Concertul ansamblului Cameristi della Scala de la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 6 septembrie, în seria Recitaluri şi concerte camerale de la Ateneul Român, ansamblul Cameristi della Scala, dirijat de Wilson Hermanto, a interpretat lucrări de George Enescu, Joseph Haydn şi Piotr Ilici Ceaikovski. Adevărul.ro a transmis transmite acest concert.

Orchestra de cameră Cameristi della Scala a fost înfiinţată în 1982 şi este formată din muzicieni din orchestra Teatro alla Scala. În 2012, au primit de la provincia Milano premiul Isimbardi dedicat acelor instituţii care, cu activitatea lor internaţională importantă, au contribuit la prestigiul oraşului Milano în întreaga lume. Cameristi della Scala a cântat în cele mai prestigioase teatre şi săli de concerte din lume. În octombrie, Cameristi a susţinut un concert în New York, la Auditoriul Organizaţiei Naţiunilor Unite, celebrând cea de-a 60-a aniversare a Italiei în ONU.

În ultimii ani, Cameristi a interpretat pentru două serii de concerte la Sala Carnegie din New York, la MIT din Boston şi Washington. Cameristi a mai cântat la sediul Unesco şi Salle Gaveau în Paris, Teatrul de Opera din Varşovia, Sala Ceaikovski din Moscova, Tonhalle din Zurich, Coliseum din Buenos Aires şi a avut turnee în China, Spania, Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Norvegia, Polonia, Letonia, Serbia şi Turcia. În 2010, Cameristi a avut un turneu de patru concerte în Israel, inclusiv unul în Auditoriumul Mann din Tel Aviv şi de asemenea, au avut patru concerte pentru un public mare din Shanghai cu mare succes când au reprezentat oraşul Milano la Expo 2010. În 2011, au cântat în Centrul Sony din Toronto şi au deschis Festivalul Emilia Romagna 2011 din Imola. Din 2007 şi 2009, Cameristii au fost protagoniştii Marelui Concert de Vară de la Piazza del Duomo din Milano, în faţa a peste 10.000 de persoane. Pentru acest concert, Cameristi della Scala a angajat un compozitor italian important pentru a compune o piesă dedicată Catedralei: în 2008 au interpretat piesa comandată lui Carlo Galante, iar în 2009 o compoziţie a lui Giovanni Sollima. În 2011, pentru celebrarea celei de-a 150-a aniversări a unităţii italiene şi în colaborare cu Associazione Musica del Risorgimento, Cameristii au efectuat cercetări importante asupra noului repertoriu din secolul al XIX-lea şi au realizat un CD, din care 20.000 de exemplare au fost disponibile în agenţii de stiri, dedicate muzicii italiene in Risorgimento. În septembrie 2011, în cadrul Festivalului MiTo, Cameristii au prezentat pentru prima dată în epoca modernă Liturghia Regelui Charles Albert de către compozitorul de la Novara Carlo Coccia (1849). De asemenea, au editat trei volume de muzică de la Risorgimento pentru editorul Carisch. Repertoriul orchestrei cuprinde principalele compoziţii pentru orchestre de cameră de la secolul al XVIII-lea până în prezent, acordând o atenţie deosebită pieselor instrumentale italiene mai puţin cunoscute din secolul al XIX-lea, deseori caracterizate de părţi solo de virtuozitate deosebită care se potrivesc bine cu caracteristicile instrumentului soliştilor grupului, toti primii muzicieni din primele sectiuni ale Orchestrei Filarmonice La Scala si, de asemenea, interpreti de concert renumiti la nivel international. Participarea constantă şi îndelungată a celor mai mari dirijori de pe scena internaţională, de la Riccardo Muti la Daniel Barenboim, a contribuit la formarea sunetului Cameristilor della Scala şi a permis apariţia timbrelor muzicale si a caracterelor lor – toate caracteristicile care sunt cu siguranţă unice în panorama muzicală italiană a orchestrelor de cameră.

RECITALURI ŞI CONCERTE CAMERALE                                                           

Vineri 6 septembrie, ora 16:30        

Ateneul Român

CAMERISTI DELLA SCALA

Cameristi della Scala

WILSON HERMANTO dirijor

DANIEL MÜLLER-SCHOTT violoncel

George Enescu – Octetul în Do major op. 7 (versiune pentru orchestră de coarde de Lawrence Foster)

Joseph Haydn – Concertul pentru violoncel şi orchestră în Do major, Hob.VIIb

Piotr Ilici Ceaikovski – Serenada în Do major pentru orchestră de coarde, op. 48

Citiţi şi:

Cameristi della Scala, la Ateneu, pe 6 septembrie

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite