Mihai Răzvan Ungureanu : “Fenechiu, Ponta, Antonescu şi Roşca Stănescu ar vrea ca Legislativul să controleze justiţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat luni că iniţiativa senatorului PNL, Sorin  Roşca Stănescu, de a înfiinţa o comisie a Senatului pentru a investiga dacă există un abuz în cazul interceptării magistraţilor   Corneliu Bârsan, fostul reprezentant al României la CEDO şi al soţiei sale, judecătoarea Gabriela Bârsan poate fi atacată la Curtea Constituţională.

 

“M-am hotărât în ultimul moment să fac din Sorin Roşca Stănescu un personaj istoric, pentru că şi-aşa… în anonimatul incompetenţei sale nu trebuie să îl las. Uzez de puterile mele profesionale pentru a-l aduce în istorie. Domnul Senator Roşca Stănescu îmi atrage atenţia, pe un ton foarte ritos, săptămâna trecută, că nu există nicio competenţă a Curţii Constituţionale de  a se pronunţa asupra înfiinţării acelei comisii speciale a Senatului, lucru care este contrazis, el neavând consilieri juridici probabil, neştiind că există chiar în competenţele Curţii Constituţionale, că aceasta se poate pronunţa asupra hotărârilor plenului Senatului, iar Comisia de verificare a abuzului, în ceea ce priveşte interceptarea soţilor Bârsan este o comisie interceptată prin hotărâre de plen de Senat”, a spus senatorul ARD. 

 

Mihai Răzvan Ungureanu a argumentat că “domnul senator Stănescu nu  cunoaşte Legea 47/92”, în baza căreia se poate ataca la Curtea Constituţională o decizie a plenului Senatului. El a adăugat că există şi o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se afirmă dreptul de a examina hotărârile Parlamentului, dacă aceste afectează drepturi, principi şi valori constituţionale.

 

“Altfel spus, da putem ataca la Curtea Constituţională hotărârea plenului Senatului de a înfiinţa o comisie de verificare, de constatarea a unui eventual abuz în material ascultării ilegale a soţilor magistraţi Bârsan. Tot în declaraţia pe care a făcut-o senatorul Sorin Roşca Stănescu se vorbeştedespre o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi în care se constată definitiv şi irevocabil nevinovăţia soţilor Bârsan. Nu există o asemenea decizie a Înaltei Curţi. Domnul Sorin Roşca Stănescu nu face decât să ne dovedească ce tupeu enorm are în momentul în care consider că ceea ce spune nu este şi auzit. Nu-i nimic, întoarcem înapoi argumentul şi diminăm tupeul pe seama căruia a intrat în Parlament”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

 

Senatorul ARD a adăugat că verificarea şi constatarea unui abuz este strict de competenţa justiţiei şi nu a Legislativului, indiferent de camera la care ne referim.

 

“Numai instanţa poate verifica dacă există sau nu un abuz. Mai mult decăt atât, domnul Sorin Roşca Stănescu, într-un exces de cultură general ne spune că într-un stat democratic, puterile nu sunt numai independente, zice domnia sa, ci se controlează reciproc. N-a învăţat domnul Roşca Stănescu faptul că puterile se separă între ele, este de la Montresquieu încoace, de aproape 300 de ni, nu trăia pe atunci domnul Roşca Stănescu, n-avea de unde să ştie acest lucru, iar Constituţia vorbeşte la articolul 1, paragraful 4  despre separaţia şi echilibrul puterilor în stat, nu separaţia şi controlul reciproc al puterilor în stat”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

 

Preşedintele partidului Forţa Civică a subliniat că Parlamentul nu contolează justiţia, chiar dacă, este de părere,  că ar exista o dorinţă în acest sens a ministrului Transporturilor Relu Fenechiu, a  premierului Victor Ponta, a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu şi a sentorului Sorin Roşca Stănescu.

 

“De altfel, ca să ne fie clar, Parlamentul nu controlează justiţia. Asta ar fi pe cale de consecinţă ce ar trebui să se întâmple dacă domnul Roşca Stănescu avea dreptate, controlul reciproc… în Parlament se controlează şi puterea judecătoarească. Fals. Asta ar vrea domnul Fenechiu, asta ar vrea domnul Ponta, asta o vrea domnul Antonescu, asta vrea domnul Roşca Stănescu, dar în niciun caz nu despre asta vorbeşte Contstituţia, şi nu despre asta vorbeşte istoria democraţiei în lume. Vă rog să aveţi grijă ca domul Sorin Roşca Stănescu să fie un personaj istoric”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite