Cum pot fi salvate mai multe locuri de joacă şi de sport din Bucureşti: Mingea e la Primăria Sector 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii de pe strada Elena Văcărescu din cartierul bucureştean Băneasa, trăiesc cu frica în sân că spaţiul verde din faţa blocului se poate metamorfoza într-o altă clădire de locuit.

Există soluţii pentru salvarea locului de joacă, condiţia primordială fiind ca Primăria Sectorului 1 să acţioneze. 

O parcelă de circa 420 mp din părculeţul de pe strada Elena Văcărescu, din Sectorul 1, care cuprinde şi aleea de intrare în bloc, a fost retrocedată în 2003. În 2015, proprietarul şi-a făcut simţită prezenţa obligând ADP să desfinteze locul de joacă. În acest fel locatarii din zonă au aflat că urmează să piardă spaţiul verde. Proprietarul a cerut certificat de urbanism pentru construirea unei clădiri cu două subsoluri, parter şi două etaje. 

”Totul a început în aprilie 2015, când într-o zi a venit ADP-ul şi a luat tot mobilierul urban din tot locul de joacă. Ziua următoarea ne-am pomenit cu o instiintare de la proprietar în care ne solicita colaborarea, să vedem cum facem ca să fie bine pentru toată lumea. Evident că intreaga comunitate a fost nemulţumită cu acest demers, a urmat o mica revoltă, dar am putut sa ne mobilizam si am reusit sa strângem 500 de semnături de la locuitorii cartierului, indignaţi de ceea ce se întâmplă. În lunile următoare au urmat foarte multe întâlniri cu primarul Sectorului 1, Primarul General, am obţinut o gama variata de promisiuni, dar nimic concret. Când am încercat să trecem la lucruri concrete, ne-am lovit de birocraţie, îşi pasau responsabilităţile de la unii la alţii. Văzând că nu ajungem la niciun rezultat, proprietarul s-a dus la Primărie şi şi-a luat un certificat de urbanism pentru o clădire cu două subsoluri, parter şi două etaje. Ăsta a fost indiciul cel mai clar că vrea să construiască. Vâzând că nu ne înţelegem nici cu autorităţile nici cu el, am ajuns la proces şi am cerut verificarea retrocedării şi anularea titlului de proprietate, în principal pe motiv că avem nevoie de acest spaţiu verde şi de acces în bloc. Nu este firesc să retrocedezi terenuri între blocuri şi să distrugi spaţii verzi. În plus, sub acest teren sunt utilităţi publice, ţevile RADET care alimentează patru blocuri”, a povestit Ionuţ Marin, unul dintre locatarii care lupta de trei ani pentru păstrarea locului de joacă. 

Imagine indisponibilă

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, spune ca institutia pe care o conduce face tot posibilul pentru a ajuta locuitorii din zona. 

”Vrem să răscumpărâm acele terenuri întrucât solicitările locuitorilor din zonă ar fi să nu se construiască acolo. De exemplu, pe strada Elena Văcărescu este un loc de joacă, iar locatarii din zonă nu doresc ca acesta să dispară şi să se construiască o casă. Este intenţia mea şi a Consiliului să salvăm aceste spaţii verzi. De aceea am format o comisie, alcătuită din consilieri, ei hotărăsc, intră în negocieri cu proprietarii. Sunt multe terenuri analizate de această comisie, cererile vin tot de la locuitorii din zonă, de exemplu mai avem pe Grivita. Vă daţi seama că oamenii nu vor ca între blocuri să mai apară o casă, iar copiii să râmână fără loc de joacă. Acum eu îmi doresc, important este să se ajungă la un consens între consilieri şi proprietari”, a declarat edilul pentru HotNews.ro. 

Imagine indisponibilă

Până acum au fost puse în discuţie circa 30 de terenuri, dintre care doar la două s-a ajuns la negocieri cu proprietarul. Ilinca Macarie, consilier local Sector 1, şi membru în comisia care analizează răscumpărarea terenurilor, va face front comun cu Dan Tudorache si spune ca ”În cadrul Primăriei Sectorului 1, Direcţia de cadastru a demarat un proiect de identificare şi evaluare a unor terenuri în zona sectorului 1, care ar putea fi achiziţionate de către Primărie pentru a putea fi transformate în locuri de parcare sau locuri de joacă. Pentru a sprijini această activitate a fost înfiinţată o comisie din care fac parte consilieri locali şi angajaţi ai primăriei din Direcţia de Cadastru şi din Administraţia Domeniului Public. Identificarea terenurilor se face în urma unor sesizări primite sau pe teren. Până acum au fost puse în discuţie circa 30 de terenuri, dintre care doar la două s-a ajuns la negocieri cu proprietarul. Un astfel de caz este terenul din stradă Elena Văcărescu 21, în prezent loc de joacă, care, în cazul în care va fi achiziţionat de Primăria sectorului 1, îşi va păstra această destinaţie, aşa cum îşi doresc locuitorii zonei”, a declarat pentru HotNews.ro.

Imagine indisponibilă

Procesul a fost suspendat după înfiinţarea comisiei, Primăria Sector 1 având la dispoziţie 6 luni, până în luna august, pentru a răscumpăra terenul. ”Procesul s-a derulat până când, de comun acord cu proprietarul şi cu Primăria, după înfiinţarea acelei comisii de indentificare a terenurilor în vederea exproprierii/răscumpărării, lucrurile au luat o altă turnură. Am găsit o modalitate de a colabora. Am fost la primărie. Iniţial au spus că doresc să facă o parcare acolo, dar au ajuns la concluzia că spaţiul este foarte mic şi am convenit să râmână loc de joacă. Această comisie şi-a arătat disponibilitatea de a negocia şi a recupera terenul, cu condiţia ca noi să ne retragem plângerea. Şi am ajuns la acest armistiţiu, am încheiat un acor notarial, prin care primăria se obligă ca într-o perioadă de şase luni să repare acea nedreptate. Termenul este luna august. Acum spun că lucrează cu un expert la evaluarea terenului, se va negocia cu proprietarul, iar apoi proiectul trebuie aprobat în Consiliul Local Sector 1”, a mai spus Ionuţ Marin.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite