Ministrul Culturii, criticat din toate părţile după declaraţia privind Holocaustul împotriva romilor. Cine îi cere demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Breaz, ministrul Educaţiei şi al Culturii. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Daniel Breaz, ministrul Educaţiei şi al Culturii. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii, Daniel breaz, a fost criticat de deputaţi din mai multe partide, inclusiv de colegul său din PSD, Petre Florin Manole, în timp liberalul Ovidiu Raeţchi i-a cerut demisia.

„Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a făcut o gafă clară şi serioasă afirmând chiar la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului Romilor că acesta se încadrează la «momente delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute, momente delicate în care au avut loc anumite lucruri neplăcute şi anumite minorităţi au avut de suferit». Nu te poţi adresa cu aceşti termeni într-un astfel de context. Aceştia sunt termeni pentru situaţii normale din viaţa de zi cu zi, Holocaustul este o tragedie internaţională recunoscută ca atare“, a scris pe Facebook Petre Florin Manile. 

Deputatul din partea comunităţii evreieşti, Silviu Vexler, a avut un mesaj mult mai dur faţă de declaraţia lui Breaz. „Urmăriţi, discriminaţi, umiliţi, persecutaţi, arestaţi, deportaţi şi ucişi în masă. Acestea au fost “momentele delicate” din perioada Holocaustului pentru 280.000-380.000 de evrei români şi aproximativ 11.000 de romi, potrivit unui document oficial asumat de Statul Român – Raportul Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România”, a comentat Silviu Vexler, într-o postare pe Facebook.

Vexler susţine că acest gen de formulări nu pot fi acceptate din partea unui demnitar al statului român. „Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie şi aruncarea în derizoriu a ceea ce reprezintă o suferinţă care nu poate fi descrisă în cuvinte sunt elemente deosebit de periculoase. În special când printr-o astfel de atitudine se poate lăsa impresia că relativizarea este acceptabilă”, a apreciat deputatul.

Critici şi la adresa Danei Varga

La fel de scandalos i s-a părut şi distribuirea pe pagina de Facebook a consilierului premierului Dăncilă pentru problemele romilor, Dana Varga, a unui colaj foto în care sunt alăturaţi Klaus Iohannis şi Adolf Hitler. „Nu pot să accept, indiferent de moment şi context, actul nepermis şi absurd de comparare a Preşedintelui României cu unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. În ceea ce mă priveşte, domnul Iohannis este exact opusul unui om care are convingeri specifice ideologiei naziste şi/sau antisemite. Am apreciat sprijinul pe care domnia sa l-a acordat Comunităţilor Evreieşti din România şi supravieţuitorilor Holocaustului”, a scris Silviu Vexler.

Demisia

Nu în ultimul rând, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a cerut demisia lui Breaz din funcţiile de ministru titular al Culturii şi de interimar la Educaţie. „Daniel Breaz nu mai are ce să caute în Guvernul României după ce a demonstrat că e incapabil să transmită un mesaj inteligibil, decent şi probând o minimă compasiune în privinţa Holocaustului împotriva romilor. Să vorbeşti despre o tragedie absolută precum Holocaustul ca despre "momente mai delicate, să nu le spunem dificile" dovesteşte analfabetism funcţional şi incultură. Este intolerabil ca un demnitar român să aibă un astfel de nivel intelectual şi moral“, a precizat pe Facebook deputatul liberal.

Demisia a fost cerută şi de preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite