„Oboseala cronică, apatia, stările recurente de melancolie nu sunt normale“. Campanie de depistare a bolilor tiroidiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dificultăţile de înghiţire pot fi semnul unei afecţiuni tiroidiene
Dificultăţile de înghiţire pot fi semnul unei afecţiuni tiroidiene

Medicii endocrinologi atrag atenţia că afecţiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate în România. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA -, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie, Administraţia Prezidenţială şi Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie au lansat a treia campanie de informare referitoare la bolile tiroidei.

„Glanda tiroidă are un rol important în buna funcţionare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcţionează în parametrii normali, pacientului îi este afectată calitatea vieţii, atât a celei personale, cât şi a celei profesionale. Este cât se poate de important ca atunci când observă că nu mai au energie fără să fi depus efort fizic sau intelectual intens, că nu se mai pot concentra, să meargă la medicul endocrinolog pentru investigaţii amănunţite. Normal este să se simtă bine. Oboseala cronică, apatia şi stările recurente de melancolie nu sunt normale“, a afirmat prof.dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

„Insist să nu se renunţe la tratament“

Aderenţa la tratament este esenţială, însă e mare nevoie de colaborarea pacienţilor a adăugat conf.dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog. „Din păcate, în România, mulţi pacienţi renunţă la tratament în momentul în care apar anumite schimbări, dând vina pe medicaţie. Având în vedere că ne confruntăm cu o dereglare hormonală, ce se poate manifesta în grade diferite de la un pacient la altul, este important dozajul, insist ca, înainte să renunţe la tratament, pacienţii să meargă la medicul curant pentru a stabili împreună cel mai bun preparat şi doza potrivită. Medicina a evoluat foarte mult şi e păcat să se bucure de un tratament personalizat la care au acces chiar acum“.

Campania lansată astăzi se numeşte „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene“ şi îşi propune să ajute la diagnosticarea afecţiunilor tiroidiene şi de accentuare a importanţei tratamentelor pentru controlul simptomelor tiroiditelor autoimune.

„De când organizăm acest tip de campanii, într-adevăr s-a înregistrat o creştere a numărului de boli tiroidiene diagnosticate pe an. Cu toate acestea, sunt mulţi oameni care suferă de boli tiroidiene şi nu ştiu. De aceea, anul acesta lansăm campania „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene“ prin care ne propunem să ajutăm oamenii să recunoască să recunoască semnele care ar trebui să îi convingă să meargă la un control de specialitate“, a spus Rozalina Lăpădatu, preşedintele APAA.

Cele mai frecvente simptome

Atunci când apar disfuncţiile tiroidiene, simtomele variază de la transpiraţie excesivă, senzaţii de sugrumare, până la probleme musculare şi articulare.

Cele mai frecvente simptome includ fluctuaţii ale greutăţii, constipaţie în lipsa schimbării dietei alimentare – oboseală cronică ce durează mai mult de şase luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene, probleme ale digestiei, coclu menstrual neregulat cu scăderea libidoului, ritm cardiac crescut, asociat cu stări de nervozitate, anxietate, depresie, dificultăţi de înghiţire.

Potrivit ultimelor date statistice ale Institutului Naţional de Statistică, afecţiunile tiroidiene au crescut la 83.413 noi cazuri în 2016, faţă de 35.439 în 2010. În România, 64% din pacienţii care suferă de hipertiroidie provin din mediul urban. În 2017, numărul pacientelor cu hipotiroidie este de 11 ori mai mare decât al pacienţilor bărbaţi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite