Dezamăgirea secolului: motivele pentru care ultramediatizatul meci Mayweather – Pacquiao a devalorizat boxul ca sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mayweather (stânga) l-a lovit la început pe Pacquiao, după care a stat numai în defensivă. FOTO: AP
Mayweather (stânga) l-a lovit la început pe Pacquiao, după care a stat numai în defensivă. FOTO: AP

În America, weekendul a fost acaparat de break-news-urile legate de confruntarea dintre Mayweather şi Pacquiao. În Filipine, 100 de milioane de oameni au fost „hipnotizaţi“ în aşteptarea duelului, iar în România lumea s-a trezit cu noaptea în cap ca să vadă ceea ce a fost o plictiseală totală.

Floyd Mayweather (SUA) a reunit centurile WBA, WBC şi WBO la categoria supermijlocie, după ce l-a învins pe Manny Pacquiao (Filipine) la capătul celor 12 runde. Cei trei arbitri au luat o decizie unanimă, acordând lupta lui Mayweather cu scorul de: 118-110, 116-112 şi 116-112.

Aceste rânduri sunt arhisuficiente pentru a descrie din punct de vedere strict sportiv ce s-a întâmplat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la „MGM Grand Arena“ din Las Vegas.

Marketingul, o promovare ultraagresivă, în cel mai pur stil american, dar şi faptul că iubitorii boxului au aşteptat acest duel din 2009, au creat o frenezie incredibilă în jurul confruntării Mayweather – Pacquiao. Ceea ce a fost promovat ca fiind „Meciul secolului“ s-a transformat, fără îndoială, în „Dezamăgirea secolului“, iar „Adevărul“ explică de ce.

Boxerii sunt mai bogaţi, boxul mai sărac

Dacă în România, lupta a putut fi văzută, gratis, la Pro TV şi la Dolce Sport, în schimb, în multe alte ţări oamenii au plătit preţuri ridicol de mari (începând cu 100 de dolari în SUA) pentru a vedea duelul în sistem pay-per-view. Ceea ce ar fi trebuit să fie 36 de minute de spectacol total (12 runde de câte trei minute) n-a fost deloc aşa.

„Mulţi au spus că acest meci are rolul unui referendum pentru box, că el va arăta dacă acest sport mai poate fi considerat unul captivant. S-a spus că Mayweather – Pacquiao e <<injecţia de energie>>, care ar trebui să revigoreze boxul. Din păcate, n-a fost aşa. După acest meci, cei doi sportivi sunt mai bogaţi, însă boxul, ca sport, şi-a mai pierdut din fani“, a fost un fragment din analiza postului CNN.

S-a fâsâit după runda a 6-a

În primele şase runde, a existat un entuziasm de nedescris în sală. Spectatorii au strigat „Manny, Manny“ în încercarea de a-l mobiliza pe Pacquiao, favoritul publicului. Apoi însă, treptat, lumea şi-a dat seama că, la cum merge lupta, victoria filipinezului nu e posibilă decât dacă acesta va reuşi un KO miraculos. 

Mayweather a avut mai multe lovituri bune la început, după care şi-a impus strategia defensivă şi şi-a apărat victoria până la final. Pe măsura trecerii minutelor, americanul era tot mai convins că n-are cum să piardă. De aceea, şi-a şi permis să-l ironizeze în timpul luptei pe Pacquiao. 

Când filipinezul mai lansa câte o serie de lovituri, Mayweather, pur şi simplu, îi râdea în faţă şi îi spunea: „Nu. Nu merge“.

După zece runde, inclusiv cel poreclit „Pac-Man“ a realizat că n-are cum să-l învingă pe Mayweather. De altfel, în ultimele două runde, Floyd doar a dansat prin ring în aşteptarea victoriei.

„Pacquiao rămâne eroul nostru“

Dezamăgirea a fost uriaşă în Filipine, acolo unde 100 de milioane de oameni s-au uitat la meci. Lupta s-a transmis, inclusiv în sălile de cinematografe. În preziua duelului, un oficial al guvernului a sfătuit populaţia ţării să nu folosească decât aparatele electronice necesare, astfel încât să fie curent suficient şi toată lumea să vadă meciul la televizor.

Paolo del Rosario, jurnalist filipinez, a analizat înfrângerea lui „Pac-Man“ la CNN.  „O mare dezamăgire, dar o decizie corectă. Manny pe care l-am văzut în ring n-a fost cel cu care eram obişnuiţi. Acel boxer agresiv, dezlănţuit. Mayweather a reuşit să-l potolească. Pacquiao ar fi putut obţine un egal, în cel mai bun caz“, şi-a început Del Rosario discursul.

„Rezultatul nu va avea o influenţă negativă asupra popularităţii lui Pacquiao în Filipine. El va fi, în continuare, o sursă de inspiraţie pentru toată ţara. Va rămâne eroul nostru. Această înfrângere nu e finalul carierei lui Manny. El e cu doi ani mai tânăr decât Mayweather şi va merge mai departe în ringul de box“, a adăugat jurnalistul filipinez.

Nu va exista vreo revanşă

Imediat după confruntarea de la Las Vegas, mulţi au avut o mare curiozitate: dacă şi când va avea loc revanşa?

Răspunsul l-a oferit Mayweather: cel mai probabil, niciodată. Americanul a anunţat că va mai intra o singură dată în ring, în luna septembrie, după care se va retrage din activitate. Astfel, sunt şanse infime să mai asistăm la un nou meci Mayweather – Pacquiao.

Dacă va învinge şi în ultimul său meci, atunci americanul de 38 de ani va egala recordul all-time al lui Rocky Marciano: 49 de meciuri, 49 de victorii, zero înfrângeri.

Am crezut că voi câştiga. El n-a făcut nimic, pur şi simplu, s-a mişcat în jurul ringului. Eu l-am lovit de mai multe ori. Manny Pacquiao boxer   Am fost boxerul mai inteligent. El a avut nişte momente bune, dar izolate, fiindcă l-am ţinut la distanţă. E un boxer al naibii de bun.  Floyd Mayweather boxer

CITEŞTE ŞI:

*O imagine cât o mie de cuvinte: cum a arătat aeroportul din Las Vegas în ziua meciului Mayweather – Pacquiao

*Mayweather, o victorie controversată, dar logică: cea mai frumoasă explicaţie pentru succesul americanului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite