Cioloş: E pentru prima dată în istoria UE când şefii de stat acceptă o datorie publică europeană. Ce a pregătit Guvernul până acum nu e suficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PLUS, Dacian Cioloş. FOTO Facebook Cioloş
Liderul PLUS, Dacian Cioloş. FOTO Facebook Cioloş

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a salutat acordul de la Bruxelles privind planul de redresare economică a UE, dar a atras atenţia că Guvernul a arătat până în prezent că nu e pregătit să gestioneze situaţia.

„Sunt părţi pozitive şi sunt părţi negative faţă de propunerea iniţială făcută de Comisia Europeană, pe care a susţinut-o şi Parlamentul. Părţile pozitive sunt că avem un acord şi avem un acord după doar câteva luni de zile de când această criză s-a declanşat şi nu după ani de zile, aşa cum a fost cazul pentru criza financiară şi economică din 2008-2009, când abia în 2011-2012 UE a reuşit să ia nişte măsuri. Deci de data asta s-a acţionat mult mai rapid, ăsta este un lucru pozitiv. Apoi, e pentru prima dată în istoria UE când şefii de stat şi de guvern, la solicitarea Parlamentului şi la insistenţa Parlamentului European, acceptă o datorie publică europeană. Deci, practic, prin acest program de redresare UE va împrumuta bani de pe piaţa de capital pentru a finanţa economiile statelor membre să se redreseze, însă acele datorii, în mare parte, nu vor mai merge pe datoria publică a statelor membre, ci se va crea o datorie publică europeană, care va fi rambursată la comun”, a afirmat liderul PLUS, într-o intervenţie la RFI.

Dacian Cioloş a precizat, totodată, că „va exista un mecanism al statului de drept care va fi legat de modul în care se vor cheltui aceşti bani”.„În Parlamentul European ne vom asigura că acest mecanism va fi întărit. State membre care beneficiază de fonduri europene, dar nu respectă justiţia, nu respectă statul de drept, nu întăresc lupta împotriva corupţiei vor putea fi afectate, adică guvernelor respective le vor putea fi blocaţi banii europeni până când vor demonstra că astfel de instituţii cheie într-o democraţie chiar funcţionează (...) Ceea ce a ieşit din Consiliu, la presiunea Ungariei mai ales şi a Poloniei, e ceva mai slab decât ceea ce a propus Comisia Europeană, dar una peste alta, e totuşi o decizie, aş îndrăzni să spun, aproape istorică, pentru faptul că într-un timp foarte scurt avem deja din partea şefilor de stat şi de guvern un acord şi sunt convins că şi în Parlamentul European discuţiile vor merge destul de repede”, a completat Cioloş. 

Dacian Cioloş a evidenţiat faptul că România „are o sumă considerabilă, de peste 79 de miliarde de euro granturi, împreună cu posibilitatea de împrumuturi, pentru următorii cinci-şapte ani”, însă a declarat că e pesimist că Guvernul va putea să lucreze în aşa măsură încât să fie atrase toate fondurile. 

„O mare parte din această sumă va fi concentrată în următorii trei ani şi va fi nevoie de o capacitate de absorbţie, care trebuie pregătită. Din păcate, ce am văzut până acum la ce a pregătit Guvernul nu e suficient. Va trebui să lucrăm împreună în săptămânile, lunile următoare pentru ca până la sfârşitul anului, deci înainte de alegerile parlamentare de acasă, Guvernul României să poată să propună Comisiei Europene un plan de redresare, care să arate capacitatea de a absorbi aceste fonduri semnificative. Aici ar trebui să lucrăm toţi, împreună cu mediul de afaceri, cu mediul neguvernamental pentru a ne asigura că România nu ratează încă o dată această şansă istorică. Nu e nevoie doar de proiecte pe ici şi colo, ci e nevoie de o viziune, de data asta, pentru a folosi aceşti bani”, a conchis Dacian Cioloş.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite