Detectorul de cancer inventat de o româncă va fi disponibil în variantă miniaturizată. Va detecta boala din start
0În urmă cu 11 ani, românca Raluca Van Staden era premiată la Geneva pentru inventarea unui microsenzor ce depistează mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient în câteva minute. În prezent, Raluca Van Staden şi echipa sa lucrează la o formă miniaturizată a detectorului de cancer şi a extins numărul biomarkerilor analizaţi.
În urmă cu 11 ani, românca Raluca Van Staden (52 de ani) era premiată la Geneva pentru inventarea unui microsenzor ce depistează mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient în câteva minute. În prezent, Raluca Van Staden şi echipa sa de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Bucureşti lucrează la o formă miniaturizată a detectorului de cancer şi a extins numărul biomarkerilor analizaţi.
Practic, microsenzorul de doar cinci milimetri creat de româncă va fi încorporat într-un aparat de dimensiuni foarte mici. „Am decis să lucrez cu echipa mea la punerea în practică a invenţiei. Sperăm să fim pe drumul cel bun. Nu pot da deocamdată un termen privind realizarea aparatului în formă miniaturizată”, a declarat Raluca Van Staden pentru „Adevărul“.
Aparatul creat va permite diagnosticarea cancerului la nivel molecular, înainte ca pacientul să fie bolnav clinic, într-un stadiu în care boala poate fi vindecată în procent foarte mare. Până acum au fost făcute peste 800 de teste cu detectorul de cancer, dar costul aparatului încă nu poate fi estimat. „Practic, aparatul face un screening al sângelui şi poate identifica prezenţa unor biomarkeri care pot indica cu o precizie bună medicului care este locul/locurile unde trebuie să facă investigaţii mai amănunţite. Testul nu pune diagnosticul, ci contribuie la identificarea acestor locuri care necesita investigaţii“, a explicat Van Staden.
Şefa de promoţie de la Chimie, studentă la Conservator
În această vară, Raluca van Staden a primit din partea Societăţii Americane de Chimie prestigiosul ACS Fellow Award, fiind prima româncă onorată cu această importantă distincţie. „Niciodată obţinerea unui premiu nu m-a motivat. Cu sau fără obţinerea unui premiu, eu mi-am urmat drumul în cercetarea ştiinţifică, în îndrumarea tinerilor cercetători“, precizează ea cu modestie.
Originară din Câmpulung Muscel, Raluca van Staden (născută Ştefan) a terminat în 1992, ca şefă de promoţie, Facultatea de Chimie din Bucureşti. Cu un an înainte, în 1991, fusese admisă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, căci alături de chimie şi cercetare, o altă mare pasiune a sa este muzica. „Nu a fost o întâmplare faptul că primul premiu câştigat după admiterea la Facultatea de Chimie (fiind admisă pe locul patru la secţia de Chimie) a fost la un concurs de pian, desfăşurat între toate facultăţile de profil din ţară“, povesteşte ea.
Soţul, reputatul cercetător Jacobus Frederick van Staden
În 1997 a susţinut teza de doctorat în domeniul chimiei analitice şi masterul în compoziţie muzicală. Iar în februarie 1998 a ajuns la Universitatea din Pretoria-Africa de Sud, cu o bursă postdoctorală de prestigiu. „Fondurile alocate cercetării la Universitatea din Pretoria au făcut posibilă dezvoltarea mea profesională, prin achiziţionarea reactivilor şi aparaturii necesare cercetării şi acordarea unor burse de studii la nivel de asistent de cercetare/master/doctorat ce au făcut posibilă crearea primului meu grup de cercetare în domeniul bioanalizei“, arată Raluca van Staden.
A lucrat aproape 10 ani la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud) şi aici l-a cunoscut pe soţul său, Jacobus Frederick van Staden, un specialist recunoscut pe plan mondial în domeniul sistemelor în flux.
„Vreau să fie un produs exclusiv românesc“
În 2007, Raluca van Staden s-a întors în România, cu familia. „Pentru mine, un singur loc se poate numi Acasă - acesta este România. Mi-am dorit ca tot ceea ce obţin să fie asociat cu numele ţării mele. Nu regret niciun moment întoarcerea în România. Este locul unde mă simt cel mai bine“, mărturiseşte cercetătoarea. Acum 11 ani, după premiul obţinut la Geneva au început să vină şi ofertele din partea unor companii prestigioase. Românca le-a refuzat însă pe toate pentru că şi-a dorit ca acest dispozitiv de depistare a cancerului, unic în lume, să fie un produs exclusiv românesc.
Vă mai recomandăm şi:
Un soi de ceapă luptă cu cancerul mamar şi cel de colon, potrivit studiilor clinice experimentale