Victor Ponta: "Problema romilor nu este doar a Franţei, ci şi a României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta cere ajutorul Franţei pentru a rezolva situaţia romilor FOTO: Mediafax
Victor Ponta cere ajutorul Franţei pentru a rezolva situaţia romilor FOTO: Mediafax

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu ministrul de Interne francez, Manuel Valls şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazaneuve pentru a discuta situaţia ţiganilor. Ponta a dat asigurări că România se va implica total în această problemă şi a cerut ajutorul Franţei pentru implementarea programului de integrare socială a romilor.

Victor Ponta a spus că problema romilor nu se va rezolva până ce copii ţiganilor nu vor intra în programul de şcolarizare. "Avem nevoie de sprijin din partea Franţei şi a Uniunii Europene pentru a rezolva problema romilor. Adevărata soluţie a problemei romilor va veni în momentul în care copii acestora vor intra în sistemul de şcolarizare". 

Ponta le-a cerut tuturor celor care se ocupă de problema romilor, inclusiv oamenilor din Guvern, să se implice total în această perioadă. ”Guvernul pe care îl conduc este pregătit să treacă de la declaraţii de bună intenţie, la fapte. Trebuie să abordăm această problemă cu toată seriozitatea. Împreună cu autorităţile franceze trebuie să găsim soluţii pentru programul 2014-2020 de integrare a romilor. Pe lângă asta, trebuie să gândim mai multe proiecte europene prin care romii să poată fi integraţi”, a mai adăugat Ponta. 

”Nu voi spune niciodată că problema romilor din Franţa este doar problema Franţei. Este problema lor în aceeaşi măsură în care este şi a României. Vom participa alături de Franţa la proiectul pilot de integrare a romilor”. 

La rândul său, ministrul de Interne francez, Manuel Valls a asigurat autorităţile de la Bucureşti de toată disponibilitatea Franţei în această problemă. ”Primirea călduroasă de care am avut parte la Bucureşti justifică pe deplin faptul că nu am greşit când am ales să venim la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu”. 

"Trebuie eliminate orice demagogie şi stigmatizare şi trebuie să găsim soluţii foate concrete. Dorim ca, împreună cu autorităţile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluţie de reintegrare a romilor în ţara lor de origine", a mai spus ministrul francez de Interne, Manuel Valls.

Valls a avut un discurs mai moderat decât cel susţinut în Franţa pe această problemă şi a explicat că vor continua relaţiile bilaterale între cele două ţări pentru rezolvarea situaţiei. 

”Vă asigurăm că Franţa va face tot ce îi stă în puteri pentru a rezolva problema romilor. Este nevoie de integrare socială şi ne vom implica total în programul care vizează integrarea socială”, a explicat Manuel Valls. 

Ministrul francez de Interne catalogase dur problema romilor când a fost abordată de Guvernul francez. „Astăzi nu ne putem permite să primi toţi aceşti oameni care sunt, de multe ori, condamnaţii pământului, persecutaţi în ţara lor şi discriminaţi“, a declarat el referindu-se la situaţia romilor.

Franţa „ia cota sa de azil în ceea ce priveşte integrarea, dar mesajul este clar: fermitatea“, a adăugat el, citat de Le Point. „Înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere“ în ţara lor, a mai spus ministrul, recunoscând că au mai fost şi alţii care au venit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite