PSD cere revizuirea măsurilor de relaxare aplicabile de la 1 iunie: „Conţin numeroase elemente de discriminare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla PSD FOTO Sigla PSD / Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Sigla PSD / Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a anunţat vineri că cere revizuirea deciziei CNSU privind măsurile aplicabile de la 1 iunie pentru că discriminează cetăţenii. Potrivit partidului, interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evennimente cu un număr mare de participanţi „este o abordare neconstituţională şi anti-europeană”.

Partidul Social Democrat consideră că decizia CNSU discriminează cetăţenii.

„PSD somează Guvernul să revizuiască imediat decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care conţine numeroase elemente de discriminare a unor largi categorii de cetăţeni, contrar principiilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Atâta timp cât în România nu există nicio lege adoptată de Parlament care să prevadă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19, orice discriminare pe acest criteriu este ilegală şi neconstituţională”, au transmis social-democraţii, conform unui comunicat de presă.

Social-democraţii au explicat că toate abordările „adoptate la nivelul Uniunii Europene” asigură un tratament egal, însă interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evenimente cu număr mare de participanţi, deşi „au fost testate negativ sau au fost imunizate prin boală”, reprezintă „o abordare neconstituţională”

„Interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evenimente cu un număr mai mare de persoane decât cel precizat în decizia CNSU, chiar dacă acestea au fost testate negativ sau au fost imunizate prin boală, este o abordare neconstituţională şi anti-europeană. În toate abordările adoptate la nivelul Uniunii Europene se asigură un tratament egal pentru persoanele care îndeplinesc cel puţin unul dintre cele trei criterii: vaccinare, test negativ, imunizare prin boală”, au mai transmis social-democraţii. 

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, creşterea la 1.000 a numărului de participanţi la evenimentele în aer liber, cu condiţia să fie vaccinaţi, trecuţi prin boală sau cu test COVID.

De asemenea, el a anunţat şi condiţii pentru evenimentele private. Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. 

Potrivit anunţului, în cazul evenimentelor private organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minim 4 mp/persoană. 

În cazul activităţilor culturale, artistice sau de divertisment, potrivit documentului „organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr cuprins între 1.000 şi 5.000 de persoane, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite