Guvernul Dăncilă, de neclintit. Moţiunea de cenzură, respinsă. Premierul: „V-aţi legat de coafură“. Dragnea i-a ţinut în ţarc pe aleşii PSD de frica unor trădări

0
0

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă nu a trecut: doar 166 de voturi au strâns liberalii. Era nevoie de 233 de voturi ca guvernul să fie demis. Liviu Dragnea le-a interzis parlamentarilor PSD să voteze, de frică să nu trădeze. Şedinţa de plen a fost marcată de o nouă serie de gafe a Vioricăi Dăncilă, dar şi de câteva schimburi de replici între Traian Băsescu şi aleşii Puterii.

UPDATE Doar 166 de voturi „pentru” şi patru împotrivă a strâns moţiunea Opoziţiei. Era nevoie de 233 de voturi ca guvernul să fie demis.  

UPDTE Votul s-a încheiat. 

UPDATE Urmează votul. Liderul PSD Liviu Dragnea le-a interzis parlamentarilor PSD să voteze de frica unor trădări. Nici UDMR nu va vota. Florin Iordache şi Marian Neacşu au urmărit cu atenţie parlamentarii PSD pentru a nu vota moţiunea de cenzură. 

Imagine indisponibilă

Florin Iordache şi Marian Neacşu îi rumăresc pe colegii lor. FOTO Elena Stolerciuc 

UPDATE Băsescu, după ce Viorica Dăncilă a spus că preşedintele României reprezintă ţara în Consiliului UE: Doamna Dăncilă, preşedintele ne reprezintă în Consiliul European. În Consiliul UE (altă instituţie europeană- n.r), ne reprezintă Guvernul. ( România va prelua preşedinţia Consiliului UE la 1 ianaurie 2019 - n.r.).

UPDATE Vorica Dăncilă, înainte de votul moţiunii: Credeam că aţi învăţat că dacă vreţi la guvernare aveţi nevoie de voturile românilor, nu de ţipete. Am certitudinea că noi schimbăm România în bine în fiecare zi. 

UPDATE Băsescu, către Şerban Nicolae: Eraţi mult mai bun ca şofer al lui Cătălin Voicu decât ca orator în Senat. 

Şerban Nicolae: Eu şofer n-am fost niciodată, şi nici turnător încă de pe băncile liceului. 

UPDATE Varujan Pambuccian: Fiecare deputat al minorităţilor naţionale va vota după cum crede că e mai bine. 

UPDATE Victor Ponta: Azi nu pot să salvez moţiunea domnului Orban chiar de domnul Orban. Din toamnă îmi propun să salvez social-democraţia alături de alţi colegi din PSD.

UPDATE Dan Barna, USR, către Vosganian: Aţi pus etichete segregaţionsite pe lifturi. ALDE Europa a făcut o anchetă în România dacă pot să vă mai menţină. Le este jenă. 

UPDATE Traian Băsescu, către Vosganian: Eu n-am spus niciodată că Guvernul nu are idei. Are idei, dar ideile sunt proaste. Eu am avut multe idei. Marea problemă e că Vosganian a fost şi ministrul Economiei, şi ministru de Finanţe şi n-a avut nicio idee. 

UPDATE Varujan Vosganian, ALDE, către PNL: ”Acest comportament, cu eşarfe întinse, e un comportament de stadion. Nu poţi să faci o moţiune de cenzură fără să ştii ce guvern pui. Nu ştiţi aritmetică: aveţi atât de multe voturi câţi protestatari aţi avut ieri în Piaţa Victoriei”. 

Vosganian, despre procurori: ”A fura din destinul unui om este cel puţin la fel de grav cu a fura din avutul unui om. De asta susţinem noi reforma Justiţiei”. 

Vosganian: USR e partidul care dacă ne pană de curent îşi încetează activitatea. Mă bucur că mergeţi numai până la capăt. Vom merge înainte cu o Românie care nu are capăt. 

UPDATE Kelemen Hunor, UDMR: Moţiune de cenzură poate schimba soarta societăţii. Schimbarea unei majorităţi parlamentare nu poate fi rezultatul unor negocieri de culise. E necesar să ştim ce urmează după o moţiune de cenzură. Ce se va întâmpla dacă această moţiune de cenzură va trece? Care este programul de guvernare al partidelor care doresc să ajungă la Putere? Cine va fi premier? Cine va conduce principalele ministre? Sunt câteva întrebări oneste care aşteaptă răspunsuri. Opoziţia doreşte prleuarea guvernării, dar nu are nicio măsură asumată. Asistăm la o încercare de schimbare a majorităţii formate după alegerile din 2016. Nu se prezintă măcar o schiţă a programului de guvernare. Nu vom participa la vot. Suntem arătaţi cu degetul că din cauza noastră nu trece moţiunea. 151 plus 30 egal 181. De la 181 până la 233, faceţi dvs calculul câte voturi vă lipsesc. 

UPDATE Traian Băsescu, PMP: Am contribuit la cvormul dvs cu Ganea (deputat care a trecut de la PMP la PSD -n.r). Dacă nu cade prin moţiune, bine ar fi să daţi jos chiar dvs Guvernul Dăncilă. Credeţi că doamna Dăncilă va putea să stea alături de cancelarul austriac şi să discute problema Brexit? Dar despre migraţie credeţi că are idee?

UPDATE Dan Barna, USR: Azi decidem ce fel de ţară vom fi. Vrem să fim ţara lui Dragnea, condamnat pentru că şi-a însuşit din banii copiilor din Teleorman, apoi şi-a cerut scuze nu copiilor, ci infractorilor? Sau vrem o Românie în care furtul nu e cinste? Azi decidem dacă o luăm înapoi spre timpurile întunecate. Pumnul în gură pus constant Opoziţiei împiedică orice urmă de colaborare. Aduceţi din nou minerii? Nu faceţi nimic altceva decât să modificaţi legile Justiţiei ca să-l scăpaţi pe Dragnea de puşcărie. Doamnă Dăncilă, aţi acceptat să faceţi acestei ţări porcăriile pe care alţi doi premieri PSD n-au vrut să le facă. După Ion Iliescu, Liviu Dragnea este cel mai mare rău care i se întâmplă acestei ţări. 

UPDATE Raluca Turcan, PNL: Doamna premier, aţi ridicat minciuna la rangul de incompetenţă care vă caracterizează. Agenda infractorilor este susţinută chiar de Guvern. Aţi prmit un rol jalnic într-o telenovelă şi mai jalnică. Mai bine plătiţi pentru incompetenţă decât să continuaţi să fiţi complicele lui Dragnea. Fac un ultim apel la parlamentarii Puterii: puneţi România pe primul loc. Niciun Guvern nu a câştigat bătălia împotriva propriului popor. Cum vă puteţi gândi că se va poate întâmpla ceva bun cu un premier care nu ştie să citească? Abuzurile trebuie sancţionate de instituţiile statului, nu de un infractor. 

UPDATE Parlamentarii PSD aplaudă, liberalii strigă ”Demisia!”. Vlase încearcă să calmeze spiritele: ”Vă rog, vă rog”!

UPDATE Viorica Dăncilă s-a întrecut din nou în gafe la moţiunea de cenzură. ”Banca Monetară“ şi „Această dezinformare e o minciună“ sunt doar două dintre greşelile premierului.

UPDATE PNL a întins un baner pe care scrie: ”Luptăm până la capăt pentru România”. Liberalii scandează ”Demisia!”.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă: 

 • Am citit moţiunea opoziţiei şi sunt dezamăgită. Am sperat că în ciuda adversităţii politice va exista o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetăţeanului. Întreaga moţiune e o înşiruire de falsuri, o altă realitate.
 • V-aţi legat de aspectul fizic, de coafura adversarilor politici. 
 • Opoziţia subminează întregul efort al Guvernului. Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. Tot ce face Puterea e rău, iar tot ce faceţi dvs este bine. Aţi rămas prizonierii politicii conflictuale. Am încredere în acest popor că este capabil să discearnă adevărul de minciună. 
 • Dvs aţi tăiat, noi am majorat pensiile şi salariile. Dvs aţi închis, noi am redeschis şcoli şi spitale. Dvs aţi crescut, noi am scăzut taxele. Dacă ar trece această moţiune ce se va întâmpla cu această ţară? Vor trăi românii mai bine? Oriunde ai pune degetul pe textul moţiunii dai peste o minciună şi o intoxicare.
 • Nu s-a pus niciodată problema naţionalizării Pilonului 2 de pensii, dar vrem să-i lăsăm pe români să aleagă unde vor să-şi ţină banii.
 • România a devenit tigrul economic al UE. România a înregistrat cea mai mare creştere economică din ultimii 10 ani. Nu doar bugetarii trăiesc mai bine de pe urma guvernării PSD-ALDE, ci şi angajaţii din privat. Chiar vorbiţi serios că vreţi să tăiaţi din nou salariile? Chiar nu aţi înţeles că austeritatea este o politică greşită?
 • Numărul de km de autostradă vor fi număraţi la final, când vom putea face compraţia cu ceea ce am promis.
 • Nimeni din Sănătate nu are salariul mai mic decât în februarie 2018. Medicii au beneficiat de cele mai mari creşteri din sistemul bugetar. 
 • Se inventează situaţii în care victima agresiunilor sexuale va fi pusă, chipurile, să dea declaraţii faţă în faţă cu agresorul. Este ciudat să mi se ceară socoteală pentru ce se întâmplă în Parlament. Susţin 100% efortul colegilor din PSD de a reforma sistemul judiciar. 
 • USR ne ceartă că nu facem condiţii în închisori, deşi la televizor îi tratează pe toţi ca pe nişte condamnaţi la moarte.
 • Vă doresc gândul bun în anul unirii. Dumnezeu să ne ajute pe toţi!

UPDATE Liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, sunt în biroul lui Dragnea, de la Camera Deputaţilor, în timp ce în plen se citeşte moţiunea de cenzură.

UPDATE Liberalii au pus în locul urnei de votare mai multe cutii cu semnături în favoarea Pilonului II de pensii pe care scrie „Luptăm până la capăt”.

UPDATE Parlamentarul USR Radu Mihail citeşte moţiunea de cenzură, potrivit procedurii. ”Doamna Dăncilă trebuie demisiă pentru că nu are curajul să se opună deciziilor arbitrare luate de domnul Dragnea. Aştept un gest de onoare din partea parlamentarilor PSD şi Dragnea, demisia!”, a spus Mihail. 

UPDATE Şedinţa plenului a început. Deputatul PSD Gabriel Vlase, viitorul şef al SIE, prezidează şedinţa, în absenţa lui Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor

UPDATE Alexandru Băişanu, ALDE: Nu votez acest Guvern pentru că este bun, ci pentru că nu avem alternativă.

UPDATE USR împarte trandafiri albi femeilor din PSD pentru a le convinge să voteze moţiunea de cenzură. „Sunt convins că o femeie nu poate refuza o floare“, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR. 

UPDATE 13.40 Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament. 

FOTO Inquam 

Imagine indisponibilă

Între timp, dispozitive impresionante de jandarmi sunt masate în faţa Casei Poporului.

FOTO Adevărul 

Imagine indisponibilă

UPDATE Susţinători ai USR s-au adunat în faţa Parlamentului, în Parcul Izvor, pentru a protesta faţă de PSD şi Guvernul Dăncilă. La ora 13.00, la protestul din faţa Parlamentului erau undeva între 1.500 şi 2.000 de protestatari. 

UPDATE Deputatul Eugen Nicolicea a avut o nouă ieşire în care s-a răfuit cu jurnaliştii. „Dumneavoastră staţi aici tolăniţi ca la autogară. Aveţi toate facilităţile jos, la P (n.r. un etaj mai jos)”, a spus Eugen Nicolicea presei înainte să intre în plen.

FOTO Adevărul / Elena Stolerciuc 

Imagine indisponibilă

UPDATE PSD are 70 de invitaţi la moţiunea de cenzură, potrivit liderului PSD de la Camera Deputaţilor. În schimb, USR şi PNL nu au avut dreptul sa aibă invitaţi

UPDATE În Parlament au fost impuse reguli stricte pentru presă. Jurnaliştii au fost puşi într-un ţarc, pentru a nu mai merge după aleşi să le ceară reacţii. De asemenea, la unele lifturi au apărut afişe în care se subliniază că sutn destinate doar parlamentarilor. 

Invitaţilor USR nu le este permisă intrarea în parlament. Un astfel de exemplu este fosta jurnalistă Ioana  Lupea, consilier pe comunicare a partidului lui Dan Barna, care nu a mai fost lăsată să intre. Pe de altă parte, invitaţii altor partide pot intra.

Imagine indisponibilă

FOTO Facebook Cristi Citre

UPDATE UDMR nu va vota moţiunea de cenzură. Aleşii UDMR vor asista la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar vor ieşi din sală la vot


Calculele politice arată faptul că Opoziţia este în prezent departe de a reuşi să strângă cele 233 de voturi necesare pentru a trece moţiunea de cenzură şi astfel Guvernul Dăncilă să fie demis.

92 de parlamentari are PNL în ziua moţiunii, în contextul în care formaţiunea condusă de Orban a pierdut în ultimele săptămâni nu mai puţin de şase oameni care s-au dus fie în ALDE, fie în PSD. La cei 92 de liberali se adaugă 41 de aleişi ai USR şi 20 ai PMP. În total sunt până acum 153 de parlamentari. Liberalii mai beneficiază de sprijinul sigur al trei-patru deputaţi de la Minorităţi şi s-ar putea baza, dacă Orban ajunge la un consens cu Victor Ponta, şi pe zece deputaţi ai Pro România.

233 de voturi trebuie să strângă Opoziţia pentru a o demite pe Viorica Dăncilă

Victor Ponta a condiţiona votul celor din Pro România de garanţia că Orban nu va avea pretenţia să fie el propunerea de premier după o eventuală cădere a Guvernului Dăncilă, ci tot PSD să primească mandat de formare a Guvernului. Pe lângă formaţiunea lui Ponta, Opoziţia ar mai putea strânge voturi de la UDMR, partid care anunţă miercuri dimineaţă dacă sprijină sau nu moţiunea de cenzură. „Niciun Guvern nu este de neînlocuit, dar de fiecare dată se poate găsi un Guvern mai bun“, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor după o întrevedere faţă în faţă cu Ludovic Orban.

Ipotetic, principalele partide de opoziţie s-ar putea baza aşadar pe 196-197 de voturi, însă tot ar trebui să mai convingă aproape 35 de oameni, ceea ce e greu de crezut, chiar dacă unii social-democraţi ar putea întoarce armele în ultimul moment. Pe de altă parte, PSD singur are 220 de parlamentari, adică cu 13 mai puţin de majoritate. Însă, alături de partenerul ALDE, ar strânge 250 de voturi, ceea ce înseamnă o majoritate lejeră, chiar şi fără ajutorul celor din Grupul Minorităţilor, cu toate că 6-7 aleşi de aici sunt apropiaţi de social-democraţi.

Partidele pregătesc proteste
Principalele partide din Parlament, fie că e vorba de PSD, de PNL sau USR, îşi îndeamnă susţinătorii să vină alături de ei. De exemplu, senatorul Claudiu Manda, preşedinte al Comisiei de control a SRI, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că s-ar putea să vină în Parlament persoane care susţin PSD. Pe de altă parte, PNL şi USR îndeamnă oamenii să iasă în stradă  în ziua moţiunii, fiind chemaţi să protesteze în faţa Palatului Parlamentului. „Cu drapelul în faţă, vom protesta şi mâine, în faţa Parlamentului, pentru a opri Guvernul Dăncilă şi pe Liviu Dragnea să confişte viitorul României şi al românilor“, a anunţat Dan Barna, liderul USR. De altfel, USR cheamă românii prin SMS-uri să îşi ia miercuri liber de la serviciu şi să vină la Palatul Parlamentului atunci când va fi votată moţiunea de cenzură.
 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite