Traian Băsescu, despre electorată: FMI a greşit. Am văzut-o pe şefa delegaţiei fericită. Nu, doamna şefă, ţi-o spun eu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat marţi seară la emisiunea „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu, la B1TV, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre taxa pe combustibil, a avertizat că nu va semna scrisoarea cu FMI şi i-a chemat pe români să protesteze în stradă împotriva acestei măsuri gândite de guvern. Totodată, şeful statului s-a arătat împotrivă electoratei promovate de premierul Victor Ponta la propunerea BNR şi acceptată de FMI.

Iată declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

Despre USD: Este o lovitură dată USL. Oricât de politicoşi ar fi între ei, s-a constituit un grup în USL format din trei: Voiculescu-Ponta-Oprea, iar PNL este invitat să meargă singur. USL este în criză, dar nu se va rupe. Oricât ar vrea PSD să se rupă, dacă el iniţiază ruperea, pierde.

Dacă nu trece Constituţia, vor negocia un schimb de funcţii. Vor da Guvernul PNL-ului şi va lua PSD preşedinţia. Ei au crescut în atmosfera făcută de turnătorul Voiculescu. Ponta e o gâză pentru Voiculescu, atât timp cât sunt parteneri. Vă daţi seama ce jeg moral este unul care şi-a turnat rudele. Ponta are nevoie de Voiculescu pentru trustul de presă.

Despre Sebastian Ghiţă: Sebastian Ghiţă este al doilea Vântu, dar cu susţinerea statului. Ghiţă şi-a ascuns firmele, iar Ponta îl ajută să dobândească cât mai multă putere. Acum, ameninţă ziarişti de la alte trusturi. Aveam un trust toxic, Realitatea lui Vântu, acum avem RTV-ul lui Ghiţă.

Toată activitatea guvernului este la TV, nu au timp să facă noi locuri de muncă. Nu au început nicio lucrare nouă în aproape doi ani. Ei cred că pot acoperi totul cu strigătele de la turnătorului Voiculescu şi cu cele de la trustul noului Vântu, Sebastian Ghiţă. Nu va merge. Nu vor putea să asigure o creştere economică. Alţii s-au sacrificat pentru reechilibrarea macroeconomică a ţării. Ponta nu a început nicun proiect. Toţi banii europeni au venit pe proiectele începute de Emil Boc.

Despre electorată: Totul are o limită în demagogie. Nu mi-a venit să cred că BNR este implicată în electorată. Este un fals, este o păcăleală. Dar ideea a plecat de la BNR, aşa că n-aş vrea să-l mai văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR, care spune că n-a mâncat usturoi şi nici gura nu-i miroase. Am verificat când s-a lansat ideea. S-a lansat luni dimineaţă la o întâlnire la BNR, la care a participat, este adevărat, ministrul Bugetului, Voinea. Mâine ori Mugur Isărescu să spună „A minţit Ponta”, dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în BNR s-a discutat, fără ca pe mine să mă informeze cineva. În schimb luni, în ultima zi de evaluare s-a pus problema acestei mârşăvii. S-a spus Fondului ori sunteţi de acord ori nu avem acord. Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt. Instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, şi-a făcut singură rău. Dacă această discuţie nu a avut loc la BNR, eu îmi cer scuze. Dacă a avut loc, să-şi ceară ei. Oamenii vor constata că vor plăti mai mult după această electorată. De cei unii oameni trebuie să plătească pentru cei care au plecat în vacanţă pe insule exotice. Sau pentru cei care au luat credite să-şi pună o plasmă în fiecare cameră. De ce să plătesc eu? Sau alţii care au cu 10 lei mai mult decât limita stabilită. Guvernul îi stimulează pe toţi ceilalţi să nu mai plătească ratele, prin acel termen de trei luni. Şi echipa FMI a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doamna şefă a delegaţiei fericită că s-a găsit o soluţie, poate din lispsa de experinţă. Nu, doamna şefă a delegaţiei FMI, ţi-o spun eu, preşedintele ţării în care eşti.

Nu voi semna scrisoarea cu FMI dacă se va menţiona o singură frază care menţionează acciza la combustibil. Nu avem nevoie de acei bani în buget acum. De aceşti bani au nevoie Dragnea şi Ponta pentru baronii locali. Au nevoie disperată de bani pentru a cumpăra voturi, mai ales în mediul rural. Le voi cere românilor să iasă în stradă dacă această taxă ticăloasă este impusă. Ceea ce fac eu nu este o firmă de laşitate. Dacă îmi apare în scrisoare această electorată, categoric refuz scrisoarea.

La ora la care eu am blocat scrisoarea FMI, Ponta nu avea un act normativ. Oamenii trebuie să înţeleagă că este o taxă gratuită, iar eu nu mai am mijloace. Ponta a dat OUG şi nu mai are nevoie de semnătura mea pentru acciză. Singurul lucru pe care pot să-l opresc este electorata, o metodă imorală, care nu poate funcţiona într-o ţară normală şi care nu poate fi controlată. Dacă nu apare electorată în scrisoarea cu FMI, semnez scrisoarea.

Despre Dacia: Am vorbit cu preşedintele Renault şi mi-a spus că va continua producţia în România, atât timp cât producţia va fi competitivă. Marocul are preţuri mai mic şi are porturile aproape. La noi, Guvernul vrea să facă autostradă la Alexandria, la Dragnea, nu autostrada Piteşti-Sibiu. Dacă nu le facem condiţii pentru un transport mai ieftin şi mai rapid, mai avem un dezavantaj. Până la Marea Neagră, drumul e lung. Am avut angajament cu Renault că facem autostradă, la fel cum ne-am angajat şi pentru Ford. Nimeni nu vine fără o perspectivă a infrastructurii.

Despre Klaus Iohannis: Nu am nicio relaţi cu Iohannis. E potrivită apariţia lui în Guvern. PNL avea nevoie să echilibreze guvernarea. Chiţoiu era un executant, ce-i cerea Ponta, aia făcea. Aşa era şi Stroe. Liberalii mai au unul, dar dacă nu l-au ghicit, îl las acolo. Ei fac politica PSD, fără niciun gând liberal. Nicolăescu trebuie să-şi aducă aminte ce a făcut la Sănătate. Nicolăeste a făcut presiuni pe Cantacuzino să se facă vaccinurile, iar acum se consideră nevinovat. Acum, domnul Nicolăescu cheamă SRI. Nu, domnule Nicolăescu, de ce nu chemi tu Parchetul?

Despre cazul preşedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, reţinut pentru trafic de influenţă: Domnul Cazanciuc a şi discutat cu domnul Cosma. Am, de vreo doi ani, informaţii că acolo se întâmplă lucruri în neregulă. Ponta a vrut să pună un capac acolo şi l-a trimis pe verişorul lui, crezând că procurorii vor fi mai timizi. În comuna Râfov, există un primar Cazanciuc, să vedem dacă sunt rude. Să vedem dacă nu se ajunge şi la el, că întortocheate sunt căile Domnului. Dacă domul primar este rudă cu Cazanciuc, este rudă şi cu domnul Ponta. Ei sunt în familie. Oprea este naşul. Soţia lui Cazanciuc este taman la autoritatea aeronautică.

Despre EBA: Nu ştiu dacă va candida. Nu e treaba mea. E majoră, e mamă, are experinţă. Astăzi a atacat-o preşedintele Republicii Transnistrene.

Despre Ponta: Ponta e mereu ghinionist. Când cad avioane, e la televizor, şi apoi pleacă la întâlniri cu ziarişti. Când avem accident în Muntenegru, joacă basket. E un prim-ministru defazat. Un premier ca el nu a fost niciunul. Minte continuu. În toate cancelariile europene se ştie că minte.

Guvernul trebuia să facă un masterplan pentru autostrăzi. A promis că îl va finaliza în aprilie, dar uită că în mai se schimbă Comisia Europeană. Avea timp din septembrie. Anul 2014 este pierdut din perspectiva utilizării banilor europeni. Ponta dă dovadă de incompetenţă şi are senzaţia că poate trăi numai din imagine. Şi reuşeşte, pentru că românii sunt minţiţi de cele două mari trusturi. Are forţă de distribuire a minciunii. Îl mai ajută şi TVR. Eu n-aş avea linişte dacă n-aş avea aprobat acordul cu CE, ştiind că se intră în alegeri.

Ponta, împreună cu ministrul justiţiei şi cu Chiţoiu vor trebui să dea socoteală pentru cazul memorandumului Rompetrol. Sau pentru OUG dată special pentru ASF. Dacă premierul va susţine că n-a ştiut pentru ce este, n-o să-l creadă nimeni. A fost şi tentativa de şubrezire a statului de drept în marţea neagră. 

Despre CNA: Urechile fine ale domnilor de la CNA... Mizeria de la Antena 3 este susţinută exact de aceşti oameni, care au lucrat la BBC, Europa Liberă şi Vocea Americii. Doamna Laura Gerogescu, ăăăuuuu. Mă întreb şi eu dacă ideile pe care le-au propagat la BBC erau ale lor, s-au erau nişte cititori? Atunci îi credeam nişte dumnezei, dar s-ar putea să fi citit pe bani. Aş fi avut două mandate de vis dpdv mediatic, dacă eram mai prieten cu Voiculescu, cu Vântu, cu Ghiţă. Poţi să fii sluga lor sau poţi să fii tu. Am preferat această pierdere, decât să fiu sclavul lor. Va regreta Victor Ponta legătura cu Voiculescu. În 2009, aveam toate trusturile de presă. Aş fi putut să le fac oferte. Mi-ar fi fost ruşine de mine. Am vrut să fiu un preşedinte liber.

Despre accidentul din Apuseni: Acolo a fost o operaţiune mult mai complexă, în care nu ai succes fără conducător în capul mesei, care trebuia să fie ministrul de Interne. La transporturi, trebuie să fie un comandament, cu ministrul în capul mesei. Informaţia cu privire la prăbuşirea avionul a existat. Au fost radarele Armatei, care au sesizat momentul dispariţiei de pe ecran. Ei au scăpat informaţia în presă, apoi au scos-o. Cei de la Armată au vrut să comunice, dar li s-a spus că nu-i nevoie. STS primeşte un cod, pe care îl transmite la ISU, care face harta. Primul minsitru e coordonator, aşa scrie în lege. Poate fi nevoie de autoritatea premierului. Victor Ponta a avut un rol vital. Dacă era un accident uşor, îl trata Ministerul Transporturilor. Au dat dovadă de laşitate, fugă de răspundere. Aşa a făcut şi cu privatizarea CFR Marfă. A încercat să împingă în CSAT un contract pentru validare, când eu ştiam că Gruia Stoica nu are bani. Şi Ponta a ştiut acelaşi lucru, pentru că toate documentele care ajung la mine, ajung şi la el.

Despre STS: Au reuşit să discrediteze un serviciu care n-are nicio treabă cu accidentul. România, prin operatorii de telefonie, nu poate depista poziţia. Ei au impresia că, prin transmiterea de date a STS la algeri, ar putea umbla la cifre. Nu cred că vreun operator ar modifica procesul verbal, pentru că este militar. Ponta vrea să numească secretari de stat la STS, adică politruci. Acest serviciu deţine toate bazele de date ale Ministerului Sănătăţii, Muncii. Păi ce de liste cu CNP scoţi de acolo. E raiul lui Dragnea.

Despre codurile penale: La recidivă, e nenorocire, Codul e mult mai dur.  Domnul Cazanciuc a fost sesizat în mod repetat şi de ÎCCJ şi de DNA. A promis că va iniţia o OUG care să corecteze Codurile. A mai promis în CSM că va introduce în OUG şi sesizările Curţii Supreme. Cazanciuc a minţit şi n-a făcut modificările, cred că nu l-a lăsat Ponta. Am avut o discuţie cu Cazanciuc în CSM şi mi-a promis ordonanţa. Cazanciuc a minţit. Ponta n-a vrut să de OUG, l-au lovit înaltele principii. Ponta este un scut pentru infractori. N-a putut da OUG când Justiţia i-a cerut-o, dar i-a dat lui Bunea Stancu terenuri la Brăila prin OUG. Ponta a mai dat OUG pentru ASF, este un extraordinar receptor al traficului de influenţă.

Dacă şeful Fiscului are offshoruri, este inadmisibil. Mă tem de un derapaj economic. Situaţia băncilor este relativ stabilă. În loc să avem creştere de 3-4%, n-o facem, iar premierul este în negocieri politice. Cu o majoritate de 80% în Parlament, ei sunt în instabilitae politică şi suntem şi în ilegalitate. Guvernul funcţionează ilegal. Un minister nu poate sta fără ministru, iar domnul Ponta nu mi-a trimis interimarul.

Despre Oprescu: A mai luat 2% la prezidenţiale.Şi atunci stătea mai bine. Încă nu se prinsese lumea cum e cu Sorin oprescu. Pe el, cel mai bine îl cunosc câinii maidanezi.

Despre Gigi Becali: Aţi atins un subiect sensibil şi mă întorc la Victor Ponta. Premierul a spus că el l-ar graţia pe Gigi Becali. Pe data de 13 ianuarie am primti această adresă. "Vă remitem avizele negative din partea minsiterului Justiţiei", spune aici. Vărul lui Ponta, ministrul Justiţiei, mi-a trimsi că nu e de acord cu graţierea lui becali. Mă îndoiesc că Ponta n-a ştiut de avizul negativ.N-are rost să mai discutăm la ce mă gândeam. Am aviz negativ de la Justiţie, de la vărul premierului, iar el iese după ce primesc acest aviz şi spune că l-ar pune în libertate.

Despre pactul de coabitare: Îl ducem mai departe. Singurul cu care am o înţelegere este premierul Victor Ponta, acord semnat în prezenţa domnului Antonescu. Să-i spuneţi şi lui Vasile Blaga că nu am acord cu USL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite