Gheorghe Falcă: Liderii europeni trebuie să înţeleagă că viitorul UE depinde de modul în care gestionăm marile crize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Falcă, europarlamentar şi vicepreşedinte al PNL. FOTO Arhivă Adevăru
Gheorghe Falcă, europarlamentar şi vicepreşedinte al PNL. FOTO Arhivă Adevăru

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreşedinte al PNL, solicită liderilor europeni să ajungă la un consens în ceea ce priveşte relansarea economice a UE, în contextul în care mai multe au fost foarte afectate de pandemia de coronavirus.

 „Divergenţele dintre liderii europeni la summit-ul Consiliului European dedicat relansării economice a economiei Uniunii Europene ne arată încă o dată că întreaga construcţie europeană nu este pregătită să facă faţă unor crize majore. De aceea, proiectul european are nevoie de mai multă coeziune dar mai ales de mai puţină politică şi mai multă înţelegere faţă de parteneri. Tocmai de aceea, este cazul ca mai mult decât oricând UE să-şi amintească principiile şi valorile părinţilor fondatori şi să ajungă la o înţelegere care să fie deopotrivă în interesul statelor naţionale şi a construcţiei europene”, spune europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă. 

„Viitorul UE depinde de modul în care reuşim să gestionăm împreună marile crize din interiorul şi din exteriorul graniţelor noastre şi nu de modul în care gestionăm paharele de şampanie la întâlnirile oficiale. Cetăţenii celor 27 de state membre aşteaptă de la liderii europeni mai multă acţiune, mai multă fermitate şi mai ales mai multă deschidere”, arată Falcă. 

Europarlamentarul popular aminteşte că din păcate UE nu a fost capabilă să gestioneze marile crize din ultimul deceniu dar că acest lucru se poate schimba dacă va exista mai multă înţelegere faţă de parteneri. „Marile crize din ultimul deceniu, precum criza migranţilor, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, conflictele din Siria şi din Libia, poziţia faţă de dorinţa Iranului de a obţine arme nucleare, relaţia cu partenerul strategic Statele Unite sau relaţia cu China au divizat Uniunea Europeană şi au transmis imaginea unei structuri incapabile să discute pe aceeaşi voce, ba chiar a unei structuri formate din state cu interese şi viziuni total divergente”, mai spune Falcă. 

Liderul liberal face apel la înţelegere între şefii de stat.„Singurul mod prin care putem reclădi încrederea cetăţenilor în UE dar mai ales singurul mod prin care UE poate câştiga mai mult respect şi greutate în relaţiile internaţionale este să începem să acţionăm unitar, în interesul cetăţenilor. Aproximativ 500 de milioane de europeni aşteaptă de la Bruxelles vestea că liderii europeni au căzut de acord. Să nu-i dezamăgim”, încheie Falcă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite