Surse: PSD pregăteşte programul de austeritate pe 2018: bugetari concediaţi, ajutor social tăiat şi ministere subţiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose şi Liviu Dragnea
speră ca balanţa dintre venituri şi cheltuieli bugetare pe 2018 să iasă la
mustaţă Foto: Mediafax
Mihai Tudose şi Liviu Dragnea speră ca balanţa dintre venituri şi cheltuieli bugetare pe 2018 să iasă la mustaţă Foto: Mediafax

Sub pretextul că va evalua angajaţii, Guvernul pregăteşte concedieri masive în instituţiile de stat pentru a reuşi să menţină echilibrul bugetar pe anul viitor, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Startul a fost dat deja de Ministerul Transporturilor, în timp ce evaluarea celor 135 de secretari de stat este în derulare. În plus, Liviu Dragnea a anunţat că sistemul ajutoarelor sociale va fi regândit.

Coaliţia PSD – ALDE pregăteşte o amplă reformă în sistemul public: vor fi subţiate la sânge schemele de personal din instituţiile publice, astfel încât Guvernul să poată acoperi la anul gaura bugetară provocată de creşterile salariale, indexarea pensiilor şi scăderea taxelor, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“.

„Nu mai putem face faţă financiar politizării excesive din instituţii, trebuie să recunoaştem asta. Fiecare partid, când a ajuns la putere, şi-a pus oameni în funcţii. Şi aici nu vorbim doar de directori, nu ei ar fi marea problemă, ci de tot felul de angajaţi în eşalonul doi al companiilor şi instituţiilor de stat, care, odată ajunşi acolo, acolo au rămas, indiferent că partidele s-au schimbat la guvernare. E o piramidă a pilelor. Sunt mulţi angajaţi care nu se ocupă efectiv cu nimic. În unele cazuri, sunt câte trei oameni plătiţi să ducă o hârtie. Acum o să ţină cu dinţii de funcţii, că s-au mărit salariile, dar nu se mai poate“, au declarat pentru „Adevărul“ sursele citate. Nu se va face un plan de restructurări, ci fiecare instituţie în parte va trebui să-şi evalueze angajaţii, astfel încât să reducă numărul bugetarilor pe cât posibil.

1,35  milioane de salariaţi din România lucrează la stat, adică 30% din efectivul total de salariaţi din economie.

În coaliţia de guvernare nu se vorbeşte doar pe surse despre concedieri, ci şi oficial. „În administraţie munceşte unul şi trei stau. Nimeni nu îi deranjează pe cei angajaţi pe pile. Eu nu îmi schimb ideea chiar dacă supăr pe mulţi. Se risipesc bani publici. Se impun şi concedieri la stat, normal. Sunt mulţi care mănâncă bani publici aiurea“, a afirmat senatorul PSD Eugen Teodorovici.

La rândul său, vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a spus, la Adevărul Live: „Mi se pare firesc ca la un moment dat să spui: «la nivelul aparatului central, numărul de angajaţi de care avem nevoie este ăsta şi hai să ne propunem să nu-l depăşim o anumită perioadă». Unde e problema?“.

Problema e că planul de austeritate al PSD riscă să trieze angajaţii pe criterii politice sau în funcţie de tradiţionalul sistem: pile, cunoştinţe, relaţii. „Să ştiţi că mai întâi încercăm să scăpăm de cei care nu fac absolut nimic. Unii angajaţi la stat nici nu trec pe la serviciu“, au adăugat sursele citate. Întrebat dacă în conducerea partidului au existat discuţii despre concedieri, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a comentat vag: „Nu există această discuţie la nivelul partidului“.

Din 438 de posturi vom rămâne cu 300 foarte rapid, pentru că se taie frunză la câini în multe birouri ale Ministerului Transporturilor. Felix Stroe, ministrul Transporturilor

Ministerele dau tonul concedierilor
Unul dintre vicepreşedinţii PSD a declarat pentru „Adevărul“ că la începutul anului viitor mai multe ministere vor prezenta planuri de reorganizare. „Excepţie vor face Ministerul de Interne, de Externe şi Apărarea“, susţin sursele citate, care au venit şi cu un exemplu concret: „La Ministerul Turismului există o direcţie întreagă care se ocupă de atragerea fondurilor europene, au spor de salariu pentru asta, dar n-au mai făcut un proiect de un an“.

Felix Stroe, ministrul Transporturilor, n-a mai aşteptat începutul anului viitor şi a anuţat disponibilizările încă de pe acum. „În ceea ce priveşte restructurarea, da, se va face. Se va face ferm, pentru că trebuie făcută. Nu de dragul de a o face. Se va face, inclusiv la structura centrală la Ministerul Transporturilor. Am analizat cu secretarul general situaţia, şi din 438 de posturi vom rămâne cu 300 foarte rapid, pentru că se taie frunză la câini în multe birouri ale Ministrului Transporturilor şi această reducere la 300 de persoane ne va permite şi o retribuire mai decentă a celor care sunt la muncă“, a precizat ministrul.

Dragnea taie şi ajutoarele sociale
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat faptul că unii români apţi de muncă preferă să ia ajutoare sociale în loc să se angajeze, în condiţiile în care tot mai multe firme se plâng de lipsa forţei de muncă. Drept urmare,  liderul PSD, partid care, sociologic, este în preferinţele asistaţilor social,  a anunţat că în perioada următoare Parlamentul şi Guvernul vor veni cu o soluţie pentru a tăia finanţarea puturoşilor. „Sunt mulţi cetăţeni români care sunt activi, care pot munci, dar care preferă să se mulţumească doar cu acele ajutoare sociale. O să ne gândim în perioada următoare, atât Parlamentul, cât şi Guvernul, care să fie cea mai bună formă în care cei care nu pot munci să fie ajutaţi, dar ceilalţi să nu mai beneficieze de aceste ajutoare sociale“, a spus Liviu Dragnea.

Cum se cârpeşte bugetul
Potrivit calculelor PSD, făcute de ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, împreună cu Darius Vâlcov, sfetnicul lui Liviu Dragnea pe probleme fiscale, Guvernul va acoperi gaura bugetară din trei surse: banii economisiţi din disponibilizări, banii din Pilonul II de pensii şi o mai bună colectare a taxelor, ultima fiind o sursă incertă de resurse, în condiţiile în care veniturile fiscale ale statului sunt de doar 25% din PIB, cele mai mici din UE (cu o medie de 45%), chiar şi sub nivelul Bulgariei (31%).

PNL: Reducerea de personal va fi de 20%

Senatorul PNL Florin Cîţu a susţinut, la Adevărul Live, că Guvernul Tudose va trebui să disponibilizeze 20% din angajaţii sistemului bugetar, pentru a acoperi creşterile economice promise pentru 2018. „Este o certitudine. Pe cifre, la anul va fi o reducere de personal de 20- 21%. Pentru a acoperi gaura bugetară, PSD va tăia de la investiţii şi va da oameni afară“, a spus Cîţu.

Sunt mulţi cetăţeni omâni care sunt activi, care pot munci, dar care preferă să se mulţumească doar cu acele ajutoare sociale. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite