FOTO VIDEO Amintiri de depeşar: cum şi-a trăit tinereţea generaţia anilor ’90

0
0
Fanii din vechea gardă, în această dimineaţă, la Arena Naţională FOTO Facebook
Fanii din vechea gardă, în această dimineaţă, la Arena Naţională FOTO Facebook

Blugii nu mai sunt largi şi nici nu mai au desenat cu pixul un trandafir roşu, părul nu mai e retezat la nivelul urechilor (sau nu prea mai e deloc), bocancii cu blacheuri metalice au ieşit de mult din modă, pentru că, nu-i aşa, moda e grăbită. Dar ei, fanii, vor fi astăzi acolo, vor umple Arena Naţională şi vor cânta la unison cu glasuri de depeşari.

Generaţiile s-au schimbat şi probabil că mulţi dintre cei care vor merge în această seară la show-ul Depeche Mode vor să bifeze o experienţă concertistică obligatorie în CV-ul unui ascultător de muzică bună. Însă şi mai mulţi vor fi cei care vor merge acolo cu sufletul, cei care şi-au trăit adolescenţa şi tinereţea în ritmuri Depeche, la începutul anilor ’90. 

Puţini sunt cei care au reuşit să afle şi să asculte Depeche Mode înainte de ’89, pe o casetă sau un vinil adus de vreun şofer de TIR. Însă imediat după căderea regimului comunist, Depeche Mode a devenit o modă care nu s-a grăbit vreo câţiva ani să plece de aici şi care a dat naştere unui adevărat fenomen.
Adolescenţi şi tineri din toată România ascultau şi trăiau Depeche: blugii largi, trandafirul roşu desenat pe orice, DM, ciocatele sau bocancii cu blacheuri (celebri „gogoşari“, cum erau numiţi), tunsorile specifice, ochelarii de soare, depeşoteca, „războiul“ cu rockerii...

depesari forto facebook

„La începutul anilor ’90, fenomenul Depeche Mode a beneficiat de susţinerea celui mai important ziar al momentului, «Evenimentul zilei», unde aveam zilnic o rubrică legată de trupă şi de activităţile fun clubului. La mai puţin de o săptămână de la anunţul înfiinţării, s-au înscris peste 2.000 de oameni din toată ţara. Pe atunci nu exista internet, înscrierile se făceau telefonic, iar sediul era în apartamentul bunicilor mei“, îşi aminteşte jurnalista Maridana Arsene, care în 1992, la doar 16 ani, a înfiinţat primul fanclub oficial.

Exista un soi de solidaritate pe care nu am mai întâlnit-o niciodată de atunci.

„Mi-amintesc prima întâlnire oficială cu depeşarii, într-o sală din centrul Capitalei, care s-a umplut ochi – au participat peste 400 de fani din toată ţara. Întâlnirile aveau loc periodic, iar distracţia cea mai mare se întâmpla în depeşotecă, unde toată lumea cânta pe acelaşi ton. Exista un soi de solidaritate pe care nu am mai întâlnit-o niciodată de atunci, exista, de asemenea, o «uniformă» pe care o purtam benevol – de la haine şi frizuri, până la atitudine, era uşor de recunoscut stilul Depeche. Nu o sa uit bucuria pe care mi-a făcut-o cea mai bună prietenă din liceu, când mi-a dăruit o pereche de pantofi de depeşar, aduşi de tatăl ei din Marea Britanie“, mai spune aceasta.

image

Fanii din anii 90 au rămas fani şi astăzi FOTO Deepeche Mode România Facebook

În acea perioadă, fidelitatea admiratorilor mergea până la identificarea cu idolii lor. „Mi-amintesc perfect frizura a la Dave (Dave Gahan, solistul formaţiei – n.r.) a unui coleg de liceu al cărui nume nu l-am ştiut niciodată. Porecla lui era Depeche, graţie asemănării cu solistul trupei şi era, poate, cel mai disperat fan al lui Dave“, povesteşte Maridana Arsene.

Nu o sa uit bucuria pe care mi-a făcut-o cea mai bună prietenă din liceu, când mi-a dăruit o pereche de pantofi de depeşar, aduşi de tatăl ei din Marea Britanie.

Fosta preşedintă a fanclubului îşi aduce însă aminte şi de un episod mai puţin plăcut, o bătaie cu rockerii, căci până astăzi este renumită rivalitatea dintre cele două tabere.

„Ciudat sau nu, astăzi îmi place muzica rock, dar la acea vreme nu prea toleram mişcările ce susţineau această muzică. Adepţii mi se păreau agresivi, de fapt, chiar erau mult mai vehemenţi în a-şi manifesta opţuinile decât eram noi. Lumea se împărţea pe atunci în două tabere. Cel puţin aşa o percepeam noi: depeşari şi rockeri. Bătaia din restaurantul Moldova, transformat pentru o unică noapte în Depeşotecă stă mărturie în acest sens. Umplută până la refuz, după miezul nopţii depeşoteca s-a transformat preţ de câteva minute în câmp de luptă. Rockerii strânşi în Parcul Icoanei, deranjaţi de câţiva depeşari care au îndrăznit să treacă prin parc la acea oră, au forţat intrarea, distrugând-o parţial. Noroc că Poliţia a venit destul de repede. Partea rea a fost că, pe lângă toţi cei prezenţi în «câmpul de luptă», au luat amendă şi cei aflaţi în apropierea lui. Cine nu se urca de bună voie în dubiţa poliţiei, era invitat cu cătuşele să urce. Cea mai mare pierdere a fost rezilierea contractului cu restaurantul unde trebuia să avem depeşoteca aproximativ un an“, mai povesteşte ea.

Alţi fani au păstrat amintirile plăcute din acele vremuri, iar una dintre ele este legată de clubul Power, locul de adunare care a primit mai târziu denumirea ce avea să ajungă celebră: depeşoteca.

„Ce vremuri, ce distracţii, în 1990 am pus pentru prima oară muzică într-un club, da club, nu discotecă: Club Power of DM sau depeşoteca“, îşi amintea nostalgic, pe un forum, DJ Leco.

Pe forumul de pe site-ul depechemoderomania.ro, fanii au povestit şi ei, de-a lungul timpului, cum s-au îndrăgostit de Depeche şi datorită trupei Depeche. „eu scriam «romane» (am şi acum patru caiete de 100 de file scrise mărunt) cu DM protagonişti şi prietenele mele protagoniste (alergau hormonii!) şi mergeam - când mă lasă Cerberul (mama) - în diversele locuri numite Power, Moxa, Mozaic. Pe urmă am scris într-o doară un articol pentru EVZ, pe care i l-am trimis lui Alex Revenco şi, culmea, l-a publicat. Nu ştiu dacă îşi mai aminteşte cineva de cei patru magnifici care imitau trupa DM pe vremea aia şi cântau, aveau repetiţii într-o sală pe lângă liceul Lazăr, pusă la dispoziţie de George Mihăiţă şi revista «Salut». Cristi – vocalul, alias Dave pe vremea aia cântă acum cu Direcţia 5 (da, este acel Cristi, aşa este). Sunt anarhică în idei, dar aşa au venit. Sunt multe amintiri de atunci“, povestea Messa pe site-ul depechemode.ro.

Voi ce amintiri aveţi din acea perioadă?


Citeşte toate materialele despre concertul Depeche Mode din Bucureşi

FOTO VIDEO Concert Depeche Mode: a doua oară nu te mai înfioară

Cel de-al doilea concert Depeche Mode în România nu a mai trezit entuziasmul din 2006, când trupa a cântat pentru prima oară la Bucureşti, în faţa unui stadion plin de fani în extaz. Concertul susţinut miercuri seara, pe Arena Naţională, nu a mai adunat nici un public atât de numeros, unii spectatori plecând înainte de bis.

VIDEO Playlistul concertului Depeche Mode la Bucureşti

Mai sunt doar câteva ore până va începe unul dintre cele mai aşteptate concerte din acest an. Spectacolul de promovare a albumului „Delta Machine“ va aduce publicului atât piesele noi ale trupei, cât şi hiturile vechi, după cum arată playlistul.

VIDEO Depeche Mode: Băieţii care au grăbit moda

În 1981, nişte băieţi şi sintetizatoarele lor fermecate băteau la porţile celebrităţii. Aproape 12 ani mai târziu, trupa acelor băieţi era sinonimă cu istoria unui gen muzical: genul „Depeche Mode“.

Peste 300 de jandarmi vor fi mobilizaţi la concertul trupei „Depeche Mode“ de pe „Arena Naţională“

Peste 300 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică la concertul trupei „Depeche Mode“ care va avea loc miercuri, între orele 19.45-23.00, pe stadionul „Arena Naţională“. Brigada Rutieră de Poliţie nu a anunţat restricţii în trafic.

Trupa Depeche Mode a ajuns în România

Membrii formaţiei britanice au sosit marţi după-amiază pe aeroportul Henri Coandă, cu o aeronavă privată. Până mâine seară, artiştii vor pune la punct ultimele detalii ale concertului pe care îl vor susţine pe Arena Naţională.

FOTO Cum arată megascena unică în lume pe care vor cânta cei de la Depeche Mode

Pe Arena Naţională este forfotă mare deoarece pregătirile pentru concertul Depeche Mode, de miercuri, sunt pe ultima sută de metri. Scena unică în lume este montată pe gazonul stadionului, urmând să fie puse la punct ultimele detalii tehnice, înainte de marea întâlnire dintre trupă şi artişti.

Concertul Depeche Mode: 12 tiruri, 5 autocare şi peste 2000 de angajaţi în echipa de organizare

Mai sunt cinci zile până când Dave Gahan, Martin Gore si Andy Fletcher vor susţine concertul de la Arena Naţională. Acesta va fi un eveniment superlativ atât pe scenă, cât şi în culise, după cum arată şi datele oficiale.

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri