Bölöni, diagnostic dureros, dar adevărat: Ce ne arată transferurile fotbaliştilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Bölöni
Ladislau Bölöni

În ultima zi de transferuri internaţionale, Valentin Mihăilă (21 de ani), George Puşcaş (25 de ani) şi Radu Drăguşin (19 ani) şi-au schimbat echipele, în speranţa că aceste mutări îi vor ajuta să iasă din impas.

Ladislau Bölöni (68 de ani) n-a ajuns selecţioner al echipei naţionale, însă, înainte de a pleca din ţară, după negocierile eşuate cu FRF, a pus degetul pe rana unui fotbal în mare suferinţă!

„Tristeţea e că nu găseşti un jucător talentat în fotbalul românesc“, a fost opinia exprimată de un tehnician care s-a obişnuit să aibă standarde înalte, după ce a lucrat cu fotbalişti precum Cristiano Ronaldo, Mario Jardel sau Marius Niculae. Deşi Bölöni a fost pus la zid de adepţii gargarei româneşti, când ne uităm unde ajung, astăzi, fotbaliştii români şi la ce echipe eşuează, ne dăm seama că Bölöni a pus, ca de obicei, un diagnostic dureros, dar corect.

Iar o confirmare, în acest sens, vine de la mutările făcute de internaţionalii români, pe ultima sută de metri, înainte ca fereastra de transferuri internaţionale să se încheie la data de 31 ianuarie. Vorbim despre Mihăilă, Puşcaş şi Drăguşin. Primii doi au plecat de la nişte echipe unde au dezamăgit crunt, în timp ce Drăguşin a fost şi el mai mult rezervă, la Sampdoria.

Mihaila

Parma, disperată să recupereze ceva

Cea mai spectaculoasă mutare a fost realizată de Valentin Mihăilă (foto). Achiziţionat de Parma, de la CS U Craiova, în octombrie 2020, pentru 9,1 milioane de euro, internaţionalul român nu s-a ridicat niciodată la nivelul aşteptărilor! În primul său sezon în Italia, în Serie A, Mihăilă a adunat doar 689 de minute de joc în campionat, în cele 16 partide în care a fost trimis pe teren. Şi a marcat doar de trei ori. 

Parma a retrogradat, dar nici în Serie B, cu un nivel fotbalistic mai scăzut, fostul craiovean n-a rupt gura târgului. Dovadă şi bilanţul său, în actuala stagiune: 13 meciuri, 2 goluri şi o pasă de gol în 809 minute de joc.

Cum Parma se zbate în anonimatul ligii secunde, pe locul 12 din 20, fără şanse la promovare, care era obiectivul cu care s-a pornit în acest sezon, şefii clubului au început deja remaniera lotului. Iar printre cei la care au renunţat, în speranţa că vor recupera măcar o parte din sumele plătite, a fost şi Mihăilă.

Surprinzător pentru ce a arătat până acum în Italia, românul a ajuns la Atalanta, locul 4 în Serie A (la zece puncte de liderul Inter Milano), de Liga Campionilor, competiţie în care a fost o prezenţă constantă, în ultimii ani! Foarte probabil, la această mutare a contribuit şi Ioan Becali, care deşi nu mai deţine licenţă de impresar, rămâne un om influent în acest domeniu prin firma sa. De altfel, Giovanni s-a dus în Italia pentru a se ocupa personal de trecerea lui Mihăilă, de la Parma la Atalanta. 

Puscas

Puşcaş a scăpat de coşmarul englez

În ultima zi de transferuri, George Puşcaş (foto) a evadat de la o formaţie la care ajunsese un inamic al publicului din cauza cifrelor sale groaznice! 

În august 2019, după un Euro U21 în care a fost printre cei mai buni oameni ai naţionalei de tineret, Puşcaş a semnat cu Reading. Care a achitat 3 milioane de euro pentru transferul atacantului de la Inter Milano. Doar că, în perioada petrecută la Reading, Puşcaş a dezamăgit: 91 de meciuri, 20 de goluri, 5 pase de gol. Adică, o medie de un gol la patru meciuri şi jumătate. Cu o precizare importantă: în 2021, Puşcaş a marcat fix două goluri pentru Reading, unul în martie, altul în aprilie! Apoi, o „secetă“ totală, care i-a dus pe fanii formaţiei din Championship în pragul disperării.

Aşadar, e lesne de înţeles de ce Reading a acceptat să-l dea pe George, la Pisa, locul 2 în Serie B, până în vară, în schimbul sumei de 2,5 milioane de euro. Potrivit jurnalistului Emanuel Roşu, Puşcaş va fi transferat definitiv de Pisa la vară, pentru 5 milioane de euro, dacă echipa va promova în Serie A. Afacerea, dacă se va realiza, va include şi o „coadă“: Reading va păstra 20% dintr-un viitor transfer.

Dragusin

Drăguşin, trimis să crească la ultimul loc

Radu Drăguşin (foto), sub contract cu Juventus până în iunie 2025, continuă să fie trimis de torinezi la diverse formaţii din Italia, unde să aibă şansa de a aduna cât mai multe minute.

În prima parte a sezonului, stoperul de 19 ani a evoluat la Sampdoria, locul 16 din 20 în Serie A. A fost folosit în 13 din cele 23 de etape ale campionatului, dar a fost titular doar în patru rânduri. În ultimele săptămâni, Drăguşin a prins tot mai puţin minute. Aşa că, în ultima zi de transferuri, Juventus l-a împrumutat la Salernitana, locul 20 din 20 în Serie A, cu doar zece puncte strânse în 22 de partide. Vorbim despre echipa cu cea mai slabă apărare din prima ligă: 53 de goluri încasate!

„Am venit aici cu încredere şi entuziasm, abia aştept să debutez. Pentru a ne îndeplini obiectivul, trebuie să fim uniţi şi să câştigăm cât mai multe meciuri. Am ales tricoul cu numărul 25 pentru că e ziua în care am cunoscut-o pe prietena mea. Le mulţumesc fanilor pentru susţinere şi îi aştept la stadion, să fie alături de noi“, a spus Drăguşin pentru site-ul celor de la Salernitana. În acest moment, echipa e la opt puncte de locul 17, primul care asigură rămânerea în Serie A.

Cifrele celor trei români, în acest sezon

Nume Club Meciuri / goluri / Pase de gol

Valentin Mihăilă Parma 13 / 2 / 1

George Puşcaş Reading 27 / 2 / 1

Radu Drăguşin Sampdoria 15 / 0 / 0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite