Cătălin Ivan: „Acest domn Oettinger este deja în campanie electorală“. Rădulescu: „Declaraţia lui Oettinger este mult exagerată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ivan
Cătălin Ivan

Cătălin Ivan, liderul grupului PSD din Parlamentul European, şi Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, au dezbătut joi, în prezenţa jurnalistului Ion M. Ioniţă, pe tema afirmaţiei surprinzătoare a comisarului UE al Energiei despre România - „o ţară aproape neguvernabilă”. Cei doi invitaţi au vorbit şi despre tensiunile din USL şi despre liderii care vor fi excluşi din PDL.

Emisiunea poate fi urmărită şi comentată

Iată cele mai importante declraţii ale invitaţilor:

Despre declraţiile comisarului Oettinger:

Cătălin Ivan: Barroso s-a dezis de declraţiile comisraului Oettinger,(n.r.-potrivit cărora România este o ţară neguvernabilă). Acest domn Oettinger este deja în campanie electorală, nu numai pe Dâmboviţa avem astfel de politicieni, ci şi în Germani. Nu întâmplător atacă două guvernare din care nu fac parte popularii. O declaraţie pur electorală, pur politică. Domnul Ottinger aparţie PPE. Dacă un europarlamentar al PES ar fi făcut o astfel de declaraţie am fi avut o discuţie cu el şi l-am fi convins să retracteze aceste afrimaţii. Astept ca doamna Macovei sau domnul Preda să intervină.

Cristian Rădulescu: Comisraul a fost extrem de critic şi cu stânga şi cu dreapta. A făcut afirmaţii şi la adresa Franţei şi la adresa Germaniei. A dat o nuanţă de obiectivitat făcând trimitere şi la adresa Italiei. România ocupă un loc codaş în Europa privind libertatea pieţei economice.

Declaraţia lui Ottinger este mult exagerată şi ne situeză într-o poziţie proastă.Ca imagine europeană nu ne avantajează absolut deloc. Singurul lucru care ne avanteajează este că a lovit şi în stânga şi în dreapta. MAE a cerut explicaţii.

Despre propunerea României pentru Curtea de Conturi Europeană:

Ivan: Colegii de la PDL duc campanii împotriva României. Documente întregi împotriva candidatului României au fost împărţite la Bruxelles.Monica Macovei a trimis scrisori de defăimare a candidatului. În comisie, domnul Pufan a obţinut o victorie la un vot diferenţă, dar popularii sunt majoritari în comisie. Niciodată nu s-a întâmplat ceea ce se petrece cu candidaţii României. Suntem de râsul lumii. Nu veţi vedea niciodată un german să jignească un alt german, acolo nimeni nu-şi dă în cap. Facem eforturi să rupem nişte voturi în plen şi sunt şanse mari să treacă. Cei de la PDL lovesc în România. Acolo trebuie să fim uniţi.

Răspunsul lui Rădulescu: Domnul Pufan este român, dar nu are competenţă. Are o diplomă obţinută la 54 de ani. Mi se pare cusut cu aţă albă. Nu avea partidul de guvernământ în rezerva de specialişti un candidat care să nu nască reacţii? Nu ne făceam de râs dacă presa descoperea că şi-a luat diploma la 54 de ani?

Despre excluderile din PDL:

Rădulescu: Există o iritare a unor organizaţii privind declaraţiile publice ale unor parlamentari sau membri. Şi eu am avut nemulţumiri şi le-am spus în BPN. Regula de aur este să-ţi spui opiniile acolo. Cristian Preda nu a mai avut ocazia să spună ceva pentru că nu a mai trecut de mult pe la partid. În ceea ce priveşte relaţia cu partidul, domnul Baconschi are acelaşi defect ca domnul Preda.

Ivan:PDL plăteşte tot răul făcut la guvernare. Acum să se regrupeze, este treaba lor, nu ne uităm nici măcar cu jumătate de ochi. Noi am redus deficitul dând salariile şi pensiile înapoi. Aţi luat măsuri greşite şi plătiţi!

Despre mIşcarea Populară:

Rădulescu: Propunerea pe care o avea domnul Traian Băsescu pentru conducerea partidului nu a fost acceptată, de accea s-a despărţit preşedintele de PDL.

Ivan: PDL nu mai este un partid important.

Despre protocoliul USL:

Ivan: Se ajustează, se întăreşte pe alocuri.Logica de guvernare a USl ului trebuie să fie puţin schimbată pentru că suntem la putere, dar nu trebuie renegociat protocolul. USL trebuie să dovedească faptul că este foarte eficientă şi la guvernare.

Rădulescu: Un partid de 35%, cum este PSD, va avea toate pârghiile dacă se adoptă legea privind scăderea pragului la referendum. Deci liberalii cred că s-au grăbit.

Ivan: Nu mai plângeţi de mila nimănui, pentru că nu păcăleşte nimeni pe nimeni, toate sunt discutate în USL.

Despre gazele de şist:

Rădulescu: Este nevoie de o competiţie pe piaţă. O sursă alternativă ar fi o mină de aur pentru reducerea preţului la gaze. Colegii de la PSD l-au ameninţat pe Mihai Răzvan Ungureanu, în vremea când era premier, că dacă va continua cu gazele de şist va avea soarta lui Aldo Moro.

Ivan : Dacă faci o astfel de exploatare este foarte importrant să nu distrugi mediul. Acum suntem în faza de cercetare. Mai întâi să vedem dacă avem gaze. Noi acum facem ce am spus şi când eram în Opoziţie: mai întâi facem studii.

La Bârlad sunt interese politice. Noi avem datoria să le explicăm oamenilor exact care este situaţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite