Tăriceanu, cu un picior în Opoziţie şi cu unul la Putere. Ce spun analiştii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna aceasta va fi una decisivă în privinţa relaţiilor din PSD şi ALDE. Zilele trecute Călin Popescu Tăriceanu punea două condiţii pentru a rămâne la guvernare: el să fie candidatul unic al stângii la prezidenţiale şi Guvernul să fie restructurat înainte de campania electorală, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Dăncilă însă refuză, iar analiştii spun că deja există indicii că ALDE va rupe coaliţia.

Miza negocierilor dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă e candidature la alegerile prezidenţiale. Având deja susţinerea lui Victor Ponta, liderul ALDE insistă să fie candidatul comun al stângii, însă Viorica Dăncilă se opune. Surse din PSD susţin că partidul e divizat: o parte a liderilor PSD din teritoriu l-ar accepta pe Tăriceanu, în timp ce alţii se simt şantajaţi de către acesta. În plus, nucleul dur al baronilor PSD nu vrea să mai colaboreze din nou cu Victor Ponta, noul partener al ALDE, acuzându-l pe fostul premier că vrea să distrugă PSD, susţin sursele citate.

„ALDE trăieşte de ani buni din santajarea PSD, însă pe măsură ce le scade timpul petrecut în Parlament, le scade si puterea de a influenţa lucrurile în relatia cu socialiştii. Mergând mai departe, un ALDE in Opozitie alături de PNL şi USR nu va putea fi explicat niciodată propriilor votanţi. O iesire in Opoziţie ar enerva publicul lor radical, adică cei 4% care i-au votat la europarlamentare. Şi, dacă tot discutăm de cei 4%, sa nu uitam că acum cinci ani Tăriceanu a obţinut 5% la prezidenţiale. Cam puţin dacă ne uităm la pretenţiile liderului ALDE”, a declarat pentru „Adevărul“ analistul politic George Rîpă.

Ponta îl cheamă pe Tăriceanu în Opoziţie

Potrivit surselor „Adevărul“, chiar dacă ALDE decide să iasă de la guvernare, Dăncilă nu va ceda în faţa lui Tăriceanu, deoarece „nu are nimic de pierdut” şi că oricum după alegerile prezidenţiale „nu va mai rămâne în picioare actuala majoritate”. Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă vor avea zilele viitoare o discuţie decisivă. Tăriceanu îşi doreşte restructurarea Guvernului înainte de Campania electorală şi poziţia de prezidenţiabil al stângii, în caz contrar va bloca rectificarea bugetară şi va rupe coaliţia de guvernare săptămâna viitoare. În paralel, liderul ALDE şi Victor Ponta negociază o alianţă politică, deşi ALDE e la guvernare iar Pro România se află în Opoziţie. De aceea, Ponta i-a cerut lui Tăriceanu să rupă alianţa cu PSD şi să treacă în Opoziţie, mai ales că imaginea PSD e complet deteriorată. La schimb, Ponta îi oferă lui Tăriceanu susţinerea pentru alegerile prezidenţiale, sprijin care l-ar putea propulsa pe liderul ALDE în finala cu Iohannis.

„Perspectiva alegerilor de anul viitor este dramatică pentru ALDE. Şi atunci sigur că are nevoie de aliaţi. Şi s-a orientat către singurul aliat posibil din Opoziţie. Pentru că într-un fel cred că Tăriceanu şi ALDE îşi doresc să iasă de la guvernare pentru că vor fi mai curaţi în eventualitatea alegerilor de anul viitor. O alianţă cu Pro România i-ar duce într-o zonă acceptabilă. Dacă se întâmplă acest lucru din toamnă e mai util şi pentru Tăriceanu pentru că poate cumva să o critice pe Dăncilă şi poate să se raporteze la ea în campania prezidenţială mai dur”, a explicat pentru „Adevărul“ sociologul Alfred Bulai. Acesta din urmă a mai precizat, legat de alegătorii ALDE, că marea lor majoritate sunt mai degrabă simpatizanţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu decât a partidului şi că Victor Ponta este mai „comercial” decât Viorica Dăncilă sau Liviu Dragnea.

Vinerea trecută, şi vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian aducea în discuţie deficitul de imagine al actualei guvernări şi a precizat că „în cel mult zece zile va trebui lămurită şi problema colaborării PSD-ALDE, inclusiv subiectul rămânerii ALDE la guvernare”. Acesta a adăugat şi că partidul său a făcut un sondaj intern din care a rezultat că marea majoritate a organizaţiilor ALDE sunt nemulţumite de colaborarea cu PSD. „Am prezentat aceste lucruri colegilor din conducerea PSD. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic”, a afirmat Varujan Vosganian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite