Proiect de lege USR: România ar putea acorda în şcoli produse de igienă, gratuit, fetelor vulnerabile, pe modelul Scoţiei şi New Yorkului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sigla USRPLUS pe Facebook

Iniţiativa legislativă „Împreună pentru fete” a Oanei Ţoiu, deputat USR, a primit raport favorabil în comisiile de specialitate şi ar putea ajunge în plen anul acesta, la vot, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022. Potrivit proiectului, România ar putea oferi în şcoli produse de igienă, gratuit, fetelor vulnerabile, aşa cum se întâmplă în Scoţia şi New York.

Proiectul prevede implementarea din toamna anului 2022 pentru a putea fi inclus în bugetul pe anul viitor cu impact minim şi a avea timpul necesar pregătirii logistice prin schimburile de experienţă cu alte ţări.

„Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul. (...) Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a declarat Oana Ţoiu, iniţiatoarea legii.

Iniţiativa face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” şi a fost depusă în urma practicii din teren şi a consultărilor cu organizaţiile nonguvernamentale Asociaţia Pe Stop, Asociaţia Sexul vs. Barza,Centrul FILIA, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociaţia Iele-Sânziene, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia COMMA şi Fundaţia Sensiblu, care au adus soluţia în câteva comunităţi cu mult înaintea statului, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

„În satele şi cartierele sărace unde lucrează organizaţiile nonguvernamentale, odată cu oferirea constantă a produselor de igienă de care au nevoie, au crescut participarea şcolară şi respectul de sine şi informarea corectă”, se mai arată în comunicatul USR.

Încă din 2018 în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi. De asemenea, MSP Monica Lenon a iniţiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, Scoţia devenind astfel prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice.

În New York, consiliul a aprobat în 2017 o serie de măsuri pentru a oferi produse pentru menstruaţie în şcoli publice, închisori şi adăposturi. În Noua Zeelandă, în 2021, toate şcolile vor fi dotate cu produse pentru menstruaţie, la fel şi în UK.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite