PORTRET Două ore de Enescu, Brahms şi Franck, la Ateneu, cu violoncelistul Alexander Kniazev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Kniazev
Alexander Kniazev

Violoncelistul rus Alexander Kniazev, născut în 1961 la Moscova, va cânta luni, pe 9 septembrie, la Bucureşti, alături de pianista bulgară Plamena Mangova, creaţii din Enescu, Brahms şi Franck

BBC Music Magazine scria despre Alexander Kniazev (58 de ani) că „este un artist cu un simţ al muzicalităţii deosebit, al gândirii detaliate şi cu o tehnică fenomentală”.

Artistul  a studiat violoncelul la Conservatorul din Moscova şi a devenit şi organist după ce a urmat Conservatorul din Nizhnij Novgorod.

Câştigarea mai multor competiţii, printre care Concursul „Ceaikovski” de la Moscova (1978), Concursul UNISA din Africa de Sud şi Concursul Cassado din Florenţa, l-au adus în atenţia publicului şi a specialiştilor. În 1999 a fost desemnat cel mai bun muzician al Rusiei.

Ca solist, Alexander Kniazev a lucrat cu unele dintre cele mai mari orchestre, printre care Royal Philharmonic Orchestra şi BBC Symphony Orchestra, ambele din Londra, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze şi Orchestra Radio din România, dar şi cu ansambluri din Paris, Tokyo, Viena, Luxemburg, Haga, Milano, multe colaborări fiind cu artişti din Rusia.

A apărut pe scenă alături maeştri dirijori precum Kurt Masur, Yevgeny Svetlanov, Neeme Järvi, Mikhail Pletnev, Yuri Bashmet şi Alexander Vedernikov şi de solişti celebri - Jean Guillou, Viktor Tretiakov (care a jurizat la Bucureşti), Boris Berezovsky, Evgeny Kissin, Plamena Mangova şi Elisabeth Leonskaja (participanţi la festivalul din acest an).

Violonistul rus a înregistrat, la companii de prestigiu, a gamă variată de clasici, unele CD-uri fiind recompensate cu premii: Brahms, Chopin, Schumann, Bach, Rachmaninov, Şostakovici, Ceaikovski.

Alexander Kniazev a format un trio cu pianistul Boris Berezovsky şi violonistul Dmitri Makhtin, susţinând recitaluri la Amsterdam, Bruxelles, Londra, Salzburg, New York. Cei trei au înregistrat un DVD cu piese de Ceaikovski pentru pian, vioară şi violoncel, iar "Trio Elégiaque - A la mémoire d’un grand artiste" a luat premiul "Diapason d’or".

PROGRAM

Imagine indisponibilă

9 septembrie, 17,00 - 19,00

Ateneul Român

Secţiune: Recitaluri şi concerte camerale

Alexander Kniazev – violoncel, Plamena Mangova - pian

Enescu - Sonata I în fa minor pentru pian şi violoncel op. 26 nr.1

Brahms - Sonata nr.2 în fa major pentru violoncel şi pian op. 99

Franck - Sonata în la major pentru vioară şi pian, în versiune pentru violoncel

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite