Topul încasărilor din fotbal: cele mai bogate 10 echipe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Real Madrid, cea mai populară echipă din lume. FOTO Mediafax
Real Madrid, cea mai populară echipă din lume. FOTO Mediafax

Încasările primelor zece cluburi de fotbal europene din sezonul precedent este condus de din Spania, în timp ce, peransamblu, Anglia rămâne ţara cu cel mai puternic campionat din punct de vedere financiar.

Încasarile primelor zece cluburi de fotbal europene se ridică la trei miliarde de euro, o suma colosală pentru România.

1. Real Madrid este cea mai populară echipa din lume şi beneficiază de cele mai mari încasări - 479 de milioane de euro. Clubul ramâne în fruntea topului pentru al şaptelea sezon consecutiv, având avantajul drepturilor TV, al vânzarii de tricouri şi produse asociate clubului, precum şi al sponsorizărilor. Veniturile spaniole au crescut cu 9% faţă de sezonul precedent.

2. FC Barcelona numără 450 de milioane de euro, fiind în imediata apropierea a rivalei sale, Real Madrid. Câştigarea Ligii Campionilor şi a campionatului Spaniei a dus la o creştere a încasarilor de 13%. Marea lovitura a fost, însă, contractul de sponsorizare cu Qatar Foundation, care se ridică la 15 milioane de euro.

3. Manchester United este, de asemenea, campioana Angliei şi finalista Ligii Campionilor din anul 2011. Încasările de pe urma biletelor ajung la 132,2 milioane de euro, echipa engleză strângând aproximativ 75.000 de spectatori la fiecare meci.

4. Bayern Munchen a suferit o scădere a veniturilor din ultimele două sezoane. Cu toate acestea, Bayern Munchen este clubul european care a înregistrat cele mai mari încasări din activităţi comerciale - 177,7 milioane de euro.

5. Arsenal a avut venituri constante, diferenţa fiind că anul trecut, clubul a câştigat circa 33 de milioane din dezvoltarea proprietăţilor imobiliare. Tunarii s-au bucurat şi majoritatea meciurilor jucate cu casa închisă, încasările din bilete ajungând la 103,2 milioane de euro pentru anul trecut.


6. Chelsea şi-a adunat 45% dintre veniturile clubului din drepturile TV. Încasările au crescut în urma sponsorizărilor Adidas, Samsung şi fundaţia Umanitară Right to Play.

7. AC Milan este clubul cu cele mai mari încasări din Italia, cu aproximativ 235 de milioane de euro. Sezonul trecut, milanezii au câştigat campionatul, depăşind-o pe rivala Inter.

8. Inter Milano a urcat o poziţie în clasamentul din 2012, depăşind-o pe Liverpool. Aproximativ 60% din veniturile italienilor provin din drepturile de televizare, clubul depinzând de acest aspect.

9. Liverpool este singurul club din Top10 care nu a participat în Liga Campionilor anul trecut. Încasările modeste din drepturile TV şi a vânzărilor de bilete au compensat cu creşterea veniturilor comerciale.

10. Schalke a înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor dintre cluburile incluse în top. Evoluţia se datorează parcursului excelent al nemţilor în Champions League, unde au ajuns în faza semifinalelor. Cea mai mare parte din încasări a provenit din vânzarea tricourilor şi produselor asociate clubului şi a sponsorizărilor (45% din total, echivalent cu 90 de milioane de euro).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite