Victor Ponta: „Problema lui Băsescu e că vrea să ţină în funcţii generalii numiţi de el, se opune schimbării“

0
0
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară, că problema preşedintelui Traian Băsescu ar fi una „personală“ legată de faptul că doreşte să-şi menţină în funcţie generalii numiţi de acesta, însă chestiunile privind armata nu ţin de numărul generalilor, ci de echipamente şi pregătirea cadrelor.

„Cred că reacţia preşedintelui Băsescu e o reacţie personală, sunt generalii numiţi de domnia sa, înaintaţi în grad conform prevederilor constituţionale, şi ar vrea să rămână cât mai mult timp în aceste grade şi funcţii“, a declarat Ponta într-o intervenţie la TVR.

Premierul a precizat că atât în cazul Constituţiei, cât şi al legilor precum cea privind cadrele militare, Parlamentul este cel care decide, şeful statului putând exprima opinii. „Şi în aceste situaţii - şi o să mai avem multe situaţii de acum încolo - preşedintele Băsescu de fapt se opune schimbării. Nu trebuie să schimbaţi Constituţia, trebuie să rămână cum a fost pe vremea preşedintelui Băsescu?. Nu trebuie să schimbăm generalii, trebuie să rămână generalii puşi de preşedintele Băsescu. Nu trebuie să schimbăm la Curtea Constituţională, nu trebuie să facem nimic. Pot să înţeleg uman că, după ce nouă ani ai condus o ţară şi un sistem politic nu vrei să schimbi nimic. Dar până la urmă USL, domnul Antonescu, eu, am fost votaţi tocmai pentru ca să facem schimbare şi o s-o facem“, a susţinut Ponta.

În ceea ce priveşte numărul generalilor care s-ar reduce semnificativ prin pensionare, premierul a susţinut că problema armatei nu ţine de acest lucru, ci de echipamente.

„Problema nu e că nu avem destui generali, avem destui generali. Noi nu prea mai avem... nu că soldaţi, că avem militari cu contract, cu carieră, care îşi fac foarte bine meseria. Noi nu avem de foarte mulţi ani, e prima dată anul acesta după vreo opt ani de zile când bugetul apărării e mai mare decât anul precedent, deci noi nu mai avem echipament atât cât ar trebui, nu se pregătesc militarii noştri, asta e problema armatei române. Că pleacă zece generali sau 15...vin alţi generali sau alţi colonei, nu asta...“, a mai afirmat Ponta.

Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificãrilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.

El a prezentat joi seară motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare, după care a precizat: „Eu sper că această lege să nu mai plece din Parlament niciodată“.

„Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie“, a spus Băsescu.

Pe site-ul Camerei Deputaţilor, apar ca iniţiatori ai legii în mai 2012 fostul senator PNL Teodor Meleşcanu, actual şef SIE, precum şi senatorii PSD Ilie Sârbu, Titus Corlăţean, Toni Greblă, Elena Mitrea Ioan Mang, precum şi alţi 24 de deputaţi ale căror nume nu sunt indicate.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite