Tensiunea mică poate fi risc de atac de cord? Care este părerea specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunea arterială mare provoacă boli de inimă
Tensiunea arterială mare provoacă boli de inimă

Medicii ar trebuie să fie precauţi în a prescrie medicamente care reduc prea mult tensiunea arterială a bolnavilor cu afecţiuni coronariene, potrivit unui studiu publicat în ediţia online a prestigioasei reviste  „The Lancet“.

O echipă internaţională de cercetători, inclusiv de la Imperial College London, au descoperit că alături de tensiunea arterială mare –hipertensiunea responsabilă de atacul cardiac -  şi tensiunea prea mică poate reprezenta un risc de infract.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri coloană de mercur – mmHg -  şi este dată de două valori: primul număr măsoară presiunea sistolică – tensiunea arterială sistolică – adică aceea din interiorul vaselor de sânge din momentul în care inima se contractă - şi al doilea măsoară valoarea presiunii diastolice – tensiunea arterială diastolică - adică presiunea în vasele de sânge între bătăile inimii, atunci când inima se odihneşte. Se consideră normală o tensiune situată în jurul valorii de 120/80 mmHg.

Unul din trei americani are tensiune crescută, potrivit datelor Asociaţiei Amerocane pentru Sănătatea Inimii. Se ştie că tensiunea arterială ridicată duce la boli de inimă, atac de cord, atac cerebral şi boli de rinichi.

Studiul echipei internaţionale s-a desfăşurat pe 22.672 de persoane din 45 de ţări, persoane diagnosticate cu boli de inimă şi care erau sub tratament pentru reducerea tensiunii arteriale prea mari. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o tensiune arterială de 140/80 mmHg creşte riscul de atac de cord şi atac vascular cerebral, dar şi o tensiune sistolică mai mare de 120 mmHg şi una diastolică mai mică de 70 mmHg reprezintă tot un risc de atac de cord şi spitalizare din această pricină.

Analiza confirmă importanţa tratamentului pentru reducerea tensiunii. Profesorul Kim Fox, co-autor al studiului şi şeful Institutului Naţional pentru Inimă şi Plămâni de la Imperial College London, a declarat că ar fi necesară mai multă precauţie şi mai puţin entuziasm în faţa reducerii prea mari a tensiunii arteriale: „Tensiunea 120/70 poate fi prea scăzută pentru pacienţii cu boli coronariene, aflaţi sub tratament “.

Totodată, studiul a mai arătat că o tensiune mai mică este un risc mai mic de a face atacuri vasculare cerebrale, astfel că cercetătorii au nevoie de mai multe studii pentru a stabili care este, de fapt, tensiunea ideală pentru persoanele care suferă de inimă. Între timp, au recomandat ei, atenţie la bolnavii cardiaci şi la medicaţia pentru scăderea tensiunii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite