Totul despre Jocurile Olimpice de Iarnă, care încep azi în Coreea de Sud. Care este obiectivul sportivilor români prezenţi la competiţia de la PyeongChang

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportivii români s-au pozat cu măşti
Sportivii români s-au pozat cu măşti

Jocurile Olimpice de iarnă se desfăşoară între 9 şi 25 februarie la PyeongChang, în Coreea de Sud, unde temperaturile se învârt în jurul valorii de minus 10 grade, provocând deja nemulţumirea participanţilor.

A 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va marca un moment istoric. Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor participa sub acelaşi steag, fapt care poate fi socotit un prim pas în normalizarea relaţiilor dintre cele două surori rivale. Cele două ţări vor alcătui o echipă comună de hochei feminin, dar în rest, sportivii vor concura separat. Dincolo de asta, Olimpida de iarnă începe într-o atmosferă glaciară. În oraşul sud- coreean este un frig pătrunzător, temperaturile ajungând uneori şi la minus 20 de grade. Delegaţiile şi-au manifestat deja nemulţumirea vizavi de condiţiile meteo, mai ales că bate şi vântul, dar organizatorii nu se mai pot ocupa decât de condiţiile oferite spectatorilor, promiţând că vor monta radiatoare uriaşe şi panouri care să-i ferească, cât de cât, pe aceştia de intemperiile vremii. 

Fără aşteptări la medalii
România a deplasat în Coreea de Sud o delegaţie formată din 28 de sportivi şi 27 de antrenori şi oficiali, fără speranţe la medalii, dar cu aşteptări de performanţă la anumite probe. „Aşteptăm o clasare în top 10. Cele mai mari speranţe le avem de la Paul Pepene, Dana Haralambie şi de la ştafeta de schi fond sprint, Paul Pepene - Alin Cioancă. În rest, mergem să ne luptăm, să ne depăşim cele mai bune rezultate de până acum. Cu siguranţă, clasările în top 10 vor fi premiate. În ceea ce priveşte clasarea în ierarhia pe naţiuni, este greu să dau o estimare unde ne vom situa”, a declarat secretarul general al Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar. “Obiectivul sportivilor noştri la Jocurile Olimpice este ca fiecare să-şi depăşească fiecare cea mai bună performanţă din carieră", a explicat şi preşedintele COSR, Mihai Covaliu. Pentru prima oară în istoria Olimpiadei de iarnă, ţara noastră duce o ştafetă masculină la biatlon.  Faţă de precedenta ediţie, cea din 2014, delegaţia României este mai mare cu trei sportive. Acum patru ani cele mai bune performanţe ale tricolorilor au fost reprezentate de clasarea pe locul 17 la bob dublu, masculin şi feminin.

Rusia suspendată, dar cu sportivi prezenţi

În premieră la această Olimpiadă figurează şi suspendarea Rusiei, acuzată de CIO de dopaj instituţionalizat. Totuşi, sportivii ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)“.  Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic. Cea mai numeroasă delegaţie prezentă în Coreea de Sud este cea a SUA (241 de sportivi), urmată de Canada (226 sportivi). Există şi prezenţe inedite, ale unor ţări care au trimis la Olimpiada de Iarnă câte un sportiv: Azerbaidjan, Bermuda, Cipru, Malta, Ghana, Ecuador, Eritreea, Hong Kong, Kenya, Kosovo, Luxemburg, Madagascar, Puerto Rico, Singapore, San Marino, Tonga, Timorul de Est şi Africa de Sud. Reprezentantul statului Tonga, Pita Tautafoua participă acum la ski alpin, după ce în 2016, a participat şi la Jocurile Olimpice de Vară, de la Rio de Janeiro, la taekwando.

Canada favorită la hochei, Olanda la patinaj


Una dintre cele mai aşteptate competiţii este cea de hochei masculin, acolo unde Canada porneşte ca mare favorită. Campioană a ultimelor două ediţii, Canada este şi deţinătoarea celor mai multe titluri olimpice (9), ea învingând în ultimele două finale SUA şi Suedia. Canadienii şi-au extins supremaţia şi la hochei feminin, acolo unde au acaparat aurul la patru dintre cele cinci ediţii disputate. 
Interesant de văzut va fi şi cum se va comporta Olanda, care este patria patinatorilor de viteză. Începând cu 1928, Olanda a cîştigat 108 de medalii la Olimpiada de iarnă, iar 104 dintre acestea au venit de la patinatorii de viteză! La Soci, acum patru ani, Olanda s-a impus în 22 din 23 de întreceri, record pentru o singură naţiune la o competiţie olimpică.

canada

37 de prezervative pentru fiecare sportiv
În total, 110.000 de prezervative vor fi împărţite sportivilor în cursul celor 15 zile de competiţie, cu 10.000 în plus faţă de ediţiile precedente ale Olimpiadei de iarnă, desfăşurate la Vancouver (2010) şi Soci (2014). Fiecare dintre cei 2.925 de sportivi participanţi vor primi, în medie, 37,6 prezervative, însă nu doar competitorii vor putea beneficia de ele. „Coşuri cu prezervative vor fi depuse în toaletele pentru bărbaţi şi pentru femei” aflate în satele olimpice de la PyeongChang şi Gangneung, la centrul principal de presă, în satul rezervat mass-media, precum şi în centrele medicale, au anunţat organizatorii.

92 de ţări participă cu delegaţii la Jocurile Olimpice de Iarnă, de la PyeongChang

Delegaţia României la JO 2018

romani

Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă)
Schi alpin: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill
Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu
Schi fond:  Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz
Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie
Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu
Sanie: Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin)
Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu

Port-drapelul Romaniei in Coreea de Sud este biatlonistul Marius Petru Ungureanu (23 de ani)

Vineri, ceremonia de deschidere
Timp de două săptămâni, posturile canalului public de televiziune, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Moldova şi TVR+ vor transmite 102 evenimente sportive din 7 sporturi: patinaj artistic, schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, short track, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Ceremonia de deschidere este programată vineri, de la ora 13.00.

Eva Tofalvi, la a şasea participare

Tofalvi

În delegaţia României se află şi biatlonista Eva Tofalvi, care a reuşit să se califice pentru a şasea oară la Jocurile Olimpice de iarnă. Tofalvi (39 ani), care a fost portdrapelul României la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, în 2002 (Salt Lake City), în 2010 (Vancouver) şi 2014 (Soci), anunţase anul trecut, în martie, că se retrage din activitate, dar apoi a revenit asupra deciziei.În aprilie 2016, Uniunea Internaţională de Biatlon a comunicat că sportiva din Miercurea Ciuc a fost depistată pozitiv la meldonium la un control şi a suspendat-o provizoriu. Analiza probei B a relevat faptul că Tofalvi luase ultima oară meldonium în decembrie 2015, când substanţa nu figura încă pe lista produselor interzise, astfel că IBU a ridicat suspendarea. Tofalvi nu a putut concura în perioada aprilie - septembrie 2016, însă apoi sportiva şi-a reluat participarea la competiţii internaţionale.Tofalvi este prima biatlonistă din România care a câştigat o cursă de Cupă Mondială, în 2008, la Hochfilzen. Cele mai bune rezultate ale ei la Olimpiadă au fost locul 10 la ştafetă 4x6 km, la Vancouver 2010 şi locul 11 la individual 15 km, la Nagano 1998 şi Vancouver 2010.

Biatlonista Eva Tofalvi

Gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă
2018 Pyeongchang (Coreea de Sud)
2014 Soci (Rusia)
2010 Vancouver (Canada)
2006 Torino (Italia)
2002 Salt Lake (SUA)
1998 Nagano (Japonia)
1994 Lillehammer (Norvegia)
1992 Albertville (Franţa)
1988 Calgary (Canada)
1984 Sarajevo (ex-Iugoslavia)
1980 Lake Placid (SUA)
1976 Innsbruck (Austria)
1972 Sapporo (Japonia)
1968 Grenoble (Franţa)
1964 Innsbruck (Austria)
1960 Squaw Valley (SUA)
1956 Cortina d Ampezo (Italia)
1952 Oslo (Norvegia)
1948 St. Moritz (Elveţia)
1936 Garmish-Partenkirchen (Germania)
1932 Lake Placid (SUA)
1928 St. Moritz (Elveţia)
1924 Charmonix (Franţa)


Clasamantul pe medalii all time
1. Norvegia 329 medalii /118 de aur
2. SUA 282 medalii/96 de aur
3. Germania 209 medalii / 78 de aur
4. URSS 194 medalii / 78 de aur
5. Canada 170 medalii/62 de aur
6. Austria 218 medalii /59 de aur
7. Suedia 144 medalii /50 de aur
8. Elveţia 138 medalii /50 de aur
9. Rusia 111 medalii / 45 de aur
10. Finlanda 161 de medalii /42 de aur

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite