Ce au rezolvat parlamentarii români aflaţi în Norvegia pentru familia Bodnariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia a fost condusă de deputatul PNL Mircea Dolha FOTO Arhiva Adevărul
Delegaţia a fost condusă de deputatul PNL Mircea Dolha FOTO Arhiva Adevărul

Delegaţia de parlamentari români aflată într-o vizită oficială în Norvegia a cerut imperios guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disporoporţionată şi este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului, însă nu au primit nicio promisiune din partea părţii norvegiene.

„Miercuri, 20 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire de peste trei ore cu doamna Anne Karin Hamre, guvernatorul judeţului Sogn og Fjordane, în jurisdicţia căruia se află Redal, localitatea de reşedinţă a familiei Bodnariu, şi cu reprezentanţi ai municipalităţii Naustdal. După prezentarea făcută de guvernator, parlamentarii români au cerut acesteia imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporţionată şi reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislaţiei internaţionale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislaţia norvegiană)“, se arată într-un comunicat al Senatului.

Delegaţia română nu a obţinut însă nicio promisiune din partea părţii norvegiene. „S-a remarcat disponibilitatea părţii norvegiene de a avea un dialog deschis cu membrii delegaţiei, doamna Guvernator admiţând că situaţia actuală reprezintă o provocare, fiind una sensibilă pentru ambele părţi. Membrii delegaţiei române au subliniat ataşamentul faţă de strânsele relaţii existente între ţara noastră şi Norvegia şi dorinţa de a continua promovarea acestora la acelaşi nivel, relevând totodată faptul că situaţia prezentă, şi anume cazul Bodnariu şi al altor familii care se confruntă cu dificultăţi similare, a generat o emoţie deosebit de puternică în rândul cetăţenilor români, atât din ţară, cât şi din străinătate, din cauza lipsei de transparenţă de până acum, precum şi a suspiciunilor care planează asupra modului de gestionare a cazurilor“, se mai arată în sursa citată.

Totodată, delegaţia parlamentară s-a deplasat şi la locuinţa familiei Bodnariu pentru a observa condiţiile în care sunt crescuţi copiii. „Ulterior, delegaţia s-a deplasat la reşedinţa familiei Bodnariu din localitatea Redal, unde a avut discuţii cu cei doi soţi, a vizitat locuinţa şi a constatat condiţiile adecvate de viaţă şi dezvoltare oferite copiilor de către părinţi. La acest moment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecini ai familiei, cetăţeni norvegieni, precum şi cu alţi membri ai comunităţii locale care îi cunosc îndeaproape pe Ruth şi Marius Bodnariu“, mai precizează sursa citată.
 
În perioada 20-22 ianuarie,  o delegaţie a Camerei Deputaţilor, condusă de deputat PNL Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din care fac parte şi deputatul Mircea Lubanovici, preşedintele comisiei, deputatul Maria Grecea, membru al comisiei, deputatul Ovidiu Iane, membru al comisiei, precum şi o delegaţie a Senatului, alcătuită din senatorii Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru politică externă, Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă şi Marian Vasiliev, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse, se află într-o vizită de lucru în Norvegia, în vederea întreprinderii de demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluaţi de Serviciul local norvegian de protecţie a copilului (Barnevernet), precum familiile Bodnariu, Nan şi altele asemenea. Parlamentarii români participă la un program comun de întrevederi oficiale cu autorităţile norvegiene.
 
Vizita în Norvegia a delegaţiei parlamentare continuă astăzi, 21 ianuarie şi mâine, 22 ianuarie, în program fiind incluse convorbiri cu comisii ale Parlamentului norvegian, cu reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Norvegia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite