Filmul care a pus pe jar Rusia. A fost aprobată difuzarea, dar fanaticii ortodocşi ameninţă că vor da foc sălilor de cinema: „E malefic“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii din Rusia a aprobat difuzarea în cinematografe a unui controversat film istoric despre iubirea interzisă a ultimului Ţar al Rusiei cu o balerină, în ciuda faptului că în ultimele luni au existat numeroase apeluri pentru interzicerea producţiei, iar fanaticii ortodocşi au ameninţat că vor da foc sălilor de cinema.

„Matilda“, semnat de apreciatul regizor rus Alexei Uchitel, descrie aventura amoroasă pe care tânărul Ţar Nicolae al II-lea a avut-o cu balerina poloneză Mathilde Kschessinska până în momentul căsătoriei lui, din 1894. Nicolae al II-lea a fost executat de către bolşevici împreună cu întreaga sa familie (soţie şi cinci copii) la data de 17 iulie 1918, din ordinul lui Lenin.

Filmul, a cărui premieră este programată în octombrie, a stârnit critici virulente din partea grupurilor conservatoare, care îl cataloghează drept o blasfemie la adresa împăratului, care a fost canonizat drept sfânt de Biserica Ortodoxă Rusă, scrie Washington Times

Fanaticii ortodocşi au făcut presiuni asupra directorilor de cinematografe să nu ruleze filmul, ameninţând chiar că în caz contrar vor da foc sălilor de cinema. 

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai filmului, deputatul rus Natalya Poklonskaya, a demarat o campanie pentru interzicerea filmului, a depus mai multe plângeri la procuratură şi a susţinut că 40.000 de persoane din Rusia, dar şi din străinătate consideră că povestea filmului reprezintă o insultă şi ofensează sentimentele credincioşilor. 

Mai mult, aproximativ 500 de activişti ortodocşi ultra-conservatori s-au adunat la începutul lunii august într-una dintre catedralele din centrul Moscovei pentru a se ruga în încercarea de a împiedica apariţia „maleficului film“. 

„Când răul atacă, realizăm că principala noastră forţă este să ne opunem în mod spiritual“, declara la momentul respectiv arhiepiscopul Alexander Saltykov, citat de The Telegraph.  

De asemenea, politicianul Vitaly Milonov a cerut interzicerea filmului, descriindu-l ca fiind „o încercare de a semăna seminţe diabolice de fermentaţie revoluţionară, o încercare de a reînvia minciunile bolşevice despre ultimul împărat rus.“

Regizorul Alexei Uchitel a respins acuzaţiile, iar cineaştii ruşi au sărit în apărarea lui apelând la sprijinul Kremlinului. Săptămâna trecută, Ministerul Culturii a anunţat că „Matilda“ a primit aprobarea oficială pentru a fi disponibil spectatorilor cu vârste de peste 16 ani. Şeful departamentului de cinematografie din cadrul ministerului a declarat că producţia a fost verificată şi respectă toate normele impuse. 

„Niciun organ de stat sau vreo organizaţie neguvernamentală nu poate interzice producţia sau lansarea unui film din motive politice sau ideologice“, a precizat Vyasheslav Telnov.

   

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite