De ce nu putem renunţa la vicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece efectele negative apar în timp, cei mai mulţi români nu se gândesc la consecinţele fumatului şi ale mâncării de tip fast-food. Datele statistice arată că trei din cinci români fumează, iar unu din patru mănâncă cel puţin o dată pe săptămână alimente de tip fast-food.

Românii fumează mult, preferă să mănânce alimente de tip fast-food sau bogate în aditivi şi, în plus, a crescut numărul celor care se bronzează la solar. Mai exact, tot ceea ce pune în pericol starea de sănătate se află în topul preferinţelor celor mai mulţi români. Aceste obiceiuri îşi pun amprenta asupra stării de sănătate doar în timp şi, din acest motiv, măsurile prin care ar putea fi combătute sunt trecute cu vederea.

Bolile de plămâni, afecţiunile cardiovasculare şi cancerul de piele sunt doar câteva dintre urmările acestor vicii. Cu toate acestea, cele mai multe persoane nu renunţă la ele. Acest comportament este explicat de psihologul Bogdana Bursuc, de la „Mind Institute" din Bucureşti:  „Cele mai multe persoane nu pot renunţa la vicii din cauza beneficiilor imediate care au o putere mare asupra menţinerii comportamentului, cu atât mai mult cu cât consecinţele negative sunt în viitor şi sunt incerte".

Moda alimentelor  „junk-food" a strâns deja un număr foarte mare de adepţi în România. Deşi nutriţioniştii atrag atenţia pe toate căile că acest tip de mâncare este nesănătos, avertismentele lor nu sunt luate în serios. Lucru de altfel uşor de observat şi în statistici.

Mâncarea de tip Fast-food afectează inima

Cele mai noi date arată că în ţara noastră, o persoană adultă din patru este obeză, iar una din două este supraponderală. De asemenea, datele sunt alarmante şi în ceea ce priveşte copiii. Recent, la Cluj-Napoca, s-a făcut un studiu care arată că 3,5 la sută din copii sunt obezi. Pe lângă obezitate, alimentele de tip fast-food favorizează şi apariţia bolilor cardiovasculare, acestea ocupând primele locuri în ceea ce priveşte rata de deces.

Cel mai mare deserviciu pe care şi-l poate face o persoană este să se apuce de fumat, spun medicii. Printre altele, fumatul slăbeşte sistemul imunitar, diminuează libidoul, creşte tensiunea arterială, predispune la cancer pulmonar şi grăbeşte apariţia ridurilor.

Românii se lasă greu de fumat

Specialiştii spun că multe persoane ar reuşi să renunţe considerabil mai uşor la acest viciu dacă ar conştientiza cu adevărat efectele sale asupra corpului. De altfel, cele mai recente date statistice arată că doi din trei români fumători cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani vor să se lase de acest viciu, iar 55 la sută au avut deja mai mult de trei tentative, din păcate, eşuate.

„Cel mai grav este faptul că tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boală. Fumătorii activi, dar şi cei pasivi, nu sunt conştienţi de riscurile asupra sănătaţii lor, se complac în această dependenţă şi reacţionează defensiv doar atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate reală", explică prof. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Solarul, risc de cancer

Studiile arată că persoanele care se expun la razele ultraviolete artificiale înainte de vârsta de 30 de ani prezintă un risc cu 75 la sută mai mare de a face melanom malign, o formă foarte gravă de cancer de piele. Începând din acest an, reprezentanţii Administraţiei Pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din SUA vor institui un regulament dur în ceea ce priveşte utilizarea dispozitivelor pentru bronzare artificială.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite