Tehnicile inovatoare pun ochelarii pe tuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 În prezent, cu ajutorul noilor tehnologii, se pot corecta chiar şi viciile de refracţie foarte mici
În prezent, cu ajutorul noilor tehnologii, se pot corecta chiar şi viciile de refracţie foarte mici

În prezent, persoanele care doresc să renunţe la ochelari pot opta între terapia cu laser şi implantul de lentile intraoculare. Aceste proceduri însă trebuie precedate de un consult de specialitate.

Accesul la tehnicile de ultimă generaţie a făcut ca în ultimii ani, miopia (obiectele îndepărtate se văd în ceaţă), hipermetropia (dificultăţi în focalizarea pe obiectele aflate aproape) şi astigmatismul (persoana nu poate vedea clar nici de aproape, nici de la distanţă) să poată fi corectate cu succes. Orice procedură oftalmologică modernă trebuie însoţită de o serie de teste amănunţite. În principiu, cel mai important aspect este legat de mărimea viciului de refracţie, adică a dioptriilor. La fel de importante sunt însă şi aşteptările pe care le are pacientul şi, de aceea, medicul va explica ce avantaje şi ce dezavantaje prezintă fiecare tehnică în parte.

De exemplu, laserul Excimer este contraindicat atunci când persoana în cauză prezintă şi o afecţiune oftalmologică precum: keratoconus (subţierea zonei centrale a corneei), glaucom, cicatrice corneană, inflamaţii oculare cronice, sindrom de ochi uscat, diabet zaharat şi colagenoze (inflamarea imunologică a ţesutului conjunctiv).

Laserul Excimer, în trei variante

Laserul acţionează la nivelul corneei (prima lentilă a ochiului), modificându-i raza de curbură. În prezent, în clinicile din ţară, se aplică trei tipuri de intervenţii cu laserul Excimer: LASIK (laser in situ keratomileusis), PRK (photorefractive keratotomy) şi LASEK (laser assisted subepithelial keratectomy). În tehnicile PRK şi LASEK, laserul se focalizează direct pe suprafaţa corneei, după dezepitelizarea (îndepărtarea primului strat al corneei) acesteia.

Tehnica LASIK, în schimb, presupune crearea unui volet (căpăcel) cornean subţire şi aplicarea spotului laser sub acest volet cornean. Ulterior, voletul este aşezat la loc. Un parametru ocular important de care ar trebui să se ţină cont în aplicarea tehnicilor laser Excimer este grosimea corneei. În cazul în care corneea este prea subţire, o astfel de procedură este contraindicată, deoarece laserul o subţiază şi mai mult. Prin urmare, tehnicile laser se aplică eficient şi fără efecte adverse grave numai atunci când valoarea miopiei este sub 7 dioptrii, valoarea hipermetropiei sub 4 dioptrii şi astigmatismul sub 3 dioptrii.

Se pot implanta lentile oculare

Dioptriile foarte mari (peste -15) nu se pot corecta complet prin procedurile laser. Din fericire, există soluţii inovatoare şi pentru astfel de cazuri. Una dintre acestea este implantul de lentile intraoculare în scop refractiv. Lentila se aplică fie pe ochiul

aşa-numit „fac" (care are cristalinul natural), fie pe ochiul „afac" (după extracţia cristalinului natural se implantează un cristalin artificial, de obicei multifocal). La Spitalul „Europe Eye" din Bucureşti, implantarea lentilelor se poate realiza cu o tehnică revoluţionară cunoscută sub numele de „Fakik IOL". Preţul unei astfel de intervenţii este destul de piperat, dar tehnica oferă posibilitatea persoanei în cauză de a renunţa la acei ochelari inestetici cu lentila foarte groasă.

Intervenţie pentru dioptrii foarte mici

Începând din acest an, persoanele cu vicii de refracţie foarte mici se pot opera şi în România. Acest lucru este posibil datorită unui laser de ultimă generaţie, denumit Carl Zeiss VisuMax 500 kHz. În prezent, aparatul se găseşte numai la Spitalul de Oftalmologie „Europe Eye" din Bucureşti. Preţul unei astfel de intervenţii porneşte de la 1.900 de lei.

Ce se întâmplă după operaţie

- Timp de o săptămână, după o operaţie cu laser, se recomandă purtarea unor lentile de contact terapeutice.
- În prima lună, ochii trebuie protejaţi de soare. De asemenea, se recomandă tratament cu antiinflamatoare steroidiene şi nesteroidiene şi cu cicatrizante corneene.
- În funcţie de situaţie, recuperarea poate dura până la câteva luni.

Specialistul nostru

Dr. Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog

Chirurgia refractivă pentru corectarea viciilor de refracţie a câștigat teren în ultimii ani, reprezentând una dintre cele mai eficiente metode de renunţarea la ochelari. În prezent, viciile de refracţie se pot corecta cu ajutorul celor mai performante tehnici laser: LASIK (laser in situ keratomileusis), PRK (photorefractive keratotomy) și LASEK (laser assisted subepithelial keratectomy). De asemenea, în cazul dioptriilor mari, pentru a renunţa la ochelari, se pot implanta lentile intraoculare. Pentru ca aceste proceduri să se poată realiza ireproşabil, în afară de mărimea dioptriei și de grosimea corneei, trebuie ţinut seama și de alţi factori importanţi, precum vârsta pacientului (peste 20 de ani), stabilizarea dioptriei (să nu se fi modificat în ultimii doi ani) şi diferite operaţii oculare sau bolile oculare ori sistemice asociate, care contraindică intervenţia (de exemplu, glaucom).

Dezavantaj

În primele 72 de ore după operaţie poate apărea senzaţia de corp străin şi sensibilitatea la lumină.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite