Adevărul Live. Leon Dănăilă: Mă scol în fiecare dimineaţă la ora 02.00. De când am intrat în politică, vin de zece ori mai mulţi oameni la consultaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Leon Dănăilă, cel care deschide lista candidaţilor PNL la Senat în Bucureşti, a povestit, la Adevărul Live, cum a ajuns să facă politică tocmai în PNL, ce-şi propune pentru mandatul de senator şi în ce măsură poate fi reformat sistemul de sănătate.

Sunt oameni foarte capabili în PNL. Şi eu am experienţă, lucrând toată viaţa cu oamenii. Am pus mare preţ pe ceea ce mi-au spus dânşii şi pe programul lor de guvernare. Oamenii care vin la consultaţii sunt foarte bucuroşi şi spun că mă susţin. Sunt unii şi sceptici, care îmi spun de ce m-am băgat în politică. Că dvs., ca chirurg, înlăturaţi răul, iar în politică sunt oameni necinstiţi. Eu nu am avere şi nu urmăresc să fac bani. Le spun că găsesc o portiţă pentru a vă ajuta pe voi. 

Ce aţi schimba la sistemul sanitar din România?

Totul este putred. Există şi specialişti buni, dar dotarea este destul de deficitară. Ţara noastră este o ţară mai puţin înaltă din punctul de vedere al bugetului pentru Sănătate. Se alocă foarte puţin faţă de ţările din jur. Miniştrii de Sănătate nu au stat mult. De ce? Pentru că au fost puşi oameni care nu se pricep. Mediul rural este foarte deficitar. Eu am fost obligat să fac trei ani de zile la ţară când am terminat Facultatea. Eu am făcut Facultatea la Iaşi şi am zis să fac rezidenţiatul la Bucureşti pentru că ai posibilitatea să vii în contact cu personalităţi şi poţi depăşi. Şi am depăşit. 

Cum arată o zi din viaţa dvs. de candidat?

Eu mă scol la ora 02.00. Uneori şi la 1.30. Mă spăl şi îmi fac toaleta. Apoi citesc pentru că am capul foarte limpede. Pe la 6.00 ajung la spital. După ce fac vizita, am consultaţii. Când am început această campanie politică, credeam că lumea o să spună că nu mai mergem la el pentru că a intrat în politică. Dimpotrivă! De când am intrat în politică vin de zece ori mai mulţi. Mulţi vin şi din străinătate. M-au văzut şi prin emisiunile dvs. După ce termin consultaţiile, operez. De când a început această campanie, vin şi la emisiuni. PNL are oameni foarte buni. Doamna Gorghiu, domnul VBuşoi, sunt multe personalităţi care pot da multe pentru români. 

Cum vedeţi candidatura pentru Senat? Ca o încununare a carierei dvs. sau ca pe o experienţă nouă?

Este şi una şi alta. Este şi o încununare pentru. că nu poţi chema în politică care nu este iniţiat. 

Recent aţi fost contestat la CNCD pentru că aţi spus că femeile nu sunt buni chirurgi. 

Nu am spus că nu pot fi chirurgi, ci că în chirurgia foaret grea, prin faptul că au familie, copii, nu prea dau rezultate. Sunt alte ramuri în care sunt foarte bune. Pot să devină chirurgi, dar nu în chirurgia cardiacă sau în neurochirurgie. O femeie are mai puţin timp faţă de un bărbat. Eu ajungeam acasă şi primeam telefon. Noaptea, la fel. Mă duceam în concediu. O dată cu elicopterul au venit şi m-au adus pentru diverşi bolnavi. 

PSD a propus majorarea salariilor şi pentru medici. 

Şi PNL a propus şi se vor mări categoric salariile. Noi căutăm la PNL să mărim cât mai mult salariile. Eu nu o să lupt împotriva unuia care este pesedist. Eu îi consult şi îi operez la fel. Nu fac diferenţe între oameni.

Aţi primit oferte şi din partea altor partide după 1990?

Nu. După 1990, am fost premiat de către trei preşedinţi ai ţării: Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Este o cinste. Înainte de Revoluţie, am avut mari succese cu oamnei pe care i-am operat din afara ţării. Când am cazuri foarte dificile, cu limba gurii îmi fac cruce şi Dumnezeu mă salvează de probleme foarte dificile. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite