PSD: Compensarea la energie nu a produs efectul scontat. Reglementarea stabileşte preţuri la un nivel decent, raportat la evoluţia costurilor

0
0
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii au negat că ar fi propus diminuarea plafonului pentru compensarea preţului la energie, explicând că soluţia susţinută de partid a fost de la început o întoarcere la reglementarea pieţei. Membrii PSD au mai susţinut că reglementarea are în vedere „stabilirea preţurilor la un nivel decent, prin raportarea la evoluţia costurilor”, iar schema de compensare „nu a produs efectul scontat, de a tempera creşterile speculative”.

„PSD nu a propus şi nici nu ar fi putut propune diminuarea plafonului pentru compensarea preţurilor la energie”, a transmis partidul, arătând că „a susţinut în permanenţă revenirea, temporară, la o piaţa de energie reglementată, aşa cum era înainte de liberalizarea haotică ce a provocat creşterea excesivă a ratei inflaţiei, cu deteriorarea nivelului de trai şi a economiei naţionale”. 

În ceea ce priveşte schema de compensare, „implementate până în prezent de Ministerul Energiei, PSD consideră că aceasta nu a produs efectul scontat de a tempera creşterile speculative ale preţurilor la energie şi gaze naturale”. 

Potrivit formaţiunii, „în contextul în care companiile din sector anunţă multiplicarea profiturilor faţă de anul precedent, este evident că aceste creşteri ale preţurilor la energie conţin în continuare o componentă speculativă importantă, fără nicio legătură cu costurile de producţie.

„PSD consideră că e profund incorect ca aceste profituri nejustificate să fie susţinute la nesfârşit din banii contribuabililor, aşa cum s-a întâmplat până acum prin schema de compensare”, a mai transmis formaţiunea politică, susţinând totodată că „spre deosebire de această schemă, în care statul plăteşte diferenţa dintre preţul plafonat şi cel practicat de companii după bunul plac, reglementarea propusă de PSD are în vedere stabilirea preţurilor la un nivel decent, prin raportarea la evoluţia costurilor reale de producţie, transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale” şi argumentând că „acesta este răspunsul corect la actuala criza energetică pe care l-au dat şi alte state europene pentru protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale”. 

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite