Atenţie la medicaţie în timpul sarcinii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă atenţie mărită chiar şi la medicamentele aparent inofensive
Specialiştii recomandă atenţie mărită chiar şi la medicamentele aparent inofensive

La nivel mondial, peste şapte la sută din copii s-au născut cu defecte congenitale din cauză că mamele au luat greşit medicamente în timpul sarcinii. Aproximativ 90 la sută din femeile gravide iau medicamente fără prescripţie medicală sau fumează. Acestea sunt cele mai dese motive pentru care copiii se nasc cu malformaţii.

Mai mult de 63 la sută din femeile gravide au luat, măcar o dată, pastile fără recomandarea medicului, arată un studiu al Universităţii din Quebec, Canada.

De asemenea, peste 47 la sută din gravidele care iau antibiotice, pentru a trata o infecţie bacteriană fac avort spontan în stadii avansate ale sarcinii. Dacă totuşi sarcina este dusă la termen, opt la sută din bebeluşi vor avea probleme de sănătate, legate de sistemul respirator sau de creştere şi dezvoltare.

Paracetamolul, risc de  naştere prematură

Medicamentele antiinflamatoare luate în mod excesiv în timpul sarcinii pot influenţa starea de sănătate a gravidei, dar şi a fătului, având consecinţe pe termen lung.

"Pastilele care conţin ibuprofen, cel mai des paracetamolul, luate mai multe săptămâni la rând, pot fi cauza apariţiei naşterilor premature. Există însă situaţii când starea medicală a gravidei cere administrarea de paracetamol, cum ar fi în stări febrile sau gripale, care pot fi mai nocive fătului decât substanţa activă medicamentoasă" afirmă prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic specialist obstetrică- ginecologie la Clinica Academica.

Tot în categoria antiinflamatoarelor controversate în sarcină intră şi aspirina, care poate influenţa  preferinţele sexuale ale fătului, conform unui studiu american recent. În cazul şoarecilor folosiţi la experimente, s-a demonstrat că aceasta poate interveni în procesul de „masculinizare" a creierului în curs de dezvoltare al fătului, prin blocarea sintezei unei molecule numită prostaglandină.

Acidul folic nu se ia după săptămâna a 30-a

Riscul de a avea un copil care suferă de astm este cu 30 la sută mai mare în cazul femeilor care au luat acid folic după săptămâna a 30-a de sarcină, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea "Adelaide" din Australia.

Aceştia au precizat că acidul folic este necesar în primul trimestru de sarcină pentru prevenirea afecţiunii spina bifida, dar un aport inadecvat (mai mare de 400 de micrograme) după terminarea acestei perioade prezintă reale pericole pentru făt.

Nu luaţi Antidepresive!

Copiii născuţi prematur, ale căror mame au luat antidepresive în timpul sarcinii, au un risc mai mare de a muri din cauza sindromului morţii subite, potrivit unui studiu al Universităţii Calgary. Sindromul morţii subite nu este detectabil, nu are simptome, nu se tratează şi apare la copiii cu vârste până într-un an.

Specialiştii consideră că este o inadaptabilitate la noul mediu de viaţă, care apare la copiii dezvoltaţi incorect sau incomplet.

Vitamina A, periculoasă în sarcină

Doza zilnică de vitamina A recomandată de specialişti se încadrează între 0,6-0,8 mg pentru adulţi, doza maximă admisă fiind de 1,5 mg pe zi.

"Luată în cantităţi excesive pe timpul sarcinii, vitamina A poate deveni toxică, provocând oboseală excesivă şi stări de somnolenţă. Mai mult, alăturată unui consum inadecvat de alte vitamine (B3, E sau D), aceasta poate duce la avorturi în stadii avansate ale sarcinii" atrage atenţia medicul obstetrician Silviu Ionescu de la Spitalul Caritas. 

Şi meseria mamei este periculoasă pentru copil!

Un studiu american derulat pe zece nou-născuţi a demonstrat că, la naştere, bebeluşii au peste 200 de substanţe chimice periculoase în cordonul ombilical, de vină fiind mediul poluat la care s-au expus părinţii, după cum afirmă specialiştii de la Centrul de Cercetare a Sănătăţii Copiilor.

Dacă aceştia au locuri de muncă care implică un contact zilnic cu substanţe periculoase şi copiii lor au de suferit, substanţele nocive ajungând în cordonul ombilical al acestora. Un exemplu ar putea fi bisfenolul A (un component prezent şi în obiectele plastice), care poate duce la tulburări de creştere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite