VIDEO 41 de ani de la cea mai mare victorie a României. Chiar cu Finlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, finlandezii au fost un partener excelent de întrecere pentru români. Azi, la Helsinki, de la ora 21.45 (TVR 1), are loc a noua întâlnire directă între cele două naţionalei, iar în precedentele partide nordicii n-au înregistrat nicio victorie (două egaluri şi şase înfrângeri).

Mai mult, o partidă cu „alb-albaştrii“, din 14 octombrie 1973, în urmă cu exact 41 de ani, este şi acum cea mai mare victorie din istoria naţionalei României, un succes cu 9-0 la Bucureşti, în preliminariile CM! 

Printre marcatorii din acel meci, cu o „dublă“, s-a numărat şi fostul şef al FRF, Mircea Sandu, pe atunci la Sportul Studenţesc.

Actualul lor al Finandei e cotat la 35 de milioane de euro de către site-ul de specialitate transfermarkt.de, exact jumătate cât cel al României. Interesant este că doar patru jucători, cei mai valoroşi, valorează 24,5 de milioane de euro! 

Cel mai scump jucător finandez este Roman Eremenko (27 de ani, ŢSKA Moscova), estimat la 13 milioane de euro, un mijlocaş central care poate evolua şi în bandă, şi care a mai trecut şi pe la Dinamo Kiev, Rubin Kazan, Udinese şi Siena. 

6.5 milioane de euro valorează căpitanul Niklas Moisander (29 de ani), un fundaş central de la Ajax, binecunoscut steliştilor, el fiind integralist în ambele partide cu „roş-albaştrii“ din „16“-imile Ligii Europa, în sezonul 2012-2013. 

Mijlocaşul Perparim Hetemaj (27 de ani), în al patrulea sezon la Chievo, şi atacantul Teemu Pukki (24 de ani), coechipier cu Marica, la Schalke, între 2011 şi 2013, acum la Brøndby, sunt celelalte două „staruri“ din lotul nordicilor, ambele cotate la 2,5 milioane de euro. 

Cea mai mare victorie din istoria naţionalei României

VIDEO VEZI AICI REZUMATUL PARTIDEI 

14.10.1973 Bucureşti: ROMÂNIA - FINLANDA 9-0 (3-0) prel.CM

Stadion: „23 August”. Spectatori: 30.000. Marcatori: I.Dumitru , D.Marcu (8, 43), M.Sandu (25, 65), Dumitrache (45, 63), Pantea (55), Dudu Georgescu (81). Arbitru: Emsberger (Ungaria).

ROMÂNIA: R.Necula - Sătmăreanu, Antonescu, Sameş, Deleanu - Dinu / cpt, I.Dumitru - Pantea, M.Sandu, Dumitrache (75 Dudu Georgescu), D.Marcu. Antrenor: Valentin Stănescu.

FINLANDA: Alaja - Virkkunen, Saviomaa, Rajantie (69 H.Forssell), Ranta - Suomalainen / cpt, V.Kallio - Paavolainen, Manninen, M.Paatelainen (69 Bergström), M.Toivola. Antrenor: Olavi Laaksonen.

Marcatori: I.Dumitru , D.Marcu (8, 43), M.Sandu (25, 65), Dumitrache (45, 63), Pantea (55), Dudu Georgescu (81).

Statistică: Răzvan Toma

Citeşte şi

Conferinţă Victor Piţurcă: Maxim, Grigore şi Sânmărtean sunt uşor accidentaţi, dar vor fi apţi cu Finlanda

Care este punctul forte al Finlandei, în viziunea lui Miodrag Belodedici

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite