VIDEO Momente importante care au marcat în timp derbyul Steaua - Dinamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bourceanu şi Alexe nu sunt la primul derby
Bourceanu şi Alexe nu sunt la primul derby

Clasicul“ României, dintre Steaua şi Dinamo, a avut de-a lungul vremii farmecul său, dar şi multe momente de rivalitate împinsă la extrem.

PRIMUL MECI, PRIMUL CONFLICT
Protejate ale regimului instaurat în România după al Doilea Război Mondial, Steaua şi Dinamo s-au înfiinţat direct în prima ligă. „Militarii“ în 1947, iar „miliţienii“ un sezon mai târziu, când Ciocanul şi Unirea Tricolor au fost înghiţite de Ministerul de Interne. Ciocanul a devenit Dinamo A, iar Unirea Tricolor - Dinamo B.Primul meci a avut loc în noiembrie 1948, pe stadionul UCB, când Dinamo A a câştigat cu 1-0 în faţa Clubului Sportiv Central al Armatei, prima denumire a Stelei. Istoria consemnează un conflict încă de la întâiul joc, când la o degajare a halfului roş-albaştrilor, Radin Duşan, extrema dinamovistă Carol Bartha l-a contrat puternic, stelistul ripostând cu o lovitură peste faţă, conform cronicilor vremii. La finalul sezonului, CSCA a terminat pe locul şase, iar Dinamo pe opt. Titlul de campioană a fost adjudecat de IC Oradea.


CORNEL DINU, UN „MISTER“ AL DERBY-ULUI
La câteva săptămâni după Mondialul mexican, Steaua şi Dinamo îşi disputau finala Cupei României pe „23 august“. La 1-0 pentru roş-albaştri, Cornel Dinu a trimis mingea cu mâna spre poarta adversă, înscriind fără ca arbitrul Gheorghe Limona să sesizeze infracţiunea. Steliştii s-au repezit cu disperare spre gâtul arbitrului, moment în care Dinu, calm, a salvat situaţia: „Nea Gheorghe, a fost henţ“. Gestul lui „Mister“ i-a lăsat mască pe stelişti, care s-au impus în cele din urmă cu 2-1, cu două goluri marcate de Florea Voinea, respectiv
Flroea Dumitrache. „A fost un moment de firesc fair play. Mi-era milă de bietul
Limona. I-am văzut figura suferindă, pentru că nu ştia ce să facă, şi i-am recunoscut“, a mărturisit Dinu. Limona avea să-i mulţumească peste ani „Procurorului“ în cartea sa, „Fluier final“. 

TROFEUL CARE A RĂMAS ÎN AER ŞI ACUM
O nouă finală de Cupă a României între Steaua şi Dinamo, în 1988, s-a încheiat cu un imens scandal, în care Ceauşescu şi-a băgat coada. Faza care avea să marcheze meciul şi competiţia a venit în minutul 90, la scorul de 1-1. Hagi a centrat în diagonală, Moraru a respins defectuos, iar Balint, pe fază, a împins mingea în poartă. Golul a fost anulat pe motiv de ofsaid, iar jucătorii Stelei au părăsit terenul în semn de protest. Trofeul a fost acaparat de dinamovişti, dar, mai târziu, clanul de la putere a hotărât să valideze golul şi să decerneze cupa Stelei. După Revoluţie, steliştii au vrut să returneze trofeul lui Dinamo, aceştia l-au refuzat, iar cupa a rămas fără stăpân.
Peste ani, la emisiunea Replay, de pe TVR 2, s-a analizat cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră faza din care a marcat Gabi Balint. „Proba video“ a demonstrat faptul că atacantul Stelei era
într-un ofsaid „minuscul“, fiind doar cu 3 centimetri în faţa apărătorilor dinamovişti!

DEDICAŢIA LUI ANDONE PENTRU VALENTIN
Eliminările uşoare dictate de Ion Crăciunescu în partida din martie 1989, Vaişcovici şi Cămătaru fiind „executaţi“ de arbitrul partidei, i-au înfuriat pe dinamovişti. Ioan Andone a fugit la finalul partidei înspre oficială, aplaudându-l ironic pe Valentin Ceauşescu. Apoi, i-a arătat degetul mijlociu, gest care l-a costat excluderea din viaţa sportivă pentru trei ani. Intervenţia lui Lăcătuş i-a salvat pielea lui Ando, căruia i-a fost redusă la trei luni suspendarea. Steaua a câştigat cu 2-1 acel meci.


HEGEMONIA STELEI, STOPATĂ DE LUCESCU
Peste 100 de meciuri jucase Steaua în campionat fără să fie învinsă. Dar în septembrie 1989 s-a produs transferul de putere, Mircea Lucescu fiind creatorul unei echipe senzaţionale în Ştefan cel Mare. „Dacă nu venea Revoluţia, câştigam trei Cupe ale Campionilor cu acea echipă“, crede Il Luce despre formaţia care-i avea în componenţă pe Mateuţ, Sabău, Lupu, Lupescu, Răducioiu, Andone, Rednic, Klein. „Câinii“ s-au impus cu un 3-0 de poveste, cu golurile lui Mateuţ, Daniel Timofte şi Cezar Zamfir, ultimii doi intrând în repriza a doua a meciului.

SET DINAMO ÎN FINALA CUPEI ROMÂNIEI: 6-4
În mai 1990, înaintea Mondialului din Italia, care avea să marcheze şi exodul fotbaliştilor români, Steaua şi Dinamo s-au întâlnit din nou în finala Cupei României. Anghel Iordănescu a făcut câteva mutări neinspirate în primul 11, folosind mai multe rezerve. Mişcarea avea să se dovedească falimentară, Dinamo conducând la un moment dat cu 5-1. Meciul s-a încheiat 6-4, fiind finala Cupei în care s-au mai marcat cele mai multe goluri în 90 de minute. 


„PIROMANIA“ DINAMOVISTĂ
Fix în urmă cu 16 ani, la 10 mai 1997, fanii dinamovişti au pătruns pe Ghencea cu multe doze de cola. Doar că în locul lichidului au fost strategic amplasate substanţe incendiare. Până au venit pompierii, sute de scaune de pe stadionul din Ghencea au fost carbonizate. Suporterii „câinilor“ sunt tare mândri de isprava lor, pe care o celebrează anual. Steaua a învins cu 3-1.

„MANITA“ STELISTĂ
Steaua a administrat un 5-0 de poveste marii rivale în 1998, meci în urma căruia Viorel Hizo şi-a dat demisia de la Dinamo. Dănciulescu, de două ori, Rotariu, Denis Şerban şi Ciocoiu au marcat de cinci ori în poarta nefericitului Ştefan Preda, consemnându-se cea mai mare diferenţă de scor a derby-urilor Steaua - Dinamo. La stelişti juca şi Reghecampf, actualul antrenor.

2-4 ÎN OGLINDĂ
De două ori s-a întâmplat ca oaspeţii să câştige cu 4-2 pe terenul marii rivale. În sezonul 2002-2003, steliştii le-au stins lumina câinilor, învingând la primul meci în care în „Groapă“ s-a jucat în nocturnă. În 2007, scenariul s-a repetat în oglindă, Dinamo câştigând cu 4-2 pe terenul marii rivale, antrenori la vremea respectivă fiind Mircea Rednic şi Cosmin Olăroiu. Dănciulescu a marcat atunci unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria derby-ului, cu o reluare pe spate. Culmea!, Dănciulescu are mai multe goluri marcate în tricoul Stelei contra lui Dinamo, decât invers, raportul fiind de 8 la 5.

DINAMOVIŞTII AU JURAT PE BIBLIE CĂ NU FAC BLAT
Steaua avea neavoie de un punct în „Groapă“ pentru a lua campionatul la finalul stagiunii 2007-2008. Se vorbea chiar că în baza relaţiilor dintre Borcea şi Gigi Becali totul e aranjat, iar roş-albaştrii vor pune mâna pe titlu. Înaintea partidei, toţi jucătorii, antrenorii şi acţionarii au stat în genunchi în vestiar în faţa unui preot şi au jurat cu mâna pe Biblie că nu vor ceda fără luptă. Bratu şi Dănciulescu au marcat atunci golurile care au făcut-o pe CFR campioană.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite