Şase ani de la moartea lui Ştefan Iordache. Spectacolul „Prinţul negru“, in memoriam, la TVR 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR 2 va difuza luni, 15 septembrie, de la ora 20.10, spectacolul „Prinţul negru“, în memoria regretatului actor Ştefan Iordache, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi şase ani.

Personajul central al acestui spectacol, Bradley Pearson, este interpretat de marele actor Ştefan Iordache, care a încetat din viaţă acum şase ani, la Viena, la vârsta de 67 de ani.

Spectacolul, realizat după piesa scriitoarei irlandeze Iris Murdoch, a fost înregistrat cu public la Teatrul Nottara şi a avut premiera TV în anul 1997.

Bradley Pearson renunţă la postul de inspector financiar pentru a-şi urma visul de „scriitor serios“, singura lui dorinţă fiind de a se retrage undeva în afara Londrei şi de a scrie o carte. „În artă, ca şi în viaţa noastră, a oamenilor, lucrurile mari se pierd, pentru că în momentul crucial, când imaginaţia stă în cumpănă, gata să execute saltul final, lăsăm să ne scape clipa supremă, a inspiraţiei, spunându-ne că merge şi-aşa şi acceptând soluţia cea mai comodă în locul celei mai bune“, spune Ştefan Iordache, în rolul Bradley Pearson.

În artă, ca şi în viaţa noastră, a oamenilor, lucrurile mari se pierd.

Planurile lui Bradley sunt încurcate de implicarea continuă şi din ce în ce mai deranjantă a celor din viaţa lui, printre care Priscilla – sora lui „depresivă“, Arnold Baffin – bun prieten şi scriitor, Rachel – soţia prietenului, şi Julian – fiica celor doi Baffin, de care se îndrăgosteşte Bradley.

Alături de Ştefan Iordache apar în acest spectacol şi Dana Dogaru, Constantin Cotimanis, Cristina Stoica, Victoria Cociaş, Camelia Zorlescu, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Sandu Moldovan, Costel Lăpuşan, Nicolae Vlădoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.

Născut pe 3 februarie 1941, la Calafat, Ştefan Iordache a avut o carieră de aproape jumătate de secol în teatru, film şi televiziune. A rămas pentru totdeauna în memoria publicului prin rolurile din piese de teatru precum „Hamlet“, „Richard al III-lea“, „Alex şi Morris“ sau „Barrymore“, dar şi pentru interpretarea memorabilă a personajului Victor Petrini din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni“.

A fost căsătorit timp de 40 de ani cu Mihaela Tonitza, nepoata pictorului Nicolae Tonitza. Aceasta a încetat din viaţă la doar un an şi jumătate de la dispariţia marelui actor.

„În afara căsniciei, eu aş fi fost un om mort. Nevastă-mea, Mihaela, e o fiinţă extraordinară. A intuit ce-mi trebuie mie şi mi-a cladit un cuib care mă apără de toate relele lumii. Mihaela mă fereşte de cele mai mici griji. Eu nu cumpar nici măcar o pâine... Meseria asta nu se poate face fără un elementar confort. Te absoarbe total“, declara artistul într-un interviu acordat pentru „Formula As“.


 

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite