Suspendare dură pentru un triplu campion olimpic! Sportivul nu a fost, totuşi, testat pozitiv: „Un Harry Houdini al sustragerii de la testele anti-doping“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Triplu campion olimpic al nataţiei, chinezul Sun Yang, în vârstă de 28 de ani, a primit vineri o suspendare de opt ani. Înotătorul a fost pedepsit mai dur decât sportivi care recent au fost depistaţi pozitiv cu substanţe interzise, pentru că a ratat o testare anti-doping în 2018, după o contestaţie a Angeţiei Mondiale Anti-doping. Cazul pune într-o lumină proastă Federaţia Internaţională de specialitate, care îl achitase în 2019, anunţă BBC.

Firul evenimentelor începe cu momentul în care Sun Yang, campion olimpic la Londra 2012 la 400 m şi 1.500 m liber, apoi la 200 m liber în 2016, a sărit un test-anti-doping în septembrie 2018 - sau, mai precis, a refuzat să se supună testării. În ianuarie 2019, Federaţia Internaţională de Nataţie l-a absolvit de vină, trecându-i cu vederea abaterea, însă forul care guvernează lupta cu dopajul a depus contestaţie la TAS, un tribunal spre care s-au îndreptat în ultimele săptămâni şi echipele româneşti de fotbal în cazul depunctărilor din Liga 1, şi spre care merge şi Manchester City, după ce a primit interdicţie în competiţiile europene, din cauza încălcării fair-play-ului financiar. Tribunalul de la Lausanne l-a audiat pe triplul campion olimpic în noiembrie 2019, iar Sun Yang şi-a motivat decizia de a refuza testarea la vremea respectivă pentru că persoanele care s-au prezentat pentru a-l testa nu aveau asupra lor acte care să le certifice calitatea de agenţi anti-doping. Despre Su Yang s-a spus că ar fi distrus o probă de sânge cu ciocanul - acuzaţie negată de sportiv. FINA acceptase faptul că ofiţerii care s-au prezentat în faţa lui Sun nu au prezentat scrisorile oficiale de control, permiţându-i mai departe să concureze şi încheind cazul cu un avertisment.
 

TAS a admis însă contestaţia Agenţiei Mondiale Anti-doping, concluzionând că sportivul chinez a încălcat regulamentul în vigoare, Tribunalul elveţian şi-a motivat decizia prin aceea că sportivul nu a putut demonstra că a avut un motiv întemeiat pentru a distruge proba de sânge şi pentru a refuza testarea în baza a ceea ce el a considerat a fi o violare a protocolului internaţional de testare anti-doping.

Automat, Sun Yang a fost încadrat ca sportiv recidivist, după ce, în 2014, el fusese suspendat timp de trei luni pentru că fusese depistat pozitiv cu Trimetazidină, aflată pe lista substabţelor interzise. În consecinţă, Sun Yang a primit o suspendare de opt ani, pe care acesta este pregătit să o conteste, având un termen legal de 30 de zile pentru a o face. BBC citează o declaraţie oferită de Sun Yang agenţiei de presă chineze Xinhua: "Este nedrept! Cred cu tărie în nevinovăţia mea!"

FINA a anunţat deja că va pune în aplicare decizia TAS.

Protest din partea a doi adversari la Mondialele de Nataţie din 2019

În vara lui 2019, doi sportivi au luat atitudine în ceea ce îl priveşte pe Sun Yang, mai scrie BBC. Britanicul Duncan Scott a refuzat să urce pe podium alături de Sun Yang după cursa de 200 m liber, câştigată de chinez. Australianul Mack Horton a procedat la fel după finala de la 400 m liber.

Totuşi, Sun Yang nu va fi deposedat de niciunul dintre cele 11 titluri de campion mondial câştigate, întrucât el nu a picat propriu-zis niciun test anti-doping.

L-am numit cândva pe acest individ un Harry Houdini al sustragerii de la testele anti-doping, dar se pare că în sfârşit s-a făcut dreptate. Imaginaţi-vă că vor fi câţiva înotători foarte mulţumiţi în lumea întreagă. Când vezi cât de lungă este suspendarea acum, pare de neconceput că în primă instanţă a scăpat doar cu un avertisment. Este un mesaj puternic pentru trişori, dar sper că va avea ecouri şi mai importante acolo unde se încearcă păstrarea unei armonii birocratice în detrimentul integrităţii sportului. Lizzie Simmonds, înotătoare britanică
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite