Exerciţiile fizice de tip interval ajută atât inima, cât şi creierul

Exerciţiile fizice
de tip interval ajută atât inima, cât şi creierul

Exerciţiile fizice scurte şi intense îmbunătăţesc circulaţia şi relaxează creierul

Cele mai bune exerciţii fizice care ajută atât sănătatea inimii, cât şi pe cea a creierului sunt cele care durează puţin şi au intensitate mare. O altă variantă sunt cele cu durată mai mare şi intensitate mai mică, dau asigurări specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Însă, antrenamentele intensive practicate timp îndeplungat cresc nivelul hormonului de stres – cortizolul – anulând efectele benefice ale exerciţiilor fizice pentru organism, scrie agerpres.ro.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea Australia de Sud au publicat o cercetare în care au monitorizat creierele a 128 de subiecţi. Aceştia au efectuat exerciţii fizice pe biciclete de cameră şi benzi de alergare în sesiuni variind de la cele cu intensitate redusă şi continute şi până la cele de mare intensitate şi scurte, tip interval.

Ashleigh Smith, autoarea principală a studiului, a declarat că schimbări semnificative la nivelul neuroplasticităţii creierului – capacitatea de a se adapta, de a dobândi noi abilităţi - au fost observate la persoanele care au făcut sesiuni de exerciţii intense de tip interval, de câte 20 de minute, sau de 25 de minute, de intensitate moderată.

„Cunoaştem deja că practicarea regulată a exerciţiilor aerobice este bună pentru creier, îmbunătăţirea memoriei, a atenţiei şi a învăţării“, a spus ea, adăugând că trebuie „să înţelegem de ce este benefică şi care sunt cele mai bune exerciţii, intensităţi şi durate.“
„Ceea ce face creierul special este faptul că, spre deosebire de un computer, procesează în paralel semnalele senzoriale şi motorii. Are numeroase căi neuronale care pot replica funcţia celeilalte, astfel încât în cazul în care creierul este afectat poate redirecţiona semnalele de-a lungul altor căi. Cu cât creierul este mai elastic, cu atât mai simplu este“, a explicat Smith.

Oamenii de ştiinţă au conchis, de asemenea, că nivelurile ridicate de cortizol rezultate în urma exerciţiilor de mare intensitate efectuate în mod continuu au împiedicat neuroplasticitatea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: