1.300 de transplanturi de rinichi, la Fundeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Sinescu în timpul realizării unui transplant de rinichi
Profesorul Sinescu în timpul realizării unui transplant de rinichi

Transplantul de rinichi cu numărul 1.300 are loc, astăzi, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Donatorul este un bărbat de 53 de ani, iar receptorul băiatul său de 25 de ani.

Bărbatul de 25 de ani suferea de insuficienţă renală cronică, afecţiune ce se caracterizează prin pierderea progresivă a funcţiei renale. Iar de trei ani făcea dializă hemolitică. Donarea rinichiului drept a fost posibilă datorită faptului că între cei doi bărbaţi exista o compatibilitate de peste 50%.

„În prezent, 70% din rinichi provin de la donatorii în viaţă (n.r. rudele de gradul I), iar 30% de la cei aflaţi în moarte cerebrală în cadrul secţiilor de terapie intensivă (n.r. după deces, organele se donează cu acordul familiei). Ne dorim însă, ca cei mai mulţi donatori să provină din secţiile de terapie intensivă“, afirmă prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, în patru-cinci zile, donatorul de rinichi îşi va putea relua activităţile zilnice. Acesta însă se va afla sub supraveghere medicală până la sfârşitul vieţii. „În general, donatorii de rinichi pot duce o viaţă absolut normală, deoarece rinichiul este un organ supradimensionat. Aceasta înseamnă că o persoană poate trăi numai cu o treime dintr-un rinichi dacă acesta are o venă bună şi o cale urinară ireproşabilă“, explică profesorul Sinescu.

În ceea ce priveşte receptorul, în general, dacă nu apar probleme, este externat în circa 14 zile.

11.000 de persoane aşteaptă un rinichi 

Potrivit datelor statistice, numărul persoanelor care au nevoie de un transplant de rinichi este de 11.000 la nivel naţional, numai 1.500 de persoane fiind din Capitală. În lipsa unui donator, speranţa de viaţă a unei persoane care face dializă este de 12 ani, însă cu condiţia ca persoana în cauză să nu sufere de diabet sau de alte boli grave.

Pentru a preveni îmbolnăvirea rinichilor se recomandă doi litri de apă zilnic, evitarea infecţiilor urinare şi o ecografie pentru verificarea stării rinichilor, odată pe an.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite