Adevărul Live: Marian Petrache, secretar general al PNL, despre strategia lui Klaus Iohannis pentru alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Petrache, secretar general al PNL, a fost invitatul unei noi ediţii Adevărul Live. Petrache a vorbit despre şansele lui Klaus Iohannis de a se muta de la Sibiu la Cotroceni, dar şi despre absenţa lui Crin Antonescu de la şedinţa comună cu PDL.

Principalele declaraţii:

Marian Petrache: Am ieşit de la guvernare pentru că PNL risca să se piardă într-un mare PSD. Am vorbit de câteva ori cu Crin Antonescu, ultima dată înainte de Congres. L-am întrebat dacă vine la Congres împreună cu doamna Vălean, să ştiu să le ţin locuri. Mi-au spus că sunt în concediu. N-am fpcut nimic împotriva lui Crin Antonescu. Ne-am ales un căpitan de echipă- Klaus Iohannis. Nu trebuie să fim ipocriţi. E suficient ca Antonescu să apară în câteva emisiuni, aşa cum a făcut-o până acum.

Eu şi Ludovic Orban vom pregăti campania în filiale.Ne vom duce în teritoriu.Cred că Alina Gorghiu şi Adrian Săftoiu vor fi purtători de cuvânt în campania, vor lucra bine împreună, vor face echipă.

Candidatul la preşedinţie va stabili dacă va face tandem sau nu cu Predoiu. Strategia de campanie încă nu e stabilită, nu ştim dacă ne vom prezenta cu un tandem Iohannis-Predoiu. Eu ştiu ce am vorbit cu Ghiţă Falcă şi cu Vasile Blaga, nu vorbesc acum ca să mă aflu în treabă. Mie îmi place Predoiu. Iohannis este puternic, sincer, camarad. Sunt suficiente calităţi.

Ieri m-a sunat Adrian Săftoiu, după ce au apărut imaginile cu Iohannis la Vila Dante. Era foarte neliniştită. Eu l-am sunat repede pe Iohannis şi mi-a zis aşa: Marian, stai liniştit, eu nu mint ca alţii!

Cred că în turul doi voturile de pe dreapta vor rămâne pe dreapta. Tăriceanu o să ia şi din voturile lui Ponta, de pe stânga, deci ia şi din dreapta şi din stânga. dar esenţială va fi prestaţia celor doi: Klaus Johannis şi Victor Ponta. 

Johannis e un om ferm, nu e moale. Ne aşteptăm să avem votanţi jucători, nu suporteri.

E o strategie deşteaptă a celor de la PSD, să stăm tot timpul să le răspundem. Trebuie să le oferim un proiect românilor, nu răspunsuri lui Ponta şi colegilor lor.

Abia aştept întâlnirea, dezbaterea dintre Klaus şi Ponta. Nu cred că domnul Ponta nu o să apară la o astfel de dezbatere.

De ce nu ne spune Dl Ponta numele premierului decât după turul 1? Vorbim despre premierul României, nu e un concurs de frumuseţe. Ţine acest as pe mânecă să vadă dacă nu-l anunţă pe Tăriceanu în cazul în care lucrurile nu merg bine. Eu îl respect pe Dl Mihai Răzvan Ungureanu, dar e decizia echipei cea legată de alegerea Dlui Predoiu, nu pot comenta.

Preşedintele şi-a pus amprenta asupra societăţii în România, Băsescu cel mai mult din toţi. Johannis va aduce mai multă sobrietate, mai puţină vorbă şi mai multă faptă, va echilibra societatea românească, cred că societatea românească are nevoie de el.


Marian Petrache, secretar general al PNL, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

image

Mai toată lumea l-a iubit pe Crin, a avut ceva special. Crin nu va părăsi PNL niciodată şi va fi alături de noi. Şi Ponta şi Johannis au o vârstă la care au spus practic ce pot face, ne putem da seama cum vor fi ca viitori preşedinţi, aşa că eu cred că Johannis va fi mai bun.

USL oricum se rupea, avea ca deadline 2016, pentru că trebuia să mergem cu un proiect până la capăt, de schimbare a regimului politic, care atrăgea schimbări pe toate planurile - social, economic. PSD a vrut toată puterea, asta e problema. Un lucru este cert: cât de nebun să fii să ştii că mergând în alegeri pe USL eşti câştigător sigur şi să nu vrei să mai fii în USL? Nu am fost consultaţi la alegerea posturilor din justiţie, la schimbările din ministere, au tot apărut noi ministere. E vina noastră că la negocieri nu am ştiut să ne poziţionăm.

Vă aşteptaţi să-şi lanseze Ponta campania cu tema religiei?

A fost ceva penibil, părerea mea. Dacă nu ar fi fost reacţia societăţii la acel moment ar fi continuat cu acea strategie, pe religie, acum doar mai tatonează. Patriarhia a dat un semn clar în care a arătat că nu se implică în jocurile politice, în campanii.

Sunt persoane care nu-l agreează pe Johannis?

La Dâmboviţa nu am avut niciodată o organizaţie puternică. Campania prezidenţială e altfel decât oricare alta, românii sunt foarte interesaţi cine e preşedintele României. În 2009, în primul tur în Ilfov, Geoană a luat 45.000 de voturi, Băsescu 53.000 şi Crin 43.000, în turul 2 Geoană a luat 88.000 de voturi, iar Băsescu 96.000 voturi, deci românii sunt foarte interesaţi de cine e preşedintele şi dacă pare să se întâmple altceva decât vor atunci ei ies la vot.

Contează foarte mult maşinăria de partid, în primul tur. 55-60% din simpatizanţi vin la vot, dar sunt vreo patru milioane de oameni pe care nu-i poţi controla, care ies la vot pentru viitorul preşedinte. Nehotărâţii vin în turul al doilea. PSD are cea mai puternică maşinărie de partid.

Noi o să avem nişte oferte, Ponta probabil va veni cu o singură ofertă. Le recomand românilor să se uite bine la ce le promite viitorul preşedinte şi să vadă dacă viaţa lui l-a pregătit să le respecte.


Marian Petrache, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite