Antonescu: „Am întrebat nominal dacă îmi cere cineva demisia. Nu s-a solicitat aşa ceva. USD trebuie să dispară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au votat pentru desfiinţarea USD, pentru că încalcă protocolul USL. De asemenea, senatorul Sorin Ilieşiu a fost propus pentru excluderea din partid, după ce i-a cerut demisia lui Crin Antonescu. Întrebat dacă se va întâlni cu premierul Victor Ponta în această seară pentru a discuta despre propunerile liberalilor, Antonescu a replicat, zâmbind: „E, totuşi, Champions League, joacă Barcelona“.


Liberalii s-au întrunit ieri în Biroul Politic, iar după mai bine de trei ore de discuţii, în spatele uşilor închise şi cu un aparat de bruiaj instalat în sală pentru a nu transpira nicio informaţie, au adoptat o rezoluţie prin care cer desfiinţarea Uniunii Social Democrate, noua alianţă dintre PSD, UNPR şi PC, pe motiv că s-a încălcat protocolul USL, care nu permite formarea niciunei alte alianţe paralele, nici măcar una electorală. „ PNL cere tuturor celorlaţi trei membri, respectiv, PSD, UNPR şi PC anularea documentelor referitoare la USD deoarece contravin inflagrant protocolului USL. Nu interzicem să meargă într-o formulă comună la europarlamentare, dar nu prin încercarea de a substitui o titulatură care înseamnă USL“, a anunţat Crin Antonescu imediat după BPN.

În favoarea acestei rezoluţii au votat chiar şi contestatarii lui Crin Antonescu din partid, Radu Stroe şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru a da un mesaj de unitate. De altfel, niciunul dintre cei care l-au contestat public pe Antonescu nu a cerut demiterea sa, semn că partidul este ţinut în frâu de liderul PNL.„Am întrebat foarte deschis dacă cineva pune în discuţie o eventuală demisie a mea ca preşedinte al partidului pentru că procedurile pentru un Congres sunt mai greoaie. Am întrebat explicti pe toată lumea şi chiar nominal. În consecinţă, am solicitat propunerea pentru excludere a domnului senator Ilieşiu pentru a da un semnal că PNL nu este o sală de aşteaptare uinde poposesc senatori sau deputaţi. PNL nu este un partid unde un nătărău vorbeşte orice“, a mai spus Antonescu.

Excluderea sa va fi concretizată în viitoarea Delegaţie Permanantă a PNL, singurul for al partidului în care se poate hotărî o excludere. Un alt liberal care a ieşit şifonat după şedinţă este Daniel Chiţoiu, care a renunţat la funcţia de secretar general al PNL.

PNL insistă cu Iohannis

În şedinţa nocturnă, liberalii l-au mandatat pe Crin Antonescu să-l susţină pe Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, prin modificarea structurii Guvernului în Parlament.

„Cel mai important lucru este hotărârea legată de poziţia PNL la discuţiile din interiorul USL. PNL îşi menţine propunerile pentru cele trei ministere. PNL solicită PSD începerea unor discuţii pentru o restructurare guvernamntală, în sensul reducerii numărului de ministere. Considerăm că este posibil să avem un Guvern mai restrâns, mai suplu“, au decis liberalii.

În mandatul ferm votat de PNL, se precizează clar că se respinge propunerea premierului Ponta de a se înfiinţa o a patra funcţie de vicepremier pentru PC. Acesta este punctul fierbinte al negocierilor cu PSD pentru că premierul Victor Ponta nu vrea să mai treacă o dată Guvernul prin Parlament pentru a-i atribui lui Klaus Iohannis puteri de coordonare în zona administrativă, pe care deja le deţine Gabriel Oprea, preşedintele UNPR.

„Totuşi, joacă Brcelona“

Întrebat dacă va discuta imediat cu premierul Victor Ponta  despre poziţia PNL, Crin Antonescu a răspuns, savuros: „În această seară, totuşi, e Champions League, joacă Barcelona, dar dacă mă cheamă Victor Ponta merg şi în seara asta la discuţii, în ciuda vârstei“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite