Liderii PSD evită să îi spună „Nu“ lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase este cel care l-a lansat în politică pe Victor Ponta FOTO:Marian Iliescu
Adrian Năstase este cel care l-a lansat în politică pe Victor Ponta FOTO:Marian Iliescu

Fostul premier este dorit, în continuare,  în rândurile PSD, chiar dacă problemele sale cu Justiţia nu s-au încheiat.

Judecătoria Sectorului 4 a admis, ieri, cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen în dosarul „Trofeul Calităţii“.

Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a depus recurs la decizia Judecătoriei, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului Bucureşti în acest caz va fi definitivă.

Până la judecarea recursului, fostul premier rămâne în detenţie. Dacă Tribunalul va menţine decizia Judecătoriei Sectorului 4, el va fi pus în libertate.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Liderii PSD evită să se disocieze de fostul premier. Motivul: Adrian Năstase are, în continuare, numeroşi susţinători în PSD. Aceştia pot influenţa rezultatul Congresului din 19 şi 20 aprilie când social-democraţii se vor reuni pentru a-şi alege o nouă conducere.

Tonul declaraţiilor prietenoase faţă de Adrian Năstase a fost dat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Pentru acesta susţinătorii lui Adrian Năstase sunt extrem de importanţi: la congres se va decide dacă Dragnea va fi preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinte. Dragnea preferă prima variantă, caz în care va coordona, în continuare, Secretariatul General al PSD.

„Îi simt lipsa, este un om de la care mulţi au de învăţat arta politicii, înţelepciunea. Ne-a lipsit mult în partid. Afectiv“, s-a destăinuit acesta. El a adăugat, însă, că nu ştie ce rol va avea Năstase în partid când se va întoarce.

În acest sens, probabil Adrian Năstase şi Victor Ponta vor avea o discuţie, a estimat Dragnea.

Victor Ponta nu a refuzat revenirea lui Năstase în partid, însă a adăugat că va discuta cu acesta doar după lămurirea situaţiei juridice.

Ponta a afirmat că îşi doreşte ca Adrian Năstase să fie eliberat pas care ar fi „ cel mai important lucru pentru familie, pentru toţi ceilalţi care îi suntem apropiaţi“.

„Repet, îmi doresc să fie acasă, să fie alături de familie. După aceea o să discutăm şi de politică, dar ăsta e lucrul cel mai important şi nu ascund faptul că aştept cu inima strânsă, sper ca verdictul să fie cel pozitiv“, a spus Ponta.

Ce prevede statutul PSD

Cu toate acestea, situaţia lui Adrian Năstase este complicată, dacă este să ţinem seama de statutul PSD.

În vara anului trecut, Victor Ponta anunţa că Adrian Năstase şi-a pierdut calitatea de membru PSD.

„Potrivit statutului nostru, a pierdut calitatea de membru al partidului în momentul în care a primit condamnarea definitivă. Respect decizia instituţiilor, dar este vorba despre un moment dificil pentru mine şi pentru  partid“.

Potrivit statutului PSD, nu pot face parte din acest partid persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti. Cei care sunt această situaţie sunt radiaţi din rândul membrilor PSD.

Ori, instanţa a decis, în vara anului trecut că Adrian Năstase îşi pierde aceste drepturi pentru o perioadă de trei ani de zile.

Această hotărâre nu poate fi anulată printr-o eventual decizie de eliberare înainte de termen, chiar dacă Tribunalul Bucureşti ar menţine verdictul de ieri al Judecătoriei sectorului 4.

Chiar dacă lucrurile par clare din punct de vedere juridic, reprezentanţii PSD ezită atunci când este vorba de Adrian Năstase.

„Nu ştiu dacă Adrian Năstase mai este sau nu membru PSD. Dacă domnul Ponta a spus că nu mai este, înseamnă că aşa stau lucrurile. Nu am ce să comentez despre o eventual revenire a lui Năstase în partid. Trebuie întrebat Victor Ponta“, a afirmat, Dan Şova, preşedintele Comisiei de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite