Gheorghe Falcă: Comisia Europeană să prezinte urgent un pachet masiv de redresare şi să pună în aplicare votul Parlamentui European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Comisia Europeană trebuie să de dovadă de solidaritate faţă de cetăţenii europeni care şi-au pierdut locurile de muncă, sau ai căror membri de familie au fost afectaţi de Covid-19, sau au fost nevoiţi să îşi închidă afacerile care generau venituri la bugetele de stat ale ţărilor membre”, arată europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

„Comisia trebuie să nu mai piardă timpul cu chestiuni birocratice şi să propună de urgenţă un pachet masiv de investiţii pentru redresare şi reconstrucţie şi pentru a sprijini economia europeană acum în criză dar şi în perioada imediat următoare. Investiţiile necesare trebuie finanţate printr-un CFM majorat, prin fondurile şi instrumentele financiare existente la nivel european şi prin obligaţiuni de redresare garantate de bugetul UE”, arată Falcă.

Europarlamentarul român crede că acest mecanism trebuie să dubleze măsurile luate deja de Mecanismul european de stabilitate, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Centrală Europeană.

„Estimările făcute la nivel european vorbesc despre o scădere a PIB-ului UE cu aproximativ 7.4%, iar asta înseamnă că în curând va exista o nevoie urişă de finanţare. Această cerere poate fi asigurată prin emiterea de obligaţiuni de recuperare pe termen lung, obligaţiuni garantate de UE. Astfel s-ar putea asigura necesarul de aproximativ 2.000 de miliarde de euro, atât cât se estimează că are nevoie economia europeană pentru a trece cu bine peste această criză”, arată Falcă.

„Acest pachet trebuie susţinut din împrumuturi, granturi şi plăţi directe pentru investiţii şi capitaluri proprii, iar fondurile să fie gestionate direct de către Comisie, care să le direcţioneze către programele europene care se bucură de o supraveghere parlamentară deplină. Considerăm că a trecut vremea în care Comisia acţiona fără acordul Parlamentului. Legislativul european este singura structură europeană cu legitimitate democratică şi Comisia trebuie să ţină cont de votul parlamentrilor”, încheie Falcă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite