Tadici, după calificarea în semifinalele Mondialului: „Criticile mele le-au stârnit pe fete“. Ce spune despre Neagu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul selecţioner a vorbit pentru „Adevărul“ după ce România a învins Danemarca în sferturile turneului final, reuşind ceea ce părea imposibil după parcursul din grupe.

Gheorghe Tadici e antrenorul de numele căruia se leagă cea mai bună performanţă obţinută de naţionala feminină, în ultimul deceniu: medalia de argint de la Mondialul din 2005.

Imediat după înfrângerea cu Spania din grupele acestui Mondial, tehnicianul de 63 de ani a avut un discurs acid, punând la zid echipa: „Imaginea e proastă. Nu vreau să mă laud, dar pe mine Spania nu m-a bătut niciodată în nouă meciuri. Ryde a dat peste cap toată disciplina cu mijloacele lui. Nu îi cer demisia, ci să le lase puţin în pace pe fete şi să nu le încurce“. 

După victoria cu Danemarca, „Adevărul“ a cerut părerea lui Tadici în ceea ce priveşte „metamorfoza“ naţionalei, începând cu partida cu Brazilia din optimi.

„Adevărul“: Cum credeţi că a fost posibilă această transformare, după cele trei înfrângeri din grupă cu Spania, Norvegia şi Rusia?

Gheorghe Tadici: Avem o echipă experimentată, a doua ca media de vârstă de la acest Mondial. Fetele s-au mobilizat, după ce le-a ajuns cuţitul la os. Nu trebuie să uităm că avem multe jucătoare obişnuite cu prezenţa în fazele superioare ale turneelor finale. Şi la Europenele de anul trecut, ne-au lipsit cinci secunde în meciul cu Danemarca pentru a ajunge în semifinale.

Toată lumea vorbeşte acum de Neagu...

Pentru mine, Paula Ungureanu a făcut diferenţa şi cu Brazilia, dar şi cu Danemarca. Bineînţeles, şi Neagu a jucat excelent, însă România, spre deosebire de adversarele din optimi şi sferturi, a avut un portar extraordinar. Şi am mai avut-o pe Buceschi, care a jucat foarte bine, a fost Manea cu un aport consistent, Brădeanu a făcut două partide de excepţie...

După victoria cu Danemarca, Neagu a spus: „Să le fie ruşine celor care ne-au criticat“. Credeţi că vorbele ei v-au vizat şi pe dumneavoastră?

E problema ei cum gândeşte. Cele trei înfrângeri din grupă rămân. Atunci, fetele au jucat foarte slab. Era şi aberant să le lauzi. Eu am spus ce trebuia spus atunci. Nu vreau să insinuez că victoriile de acum sunt meritul meu, dar criticile mele le-au stârnit pe fete, le-au zgândărit orgoliul.

V-aţi schimbat părerea despre antrenorul Ryde?

Cu siguranţă, Ryde are meritele sale pentru calificarea în semifinale. Dar şi antrenorii care au lucrat cu aceste jucătoare în trecut, fie la naţională, fie la echipele de club, sunt la fel de „vinovaţi“ în obţinerea acestui succes. Oricum, să ştiţi că nu-mi retrag criticile referitoare la selecţie. Şi vă dau un singur exemplu ca să ştiţi că n-am greşit: după meciul cu Spania, Gabriella Szucs n-a mai jucat niciun minut apărător intermediar dreapta.

Cum vedeţi semifinala cu Norvegia?

Să dea Dumnezeu să învingem şi măcăr să repetăm finala din 2005. Mă bucur mult pentru handbalul românesc. Iar pentru cei care m-au atacat spun atât: am cele mai bune rezultate la naţională, în ultimii 30 de ani, şi am dreptul la o părere. Dacă vreţi să mă ascultaţi, foarte bine. Dacă nu, e treaba voastră. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite