Pentru a evita criticile, CNA a găsit o cale să amendeze Antena 3 pentru un derapaj care expirase: Unul dintre cele mai grave lucruri de la TV din ultimii 28 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita noi critici fiindcă timp de şase luni nu a luat nicio măsură, CNA a găsit o modalitate legală de a discuta şi a amenda un derapaj celebru al lui Mihai Gâdea care expirase şi, teoretic, nu mai putea fi sancţionat.

Potrivit Paginademedia.ro, Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a agăţat de o „chichiţă“ juridică pentru a sancţiona o ediţie din februarie a emisiunii „Sinteza Zilei“, de la Antena 3, care a atras 149 de reclamaţii, dar care timp de şase luni nu a fost analizată şi, drept urmare, derapajul moderatorului s-a prescris.

Este vorba de celebra ediţie în care, exasperat, Mihai Gâdea i-a spus purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, să o pupe în fund pe Laura Codruţa Kövesi, care era la momentul respectiv procurorul şef al DNA.

Pentru a sancţiona totuşi Antena 3 şi a evita alte critici, CNA s-a folosit de faptul că dacă un post încalcă legea în formă continuată, pe aceleaşi articole de lege sau din acelaşi capitol al legislaţiei, pot fi analizate „la pachet“ şi sesizările care s-au prescris, arată sursa citată. Astfel, membrii CNA au amendat cu 40.000 de lei atât derapajul lui Gâdea, cât şi campania „Daţi un chior pentru Kovesi“, desfăşurată între 20 şi 26 martie, după ce Antena 3 şi alţi angajaţi ai postului au pierdut procesul cu Laura Codruţa Kovesi, fiind obligaţi să plătească daune de 300.000 de lei. 

Chiar dacă târzie, decizia CNA este o surpriză plăcută, având în vedere istoricul lung de abateri care au rămas nesacnţionate pentru că membrii nu le-au discutat la timp. Amenda vine şi după ce Radu Herjeu, membru al Consiliului, a atras atenţia încă din ziua în care derapajul lui Gâdea s-a prescris că aceasta situaţie „va aduce iar critici instituţiei, de data asta întemeiate“. 

De altfel, amenda de 40.000 de lei a fost propusă tot de Herjeu, care i-a reproşat lui Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA şi cel care conduce şedinţele, că acest caz ar fi trebuit discutat înainte de a expira. Herjeu a subliniat că reacţia lui Mihai Gâdea reprezintă „unul dintre cele mai grave lucruri pe care le-a văzut la televiziunile româneşti în ultimii 28 de ani“. „Şi-a bătut joc de statutul de moderator. Mi se pare că şi-a abandonat total acel rol de mdoerator şi a abuzat de poziţia lui de şef de platou pentru a-i spune unui invitat...nespuse. Eu nu aş fi vrut să leg aceste emisiuni. Aş fi vrut să fie discutată separat, ca să dăm un semnal că oi fi tu moderator, oi fi tu Dumnezeul în studioul ăla, dar nu poţi să faci chiar ce vrei tu“, a mai spus Herjeu citat tot de Paginademedia.ro.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite