VIDEO Cum i-a prins Centenarul Marii Uniri pe politicieni în plin război intern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a avut critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE.FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis a avut critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE.FOTO Inquam Photos

Şedinţa solemnă pentru marcarea Centenarului Marii Uniri a arătat o clasă politică mai dezbinată ca oricând, discursurile primilor oameni în stat fiind presărate cu atacuri la adresa adversarilor şi mai puţin cu proiecte concrete de viitor.

Şeful statului a fost primul care, după ce a vorbit de 1918 şi de unitatea românilor, a trecut la criticarea Guvernului Dăncilă şi a coaliţiei PSD-ALDE, pe tema modificărilor legislaţiei penale. „Este încă timp să reveniţi asupra unor legi care nu au nici susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană, nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă“, le-a transmis Klaus Iohannis de la tribuna Parlamentului.

De asemenea, preşedintele a subliniat faptul că în fruntea României ar trebuit să fie lideri politici fără probleme de integritate şi capabili să menţină parcursul european şi pro-atlantic al ţării, nu să aibă abordări „populiste, demagogice şi manipulatorii“.

„Românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să-şi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice“, a mai afirmat Iohannis.

Dragnea vrea „români adevăraţi“

Primul răspuns al PSD a venit prin gura şefului formaţiunii, Liviu Dragnea, cel care precizat că politicienii ar trebuie să se comporte ca „români adevăraţi“ şi să fie mai atenţi în momentul în care votează în Europa împotriva guvernării, aşa cum s-a întâmplat la rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept din România. „Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa. Să ne stabilim obiectivele pe care să le susţinem cu toţii pe o singură voce, pe limba românească. Să nu mai fie ca atunci când europarlamentari români au votat în PE împotriva României. Să încetăm acest război dintre români şi români, pe care îl ducem în afara ţării şi în interiorul ţării“, a afirmat Dragnea, de la tribuna Parlamentului.  

Liderul PSD a fost urmat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, cea care a spus că are un „mesaj de pace politică“ pentru Klaus Iohannis şi pentru partidele din Opoziţie, dar care s-a dovedit plin de atacuri. „Trebuie să ne rezolvăm singuri problemele din România. Prin noi înşine, nu prin alţii, trebuie să fie deviza noastră. Poţi să critici, dar ca român, când vorbeşti despre România, trebuie să dai dovadă de echilibru. Trebuie să militezi ca ţara ta să fie tratată cu respect“, a subliniat liderul de la Palatul Victoria.

Dăncilă şi zestrea culturală

Dăncilă a avut şi cuvinte mai frumoase, dar la adresa românilor care s-au remarcat în istorie, şi prin formulări folosite mai ales în discursurile din perioada regimului comunist. „Avem invenţii şi inventatori care au impresionat întreaga lume, genii spectaculoase care au ţesut cu fir de aur zestrea noastră culturală“, a conchis premierul. 

Şedinţa „somnolemnă“ dedicată Centenarului: cât de mult le-a păsat aleşilor de sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite