Ciolacu susține că Guvernul va încerca să țină sub control creșterea prețului carburanților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României susține că scumpirea carburanților nu este una „atât de mare”, fiind un proces care s-a văzut peste tot în lume, generat de războiul din Ucraina. Marcel Ciolacu a explicat că prețul carburanților va fi ținut „într-un grafic”.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV

„O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea preţ cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o ţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că creşterea preţului la carburant aduce pe urmă, pe tot lanţul pe orizontală, anumite scumpiri, Nu e o scumpire atât de mare”, a precizat premierul, prezent la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny".

Marcel Ciolacu a punctat că statul român are acciza la carburanți raportată la nivelul anului 2018.

„Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român, în acest moment, ia cea mai mică acciză din Europa, ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit. Am văzut, la motorină s-a scumpit mai mult. E şi normal, a adăugat Ciolacu. De obicei, motorina se foloseşte în război din câte ştiu eu", a explicat premierul.

România are printre cele mai mici prețuri

Datele publicate de Weekly Oil Bulletin arată că România are aproape cele mai mici prețuri ale carburanților din UE, după Bulgaria, atât în cazul carburanților cu taxe, cât și fără.

Astfel, benzina din România este a doua cea mai ieftină din Europa, alături de cea din Malta (tot 1,34 euro pe litru). Benzina din Bulgaria este cea mai ieftină din Europa și se vinde cu echivalentul a 1,28 euro pe litru. Un preț apropiat de cel din țara noastră are benzina din Croația (1,36 euro pe litru), cea din Cipru (1,37 euro) și Slovenia (1,40 euro).

Cea mai scumpă benzină din Europa se găsește în Danemarca (1,93 euro pe litru), urmată de cea din Finlanda (1,89 euro), Franța (1,87 euro), Grecia (1,86 euro), Germania (1,84 euro), Italia (1,82 euro) și Olanda (1,81 euro). Prețul mediu al unui litru de benzină standard în UE este de 1,71 euro pe litru, conform hărții de mai jos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite