-19. Şi selecţioneri care se confruntă cu tot felul de incertitudini!

Primele două meciuri, compromise

Ca o ironie a sorţii, Spania şi Suedia, care urmează să se întâlnească în meci direct, luni, la Sevilla, sunt lovite de probleme mari. COVID-19 are deja 4-0, înaintea acestei întâlniri! Pentru că Sergio Busquets şi Diego Llorente (Spania), plus Dejan Kulusevksi şi Mattias Svanberg (Suedia) au avut teste pozitive şi au fost plasaţi în izolare. Nici unul dintre ei nu va evolua în partida de luni. Şi, aproape sigur, toţi cei patru vor rata şi a doua etapă a grupelor, atunci când Spania va întâlni Polonia (19 iunie), iar Suedia se va duela cu Slovacia (18 iunie). Regulamentul prevede ca un fotbalist depistat cu COVID-19 să stea zece zile în izolare. Cum în această perioadă, fotbalitşii bolnavi sunt scoşi de la antrenamente, perioada de indisponibilitate creşte şi afectează jucătorul şi după ieşirea din carantină.

Spania a trimis echipa U21 pe teren

Deocamdată, nici Spania, nici Suedia n-au renunţat de tot la fotbaliştii bolnavi. În cazul lui Busquets, de pildă, nici nu se pune problema de o asemenea măsură, în condiţiile în care vorbim despre căpitanul echipei. La Llorente, e posibil ca el să fie înlocuit de Raul Albiol, chemat deja în cantonamentul ibericilor. 

Oricum, alarmat de apariţia celor două cazuri de COVID-19 şi de perspectiva înmulţirii lor - Busquets şi Llorente au avut contact cu colegii lor, înainte de a avea teste pozitive -, selecţionerul Luis Enrique a chemat deja un lot „de rezervă“. Format din 17 jucători, plasaţi într-o „bulă“. Ei se antrenează separat de jucătorii aflaţi pe lista pentru Euro 2020. Sunt şase „seniori“ (Kepa, Raul Albiol, Rodrigo Moreno, Pablo Fornals, Carlos Soler şi Brais Mendez), plus 11 fotbalişti de la U21. De altfel, într-o tentativă de a avea nişte jucători pregătiţi, din care să completeze lotul pentru Euro 2020, în caz de nevoie, Spania şi-a trimis reprezentativa U21 pe teren, în ultimul amical dinainte de turneul final: 4-0 cu Lituania, pe „Estadio Municipal de Butarque“, la Leganes.

Modelul suedez şi la Euro

Dacă spaniolii sunt în alertă, suedezii tratează mult mai relaxaţi situaţia cazurilor de COVID-19. „Nu vom chema un alt jucător, deoarece sperăm că Dejan (n.r. - Kulusevski) se poate alătura echipei, după meciul împotriva Spaniei“, a declarat selecţionerul Janne Andersson. Iar medicul Anders Valentin a exclus riscul apariţiei unui focar, în cadrul lotului.

Potrivit deciziei UEFA, atât Spania, cât şi Suedia pot face modificări în loturile lor anunţate pentru Euro 2020 până sâmbătă, cu 48 de ore înaintea primului meci pe care îl vor juca la Campionatul European.

123 de selecţii are Sergio Busquets, fiind cel mai experimentat jucător din lotul Spaniei pentru Euro 2020.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite