Ce efecte secundare au antibioticele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reacţiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice.
Reacţiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice.

Prescrise în tratarea infecţiilor cauzate de bacterii, antibioticele nu sunt lipsite de efecte adverse, ca mai toare medicamentele. Este bine de ştiut că unele dintre acestea pot fi prevenite.

Episoade frecvente de diaree

Se numără printre cele mai întâlnite consecinţe ale unui tratament cu antibiotice. Între 1 şi 10 din 100 de persoane care iau astfel de medicamente se confruntă cu episoade frecvente cu diaree. Motivul? Antibioticele distrug atât bacteriile rele, cât şi pe cele bune, perturbând astfel echilibrul florei intestinale. De aceea, trebuie să înlocuim bacteriile bune pierdute, luând, la 2 ore de la administrarea antibioticului, probiotice.

Infecţie cu ciuperci Candida

Candidoza este o infecţie care apare la nivel genital sau bucal, cauzată de o ciupercă, Candida albicans. Unele femei care iau antibiotice se pot confrunta cu un dezechilibru al bacteriilor din vagin, acest lucru favorizând dezvoltarea candidozei. Simptomele prin care ea se manifestă sunt: mâncărimi, durere şi secreţii vaginale.

Colită cu clostridium difficile

Clostridium difficile (C. difficile) este o bacterie prezentă în intestin. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice (de exemplu, amoxicilină), există riscul ca ea să se dezvolte şi să se înmulţească şi să ducă la apariţia colitei cu clostridium difficile. Simptomele unei infecţii cu C. difficile pot varia de la diareea uşoară, până la inflamaţia intestinului, situaţie când viaţa este în pericol.

Reacţii adverse severe

Reacţiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice. Multe dintre ele sunt uşoare, dar altele pot fi grave şi necesită asistenţă medicală. În cazul în care eşti alergic la un anumit antibiotic, există riscul să ai probleme de respiraţie, urticarie şi să ţi se umfle limba şi gâtul. Foarte rar, 1 din 1.000 de persoane poate prezenta o reacţie alergică severă sau imediată la antibiotice (şoc anafilactic, manifestat prin puls accelerat, erupţie la nivelul pielii, greaţă şi vărsături). Dacă ţi-a apărut o erupţie pe piele sau urticarie ori ai avut o reacţie alergică severă sau imediată la un antibiotic în trecut, spune-i medicului, pentru a nu ţi-l prescrie din nou.

Află pe clicksanatate.ro ce alte reacţii adverse pot da antibioticele!

De ce este necesar vaccinul ROR

Cele mai importante surse de poluare din casă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite