Cu ce pot fi înlocuiţi cei 10.000 de paşi pe zi. Lista activităţilor fizice care te ajută să dai jos din kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mersul pe jos este ideal pentru iniţierea unui program de sport care să ne readucă în formă şi este, totodată, baza de la care putem porni în realizarea unor exerciţii fizice mai complexe. Dacă nu ne place să ne plimbăm există alte soluţii care să ne meţină supli.

Specialiştii ne recomandă ca, în fiecare zi, să facem 10.000 de paşi, adică să parcurgem circa 8 kilometri, aceasta fiind cea mai simplă soluţie de a ne menţine în formă. Mergând pe jos această distanţă reuşim să consumăm aprozimativ 500 de kilocalorii, potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru corespondent al Academiei Române.

Mersul pe jos este „recomandarea suverană“  

Mersul pe jos este „recomandarea suverană“   în tratamentul obezităţii, care ne ajută în plus să reducem din tensiunea arterială, din valoarea colesterolului şi a trigliceridelor. Mai mult decât atât, mergând pe jos, ameliorăm cardiopatia ischemică,  scădem riscul de accindent vascular cerebral şi întărim cheletul osos.

Ce facem însă dacă nu ne place să mergem pe jos şi nici nu avem grădină unde să trebăluim un ceas pentru a mai pierde din kilograme? Ei bine, alte opţiuni sunt mersul cu bicicleta 8 kilometri, timp de 30 de minute, sau putem merge la bazin şi înota timp de 20 de minute sau pur şi simplu putem da drumul la muzică şi dansa jumătate de oră. Toate aceste activităţi ne ajută să obţinem exact acelaşi rezultat ca atunci când parcurgem pe jos cei 10.000 de paşi, potrivit aceleiaşi surse.

Când spunem stop?

Cele mai multe calorii în jumătate de oră putem să le pierdem la schi sau la patinaj - 350, sau alergând în viteză timp de 10 minute – 300 de kilocalorii. Dansul aerobic ne scapă de 195 de kilocalorii, în timp ce călcatul hainelor sau curăţenia în casă de doar 70-75 de kilocalorii.

Orice activitate fizică se va opri însă dacă simţim dureri în piept, în regiunea abdomenului sau a capului; dacă apar ameţeli sau palpitaţii; dacă simţim că nu mai avem aer sau ne simţim extrem de obosiţi, ne dor picioarele, şoldurile sau genunchii.  În aceste cazuri ar trebui să ne adresăm medicului.

Ce ar mai fi important de ştiut? Faptul că reducem din inactivitate dacă stăm mai puţin în faţa televizorului sau a computerului; dacă stăm mai degrabă în picioare şi nu aşezaţi; dacă ne ridicăm din scaun la fiecare jumătate de oră; dacă ne plimbăm când vorbim la telefon; dacă urcăm scările pe jos – 2-4 etaje - în loc să folosim liftul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite